%100 akrilik, pes/akrilik ve pamuk/akrilik karışımlı dokuma kumaşların boncuklanma özelliklerinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-04-05

Authors

Yavaşcaoğlu, Arzu

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada %100 akrilik, poliester (PES)/akrilik ve pamuk/akrilik karışımlı dokuma kumaşların boncuklanma özellikleri incelenmiş, kontrollü olarak üretilen deneysel kumaşlarda pamuk ve poliester ipliklerin akrilik iplikler ile birlikte kullanılmasının, atkı sıklığının, örgü tipinin ve atkı iplik numarasının kumaşların boncuklanma özelliklerine etkisi araştırılmış ve istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda %100 akrilik, poliester/akrilik ve pamuk/akrilik karışımlı dokuma kumaşlarda atkı sıklığının boncuklanma oluşumuna istatistiksel olarak etkisinin olmadığı, örgü tipinin boncuklanmaya etkisinin olduğu en fazla boncuklanmanın saten örgülü kumaşlarda en az boncuklanmanın ise bezayağı örgülü kumaşlarda oluştuğu tespit edilmiştir. En az boncuklanmanın pamuk atkılı kumaşlarda, en fazla boncuklanmanın ise poliester atkılı kumaşlarda oluştuğu, atkı tipinin boncuklanmaya istatistiksel olarak etkisi olduğu görülmüştür. Akrilik ve pamuk/akrilik kumaşlarda atkı iplik numarasının boncuklanmaya istatistiksel olarak etkisi bulunmamıştır.
In this study, pilling behavior of acrylic (%100), polyester (PES)/acrylic and cotton/acrylic woven fabrics is studied. For this purpose, the effect of weft density, weave type, weft yarn count and use of acrylic yarns with polyester and cotton yarns in experimental fabric samples on pilling behavior is investigated and statistically evaluated. After assessment of the results, it is shown that weft density has no statistically significant effect on pilling behavior of %100 acrylic, polyester/acrylic and cotton/acrylic fabrics. But fabric weave is found to have a significant effect with highest effect obtained with sateen weave and the lowest with plain weave. Cotton weft fabrics produce the lowest amount of pilling while it is encountered at highest amount in polyester weft fabrics. Hence the type of weft yarn shows a statistically significant effect on pilling. On the other hand, the effect of weft yarn number on fabric pilling is not found to be statistically significant.

Description

Keywords

Pamuk, Akrilik, PES, Boncuklanma, Örgü tipi, Atkı sıklığı, Cotton, Acrylic, Pilling, Weave type, Weft density

Citation

Yavaşcaoğlu, A. vd. (2019). "%100 akrilik, pes/akrilik ve pamuk/akrilik karışımlı dokuma kumaşların boncuklanma özelliklerinin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(2), 1-14.