2010 Cilt 23 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 19 of 19
  • ItemOpen Access
    Türkiye faunası için yeni üç su kenesi (Acari, Hydrachnidia) türü
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Aşçı, Ferruh; Boyacı, Yunus Ömer; Özkan, Muhlis; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bu çalışmada; Türkiye su kenesi faunası için yeni kayıt olan Aturus accerculatus, Aturus karamani ve Feltria minuta’nın yapısal özellikleri, çeşitli organlarının şekilleri, ölçümleri ve zoocoğrafik dağılımları verilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Die integration der grammatik und des schreibunterrichts unter dem aspekt der kreativen schreibfertigkeit im ersten studienjahr der Deutschlehrerausbildung
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Mollaoğlu, Arzu; Ceylan, Yasemin; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Dass die deutsche Sprache eine schwere Sprache ist, ist eine Tatsache, mit der jeder Lernende des Deutschen vertraut ist. Grammatik lernen ist eine wichtige Komponente beim Sprachenlernen und stellt eine wirksame Hilfe dar, in sinnvollen Zusammenhängen richtig zu reden und zu schreiben. Der Begriff kreatives Schreiben hat heute in vielen Bereichen seinen Platz eingenommen. Das Anliegen dieses Beitrags ist, der Frage wie grammatische Strukturen in den sprachpraktischen Lehrveranstaltungen des ersten Studienjahres bei der Arbeit mit Gedichten und der darauf ansetzenden individuellen Textproduktion der Studierenden, gelehrt werden können, nachzugehen. Im Rahmen dieses Beitrags wird versucht darzustellen, wie mit Hilfe von bekannten grammatischen Strukturen die Lernmotivation der Studierenden angeregt bzw. gesteigert werden kann, was auch wesentliches Ziel des kreativen Schreibunterrichts ist. Die Arbeit mit Gedichten förderte die Motivation der Studierenden und zeigte eine Begeisterung der Studierenden sich mit der Fremdsprache zu beschäftigen.
  • ItemOpen Access
    Lise öğrencilerinin parçalı fonksiyon bilgisini oluşturma ve pekiştirme süreci
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Altun, Murat; Yılmaz, Aslıhan; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/İlköğretim Bölümü.
    Öğretimin niteliğini artırmada bilişsel süreçlerin incelenmesinin ciddi fırsatlar sunacağı beklentisi dikkatleri soyutlamanın açıklaması ile ilgili RBC + C (recognizing, building with, constructing + consolidation ) modeline yöneltmiştir. Bu düşünceden hareketle bu çalışmada, uygun bir öğrenme ortamında, lise öğrencilerinin Parçalı Fonksiyon bilgisini oluşturma ve pekiştirme süreçleri incelenmiştir. Çalışma gönüllü iki lise öğrencisi ile grup çalışması şeklinde gerçekleştirilmiş olup, öğretimde öğrencilerin ön deneyim ve bilgilerini kullanabilmelerine imkan veren, beş problem tasarlanmış ve sıralı olarak kullanılmıştır. Çalışmada öğrencilerin daha önce oluşturdukları bilgiyi, sonrakilerde de kullandıkları, Parçalı Fonksiyon bilgisini belirli bir düzeyde doğru olarak oluşturdukları ve pekiştirdikleri gözlenmiştir. Çalışma ayrıca, problem tabanlı öğretimin bilginin yapılandırılmasına güçlü katkısını ortaya koymuştur.
  • ItemOpen Access
    2005 İlköğretim Fen ve Teknoloji Programının hedefler ve içerik açısından farklı ülkelerin programlarıyla karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Yücel, Elif Özata
    Bu çalışmada betimsel araştırma modeli kullanılarak, 2005 Fen ve Teknoloji Programı hedefler ve içerikler açısından TIMSS (1999) sınavında, dünya ortalaması üzerinde başarı göstermiş ülkeler arasından seçilmiş Fen Programlarıyla karşılaştırılmıştır. İncelenen programlarda; Fen ve Teknolojinin doğası ve bilimsel beceriler ile ilgili hedeflere yer verilmiş, ancak Finlandiya programındaki Sağlık, İrlanda programındaki Sürdürülebilir Yaşam ile ABD (New Jersey) programındaki Matematiksel Uygulamalarla ilgili hedeflerin, ülkemiz programında yer almadığı tespit edilmiştir. Kanada ve Yeni Zelanda programları hedefleriyle ise büyük oranda uyum içinde olduğu görülmüştür. İçerik açısından; Canlı Varlıklar ve Madde ile ilgili temalara, incelenen her ülkenin programında yer verdiği görülmüştür. Finlandiya programında Çevre ile ilgili ayrı bir ders, İrlanda ve ABD (New Jersey) Fen Programlarında Çevre ile ilgili ayrı birer tema yer almakta, Türkiye programında ise 7. sınıfta verilen “İnsan ve Çevre” ünitesi dışında ayrı bir Çevre konusu bulunmamaktadır. Sağlık eğitimi Türkiye programında, “Sağlık Kültürü” ara disiplini şeklinde tasarlanarak, ağırlıklı olarak Fen ve Teknoloji derslerine dağıtılmıştır. Ayrıca incelenen ülke programlarında beceri kazandırmaya yönelik temalara da yer verilmiş olduğu görülmektedir. Karşılaştırılan ülke programları, hedefler ve içerikler açısından büyük oranda benzerlik göstermekle beraber, Türkiye programının Çevre ve Sağlık konularında eksiklikleri bulunduğu tespit edilmiştir. Fen dersleri, haftalık ders saatinin, Türkiye’de %8’ini, Finlandiya’da %11-14’ünü, Kanada’da %9-15’ini oluşturmaktadır. Her üniteye ayrılacak zaman Türkiye programında ayrıntılı biçimde belirtilmiş olmasına karşın diğer ülke programlarında bu ayrıntıya yer verilmemiştir.
  • ItemOpen Access
    Postmodern düşünce çerçevesinde müzik sanatı
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Çevik, Deniz Beste
    Bu çalışmada, ilk başta postmodernizm kavramı ve tarihsel yönü ile bu süreç içerisinde ortaya çıkan değişim ele alındıktan sonra müzik kavramının tanımı üzerinde durulmuştur. Daha sonra, postmodern müzik başlığı altında, postmodern müziğin özelliklerine değinilip, müzik ve postmodernlik arasındaki ilişkiyi ortaya koyan örneklere yer verilmiştir. Akabinde, postmodern toplumda tüketim kavramı ve kitle iletişim araçları ele alınmıştır. Bununla birlikte, postmodernizm süreç içerisindeki değişimde, kitle iletişim araçları ve kitle iletişim araçları tarafından yayılan tüketim kavramının müzik üzerindeki etkileri dikkate alınarak, üretimin öneminin yitirilip yerini seyirlik tüketime bıraktığından bahsedilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Öğretim ilke ve yöntemleri dersinde öğrencilerin akademik başarılarının yordanması
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Tan, Şeref; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Eğitim Bilimleri Bölümü.
    Bu çalışmanın temel amacı öğrencilerin ÖİY (Öğretim İlke ve Yöntemleri) dersinin final sınavındaki akademik başarılarının yordanmasıdır. Final sınavındaki başarıyı yordamada kullanılan yordayıcı değişkenlerin Müzik, Türkçe, İngilizce Öğretmenliği ve RPD (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık) programları için elde edilen aritmetik ortalamalar karşılaştırılmıştır. Çalışmada, hem programlara göre hem de tüm programlar için final sınavındaki başarının yordanmasına yönelik elde edilen regresyon eşitlikleri rapor edilmiş ve yorumlanmıştır. Sonuç olarak ÖİY dersindeki başarı bölümler bazında yordandığında, üç değişken yordayıcı olarak önemli bulunmuştur: Uygulama puanı, üniversite birinci sınıf not ortalaması ve ders sorumluluklarını yerine getirme. “Uygulama puanı” değişkeni tüm bölümlerde, “üniversite birinci sınıf not ortalaması” değişkeni RPD, Türkçe ve İngilizce Öğretmenliği programlarında ve “ders sorumluluklarını yerine getirme” değişkeni de Müzik ve İngilizce öğretmenliği bölümlerinde yordayıcı olarak anlamlı çıkmıştır. Tüm programlar için ÖİY dersindeki başarı yordandığında, bölümler bazında anlamlı çıkan değişkenlere ek olarak “ÖSS giriş puanı” değişkeni de yordayıcı olarak anlamlı bulunmuştur.
  • ItemOpen Access
    Yabancı dil öğretiminde malzeme değerlendirme
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Işık, Ali; Altmışdört, Gonca
    Yabancı dil eğitiminde birçok etken öğrenci başarısının elde edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Yaklaşım, yöntem ve tekniklerin yanı sıra hedeflerin belirlenmesi, izlencenin hazırlanması, ders sürecinde yer alan etkinlikler, öğretmen ve öğrencinin rolü, ölçme ve değerlendirmenin yeterliliği, ders dışı faaliyetler gibi pek çok öğe dil öğreniminde önemle üzerinde durulması gereken noktalardır. Yukarıda belirtilen öğelerin dışında yabancı dil öğretiminde hedeflenen başarının gerçekleştirilmesinde etkin role sahip bir diğer husus daha vardır ki bu da eğitimöğretim sürecinde kullanılan malzemelerdir. Bu çalışmanın amacı yabancı dil öğretiminde kullanılan malzemelerin tam olarak amaç ve hedeflere hizmet edecek şekilde tasarımı, geliştirmesi ve değerlendirilmesi için bir yol haritası çizilmesidir. Bu çalışmada ayrıntılı bir malzeme değerlendirme ölçeği geliştirilerek yabancı dil öğretimi veren bir yüksek öğretim kurumunda kullanılan malzemelerin öğretmenler açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Böylelikle malzemelerin eksik ya da geliştirilmesi gereken noktaları belirlenmiştir. Araştırmanın sonunda bir yabancı dil öğretiminde kullanılan malzemelerin değerlendirilmesine yönelik yeni bir bakış açısı sağlanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Bir ders aracı olarak dinleme metinlerinin anlamaya etkisi: “Eskici” metni örnekleminde deneysel bir çalışma
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Türkyılmaz, Mustafa
    Bu çalışma, dinleme, görsel destekli dinleme, sesli ve sessiz okumanın anlamaya olan etkisini belirlemek amacıyla deneysel desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Kırşehir ilinde bulunan Prof. Dr. Erol Güngör İlköğretim Okulunda 48 altıncı sınıf öğrencisi örneklem alınarak yapılmıştır. Öğrencilerin seçiminde 5. sınıf Türkçe dersi not ortalamaları esas alınmıştır. 48 kişi dört gruba bölünmüştür. 12 kişilik bir gruba kendi sınıflarında dinleme metni dinlettirilmiş ve 12 kişilik diğer gruba yine sınıflarında metin, sessiz okutturulmuştur. Diğer gruplara slayt destekli metin dinletilmiş ve sesli okuma yaptırılmıştır. Çalışma sonucunda başarı testi uygulanmıştır. Test sonucunda görsel destekli olarak metni dinleyen grubun başarı puanı ortalaması (37,872), sessiz okuyan grubun başarı puanı ortalaması (35,238), dinleyen grubun başarı puanı ortalaması (32,577), sesli okuma yapan grubun başarı puanı ortalaması (27,662) şeklinde gerçekleşmiştir.
  • ItemOpen Access
    Etkili okulun bileşenleri: Bursa İli örneği
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Gökçe, Feyyat; Kahraman, Pınar Bağçeli; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Eğitim Bilimleri Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/İlköğretim Bölümü.
    Bu araştırmanın amacı okulların; liderlik, etkili öğretmenlik, mesleki gelişim, okul-çevre ilişkileri ve örgütsel bağlılık bileşenleri bağlamında etkililik düzeylerini ortaya koyarak eğitime katkıda bulunmaktır. Bu amaçla Bursa merkez ilçelerindeki devlete bağlı ilköğretim okullarında görevli 385 öğretmenin görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmada Ross ve Gray (2006) tarafından geliştirilen ve liderlik, etkili öğretmenlik, mesleki gelişim, okul-çevre ilişkileri ve örgütsel bağlılık boyutlarından oluşan bir ölçek kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; öğretmenlerin etkili okulun boyutlarına ilişkin olarak görüşlerine bakıldığında; okul müdürünün liderlik, öğretmenlerin öğretmenlik, örgüte bağlılık ve mesleki gelişim boyutlarındaki göstermiş oldukları davranışlarla ilgili görüşlere katıldıkları, okulçevre ilişkileri boyutundaki davranışlara ise kısmen katıldıkları belirlenmiştir. Bir başka bulgu ise, müdürlerin liderlik davranışlarına yönelik öğretmen görüşlerinin yaş, kıdem, eğitim düzeyi ve kurumun imkânlarına göre değiştiği görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    The predictive degree of Anatolian high school 11th grade science students’ mathematics, physics, chemistry, geometry and biology academic achievements on their university entrance examination quantitative scores
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Dursun, Sema; Alcı, Bülent
    In this research, it is aimed to reveal the predictive degree of Anatolian High School 11th Grade Science students’ mathematics, physics, chemistry, geometry, and biology academic achievements on their University Entrance Examination scores. The descriptive research has a subjects consisted of 858 science class students from nine different Anatolian High Schools. In the research, University Entrance Examination quantitative scores of students in 2007 and their 2006-2007 academic achievement points for mathematics, physics, chemistry, geometry and biology are used as the data set. As a result of the research, it was found that students’ academic grades for mathematics, physics, chemistry, and geometry are significant predictors in explaining their University Entrance Examination quantitative success. Their academic achievement in biology, however, is not a significant predictor in explaining their University Entrance Examination quantitative success.
  • ItemOpen Access
    Osman Zeki Üngör’ün “Çocuklara Teganni Dersleri” kitabı üzerine bir çalışma
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Gül, Gülnihal; Bozkaya, İsmail; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü.
    Cumhuriyet’in kurulması ile birlikte müzik dersi zorunlu ders kapsamında okutulmaya başlanmıştır. Ancak bu yıllarda eğitsel açıdan öğrencinin duygusal gelişimine uygun bir okul müziği dağarcığı olmaması konu ile ilgilenenlerin ilk önceleri yabancı ülkelerin okul müziklerini örnek alarak, altına Türkçe sözler yazarak bir dağarcık oluşturma yolunda çaba harcadıkları, daha sonraları bu aktarma şarkıların yanında onlara benzer anlayışla kendi bestelerinden oluşan öykünme şarkılar dağarcığı meydana getirdikleri, bununla birlikte halk müziğinin uygun örneklerinin materyal olarak kullanıldığı ve özgün bir okul müziği dağarcığının ancak 1960’lı yıllardan itibaren yaratıldığı görülmektedir. Bu araştırmada; Osman Zeki Üngör’ün 1925 yılında yeni Türk harflerinin kabulünden (1928) önce Osmanlıca harflerle yazdığı ve ilköğretimde müzik eğitimine kaynak oluşturmada önemli bir adım olarak düşünülen “Çocuklara Teganni Dersleri” adlı kitabın kapsam ve niteliği incelenerek, kitabın bölümleri ve içeriği tanıtılmış, benzer nitelikte sonraki yıllarda yayımlanmış kitaplara olan yansımaları gözetilerek değerlendirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    İlköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin fen bilgisi dersinde öğrendikleri biyoloji bilgilerini günlük yaşamla ilişkilendirme düzeylerini ölçmeye yönelik bir ölçek geliştirme çalışması
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Göçmençelebi, Şirin İlkörücü; Özkan, Muhlis; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü.
    Bu çalışmada Fen bilgisi programlarda yer alan bilgilerin günlük yaşamla ilişkilendirme düzeylerini tespitini hedefleyen, eşit birimli, genellenebilir ve amaca uygun bir ölçüm aracı geliştirilmiştir. Bu amaçla öğrencilerin çevre ve canlının temel yapısı ile ilgili bilgilerini temel alan, Bilgileri Günlük Yaşamla İlişkilendirme Ölçeği I ve vücudun yapısını oluşturan sistemler ile ilgili bilgileri temel alan Bilgileri Günlük Yaşamla İlişkilendirme Ölçeği II geliştirilmiştir. Araştırmaya Bursa ili Osmangazi İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı İlköğretim okullarının 6. sınıfını bitiren öğrencilerden, ölçüm aracındaki soruların hazırlanma aşamasında 719’u, ölçüm araçları hazırlandıktan sonra 357’si katılmıştır. Madde Analizi sonuçlarına göre Bilgileri Günlük Yaşamla İlişkilendirme Ölçeği I için ortalama madde ayrıt edicilik gücü 0,43, madde güçlüğü 0,60, Bilgileri Günlük Yaşamla İlişkilendirme Ölçeği II için ortalama madde ayırt edicilik gücü 0,43, madde güçlüğü 0,65 olduğu bulunmuştur. Ölçeklerin Cronbach alfa güvenilirlik katsayıları Bilgileri Günlük Yaşamla İlişkilendirme Ölçeği I için 0,80, Bilgileri Günlük Yaşamla İlişkilendirme Ölçeği II için 0,82 olarak hesaplanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Gençlerde otoriteryenizmin yordayıcıları olarak kimlik statüleri ve kimlik stillerinin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Demir, İlkay; Derelioğlu, Yasemin
    Otoriteryenizm genel hatlarıyla aşırı uyumcu, katı, otoriteye itaat gösteren, kendinden olmayana karşı önyargılı, baskılanmış ve bağımlı bir kişilik yapısı ile karakterize olmaktadır. Araştırmacılar otoriteryenizmin ortaya çıkışında birçok neden üzerinde durmakla birlikte, temelde içinde yetişilen otoriter aile ortamını ve buna bağlı olarak bireylerin kendilerine özgü bağımsız kimlik yapıları geliştirememelerini öne sürmektedir. Bu değerlendirmeden hareketle gençlerin kimlik kazanımı süreçlerinde izledikleri stratejiler ve kimlik statülerinin otoriteryen eğilimleriyle ilişkili olduğu düşünülmekte ve bu çalışmada üniversite öğrencilerinin otoriteryen eğilimlerinin; kimlik statüleri ve kimlik stilleri aracılığıyla hangi düzeylerde yordanabileceği araştırılmaktadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesinin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören 243 lisans öğrencisi (137 kadın, 106 erkek) oluşturmaktadır. Verilerin analizinde Pearson korelasyon katsayısı ve hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Regresyon analizi sonuçlarına göre kimlik statüleri boyutlarından “bağımlı kimlik” ve “kararsız kimlik” ile kimlik stilleri boyutlarından “kural yönelimi” boyutlarının öğrencilerin otoriteryen eğilimlerini %40 oranında yordadığı bulunmuştur. Araştırmada elde edilen bulgular, yapılan benzer çalışmalarla karşılaştırmalı olarak tartışılacaktır.
  • ItemOpen Access
    İlköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin olasılıkla ilgili temel kavramları anlama düzeyleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Memnun, Dilek Sezgin; Altun, Murat; Yılmaz, Aslıhan; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/İlköğretim Bölümü.
    Olasılık, öğrencilerin hala anlamada zorlandıkları bir alt öğrenme alanıdır. Bu çalışmada, sekizinci sınıf öğrencilerin olasılığa ilişkin temel kavramları anlama düzeyleri ve bu kavramları uygulama becerileri incelenmiştir. Çalışma, bir ilköğretim okuluna devam etmekte olan 90 sekizinci sınıf öğrencisi üzerinden yürütülmüştür. Çalışmanın verileri, toplam 5 açık uçlu sorudan oluşan bir olasılık başarı testinden elde edilmiştir. Öğrencilerin açık uçlu sorulara verdikleri cevaplardan elde edilen veriler incelenmiş, yüzde ve frekans analizi ile çözümlenmiştir. Çalışmanın sonunda; olasılık kavramlarının öğrenilmesinde öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyinin oldukça önemli olduğu ve bazı olasılık kavramlarının öğrenilmesinde öğrencilerin gelişmişlik düzeylerinin önemli bir rol oynadığı ortaya çıkmıştır. Özellikle de, öğrencilerin örnek uzay kavramını anlama ve kullanmada, olasılık olayları ile ilgili muhakeme yapmada ve ayrık olay, bağımsız olay gibi bazı olasılık kavramlarını anlamlandırmada zorlandıkları gözlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    An examination of fourth and fifth graders’ fractional understandings based on mathematical achievement
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Yazgan, Yeliz; Altun, Murat; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/İlköğretim Bölümü.
    The purpose of this experimental study is to investigate whether low, middle and high achieving students could benefit at the same extent from a fraction instruction which was prepared according to basic principles of Socioconstructivism and Realistic Mathematics Education. To this end, an instruction starting with sharing situations, and focusing on group and class discussions was carried out with experimental group. Meanwhile, the students in the control group attended their regular lessons. Both groups were consisted of 27 fourth and 28 fifth grade students. Three tests were administered to the participants: General Mathematical Achievement Test, Fractional Understanding Pre Test and Fractional Understanding Post Test. According to t-test and ANCOVA results, the positive effect of the designed learning environment on fractional understanding of high, middle and low achieving students was substantially similar. Likewise, high, middle and low achievers in the control group also did not show any difference with regard to effect of the traditional learning environment on their fractional understanding.
  • ItemOpen Access
    Görsel sanatlar eğitiminde sınıf yönetimi: Bir nitel araştırma örneği
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Ayaydın, Abdullah
    Sınıf yönetimi, genel olarak, belirlenen eğitim amaçlarının gerçekleştirilmesi için planlama, örgütleme, uygulama ve değerlendirme işlevlerine ilişkin ilke, kavram, kuram, model ve tekniklerin sistematik ve bilinçli olarak uygulanması ile ilgili etkinliklerdir. Sınıfta öğrenme ortamının ve yaşantılarının düzenlenmesi ve yönetilmesi, öğretmenlerin sorumluluğu olarak kabul edilmektedir. Eğitim amaçlarının gerçekleştirilebilmesi için sınıf yönetiminin en etkili öğesi öğretmendir. Bu araştırmanın amacı; ortaöğretimde görev yapan görsel sanatlar öğretmenlerinin sınıf yönetimi yaklaşımlarını saptamaktır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Tipik durum örneklemesi yöntemi tercih edilmiştir. Geleneksel olarak eğitim sistemimizde sınıf yönetiminin bir disiplin sağlama etkinliği olarak görüldüğü söylenebilir. Bu nedenle tutumlar daha çok sınıf yönetiminin davranış düzenlemeleri ve insan ilişkileri boyutlarıyla ilgilidir.
  • ItemOpen Access
    Fen ve teknoloji dersi proje tabanlı öğretim uygulamasında ilköğretim öğrencilerinin karşılaştıkları güçlükler
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Ayvacı, Hakan Şevki; Çoruhlu, Tülay Şenel
    Bu çalışmada amaç; ilköğretim öğrencilerinin proje çalışmaları sürecinde karşılaştıkları olumsuzlukların neler olduğunu ve hangi sebeplerden kaynaklandığını ortaya çıkarmaktır. Çalışmada özel durum yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 17 ilköğretim 8. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakatlar kullanılmıştır. Mülakat verilerinin analizinde nitel araştırma yöntemi kullanılmış, betimsel ve içerik analizinden yararlanılmıştır. Mülakatlar grup mülakatları şeklinde 10 farklı grupla birlikte yürütülmüştür. Öğrencilerin proje konularını kendilerinin belirlemedikleri durumlarda yaratıcı çalışmaların ortaya çıkarılmadığı görülmüştür. Araştırmanın sonucunda; öğrencilerin proje modellerini oluşturmada, proje yapım sürecince kişi, kurum ve kuruluşlara ulaşmada problemlerle karşılaştıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin proje çalışmalarına yeterli desteğin toplumda yer alan kurum ve kuruluşlar tarafından verilmesi gerektiği ve öğrencilerin bu tür öğrenme ortamları ile daha çok karşı karşıya getirilmesi gerektiği öneri olarak sunulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Fizik ve matematik öğretmen adaylarının fiziğe karşı öz-yeterlik inançlarının değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Maskan, Abdulkadir
    Bu çalışmanın amacı, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi, Fizik ve Matematik Öğretmenliği programına devam eden öğretmen adaylarının fiziğe ilişkin öz-yeterlik inanç düzeylerini belirlemektir. Araştırma, Fizik Öğretmenliği Programı birinci sınıfta 35, beşinci sınıftan 32 olmak üzere toplam 67 öğretmen adayı ile Matematik Öğretmenliği Programını birinci sınıftan 36, beşinci sınıftan 33 olmak üzere toplam 69 matematik öğretmen adayı ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak Öz-Yeterlik İnanç Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde; faktör analizi, aritmetik ortalama, standart sapma, standart hata ve bağımsız t-testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Fizik Öğretmenliği Programı birinci sınıf öğrencilerine göre beşinci sınıftaki öğrencilerin öz-yeterlik inanç puan ortalamalarının yüksek çıkması, fizik programına devam ettikleri süre içerisinde fiziğe karşı öz-yeterlik inançlarının arttığını göstermektedir. Ancak, Fizik öğrencileri için istatistiksel olarak anlamlı bulunan fark, Matematik öğrencileri için bulunamamıştır. Fizik öğretmenliği programına devam eden öğrencilerin, özyeterlik inanç düzeylerinin çok daha yüksek olması için ilgili öğretim elemanlarınca bilişsel ve duyuşsal önlemlerin alınması gerekli görülmektedir.
  • ItemOpen Access
    Müzikte yaratıcı drama
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-04-01) Yiğit, Çiğdem; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Drama yoluyla eğitim, günümüzün en önemli çağdaş öğretim yöntemlerinden biridir. Drama çalışmaları ile önemli eğitsel kazanımlar elde edilir. Yaratıcı drama, oyunun ön planda olduğu ve yaratıcılığı geliştirmek için yapılan drama etkinlikleridir. Bu çalışmanın amacı, dramanın müzikle ilişkisini belirlemek, drama çalışmalarındaki aşamaları müziğin içinde olduğu örnek etkinliklerle açıklayarak dramanın eğitsel ve sosyal kazanımlarını ortaya koymaktır. Drama çalışmalarında hangi müziklerin kullanılacağı konusunda kaynak sıkıntısı olmamakla birlikte, doğrudan müzikte yaratıcı drama örneklerinin sayısı yeterli değildir. Bu çalışma ile drama etkinliklerinin birçoğu müzikle ilişkilendirilerek özgün örnekler ortaya konmaya çalışılmıştır.