A novel multi-hop wireless network proposal to control elevator floor fixtures in low-rise and medium-rise buildings

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-04-05

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Wired communication systems used to control elevator floor fixtures have problems due to huge amount of cables used in implementation, long installation time, long troubleshooting time and chronic faults. This paper proposes a double-jump multi-hop wireless network for low-rise and mediumrise buildings to control elevator floor fixtures using wireless short packet protocol (WSP). Telegram success rate, telegram intensity, hop time and signal power measurements have been performed on the proposed network. Experimental results emphasize that telegram intensity of about 75 telegram/s guarantees 100 % telegram success rate. Average hop times of 16.1 ms and 17.5 ms for the first and second hops have been measured respectively and found to be enough for low-rise and medium-rise buildings. Signal power measurements show that proposed network may be capable of performing even triple jumps or more instead of double jumps contributing to the speed, telegram intensity and the performance of the network.
Asansör kat ünitelerini kontrol eden kablolu haberleşme sistemlerinde, yüksek miktarlarda kablo kullanımı, kurulum ve onarım sürelerinin uzun olması, kronik arızalar gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu makalede, kablosuz kısa paket protokolü (WSP) kullanarak alçak ve orta yükseklikteki binalarda kat ünitelerini kontrol edebilecek çift sıçramalı çok atlamalı kablosuz bir ağ önerilmektedir. Önerilen ağ üzerinde, telegram başarım oranı, telegram yoğunluğu, atlama süresi ve işaret gücü ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Deneysel sonuçlar, yaklaşık 75 telegram/s’lik telegram yoğunluğunun %100 telegram başarım oranını garanti ettiğini vurgulamaktadır. Önerilen ağda, birinci ve ikinci atlama için, sırasıyla, 16,1 ms ve 17,5 ms ortalama atlama süreleri ölçülmüş olup bu sürelerin alçak ve orta yükseklikteki binalar için yeterli olduğu bulunmuştur. İşaret gücü ölçümleri, önerilen ağın, iki sıçramalı yerine üç ya da daha fazla sıçramalı kullanımının mümkün olabileceğini göstermektedir. Bu durum, ağın hızına, telegram yoğunluğuna ve performansına katkıda bulanacaktır.

Description

Keywords

Multi-hop wireless network, WSP protocol, Data communication, Elevator, Çok atlamalı kablosuz ağ, WSP protokolü, Veri iletişimi, Asansör

Citation

Lajin, M. M. ve Karlık, S. E. (2019). "A novel multi-hop wireless network proposal to control elevator floor fixtures in low-rise and medium-rise buildings". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(1), 401-414.