Antakya’da meydana gelen motosiklet kazalarının incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-12-31

Authors

Sağlam, Selçuk

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Düşük yakıt tüketimi ve elde edilebilirlik maliyeti motosiklet kullanımını gün geçtikçe popüler kılmaktadır. Yanlış ama alışıla gelmiş kullanım tarzı ile kendi trafik şeritleri üzerinde hareket etmek yerine taşıtlar arasında manevra yaparak yavaş ve rahatsız eden trafikten kaçınmaları bu ulaşım aracına görünür bir avantaj sağlamaktadır. Yol kullanım hakkını önemsemeyen bu alışkanlıklar trafik sıkışıklığına maruz kalmadan yolculuğu mümkün kılıyor olsa da bu durum kaza yapma olasılığını artırmakta ve ciddi yaralanmalar hatta ölümlerle sonuçlanan kazalara sebep olabilmektedir. Genelde kazalar açısından motosiklet diğer ulaştırma araçlarıyla birlikte değerlendirildiği için motosiklet kazalarıyla ilgili detaylı araştırmalar ülkemizde oldukça yetersiz kalmaktadır. Bu çalışmada Hatay merkez ilçesi Antakya‟da 2005-2009 yılları arasında meydana gelen yazılı kaza raporları ile tutanak ekleri özel izin ile temin edilerek detaylı olarak incelenmiştir. Motosikletle ilgili olan kazalar ayıklanarak; kazaların oluş sebepleri araştırılmış ve bu veriler doğrultusunda elde edilen sonuçlara dayanarak mevcut durum değerlendirilmiştir.
Low fuel consumption and affordable prices have made motorcycle use increasingly popular. Particularly the common, but not appropriate, motorcycle driving habit that avoids traffic by riding in between lanes of moving or stopped vehicles rather than moving on the lanes provides an apparent advantage for motorcycles especially during slow, frustrating traffic. Although this habit, which ignores the right of ways, makes travel possible without being exposed to traffic congestion, it increases the likelihood of an accident and can lead to serious accidents resulting in severe injuries or even deaths. Since motorcycles are generally evaluated together with other means of transportation in terms of accidents, studies focusing solely on motorcycle accidents are not sufficient in our country. In this study, written accident reports kept in 2005-2009 period in Antakya, Hatay, were obtained with a special permission, and have been examined in detail. Accidents related to motorcycles are first sorted out, then the causes of accidents are investigated and the current situation is evaluated based on the results obtained.

Description

Keywords

Motosiklet, Kazalar, Trafik, Motorcycle, Accidents, Traffic

Citation

Arslan, T. ve Sağlam, S. (2017). "Antakya’da meydana gelen motosiklet kazalarının incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 22(3), 263-276.