Konvansiyonel ring ve yeni bir modifiye ring iplik eğirme sistemi kullanılarak üretilen iplik ve kumaşların bazı özelliklerinin karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-11-06

Authors

Buharalı, Gözde

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, eğirme üçgeninden kaynaklanan sorunları çözmek amacıyla geliştirilen yeni bir modifiye ring (ProSPIN®) ve konvansiyonel ring iplik eğirme sistemleri ile üretilen ipliklerin ve bu ipliklerden elde edilen örme kumaşların özelliklerinin karşılaştırma yapılarak değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla %100 penye pamuk hammaddesi kullanılarak, Ne 20 ve Ne 28 iplik numaralarında ve büküm katsayıları αe 3,5 ve αe 4,1 olan eşlenik ring ve ProSPIN iplikler üretilmiş ve bu ipliklerin kopma mukavameti, kopma uzaması, düzgünsüzlük, iplik hataları ve tüylülük özellikleri incelenmiştir. Daha sonra bu ipliklerden süprem kumaşlar üretilmiş ve bu kumaşların da patlama mukavemeti, aşınma dayanımı ve boncuklanma direnci özellikleri incelenmiştir. Çalışmada yer alan tüm test sonuçları istatistiki olarak da değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, %100 penye pamuk ProSPIN ipliklerin özellikle tüylülük ve kopma mukavemeti özelliklerinde daha belirgin olmak üzere genel olarak tüm iplik özelliklerinde konvansiyonel ring ipliklerine göre daha iyi değerlere sahip olduğu belirlenmiştir. Üretilmiş olan süprem kumaşlara ait test sonuçları değerlendirildiğinde ise, ProSPIN iplikler kullanılarak üretilen örme kumaşların patlama mukavemeti, aşınma dayanımı ve boncuklanma direnci değerlerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
In this study, it is aimed to evaluate the properties of the yarns produced by conventional ring and a new modified ring (ProSPIN®) spinning system developed to solve the problems arising from the spinning triangle and the knitted fabrics obtained from these yarns by comparison. For this purpose, the equivalent ring and ProSPIN yarns with yarn counts Ne 20 and Ne 28 and twist coefficients αe 3,5 and αe 4,1 were produced using 100% combed cotton raw material and tensile strength, elongation, unevenness, yarn defects and hairiness of these yarns were examined. Then, single jersey fabrics were produced from these yarns and their burst strength, abrasion resistance and pilling resistance properties were examined. All test results were also evaluated statistically. As a result, 100% combed cotton ProSPIN yarns were found to have better values in general in all yarn properties than conventional ring yarns, especially in hairiness and breaking tenacity properties. When the test results of single jersey fabrics were evaluated, it was found that knitted fabrics produced using ProSPIN yarns had higher burst strength, abrasion resistance and pilling resistance values.

Description

Keywords

Penye pamuk, Ring eğirme, Modifiye ring eğirme, İplik özellikleri, Örme kumaş özellikleri, Combed cotton, Ring spinning, Modified ring spinning, Yarn properties, Knitted fabrics properties

Citation

Buharalı, G. ve Ömeroğlu, S. (2019). "Konvansiyonel ring ve yeni bir modifiye ring iplik eğirme sistemi kullanılarak üretilen iplik ve kumaşların bazı özelliklerinin karşılaştırılması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(3), 163-182.