Okul öncesi dönem çocuk kitaplarında temizlik

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008-08-01

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Temizlik, doğumundan ölümüne kadar insan hayatının vazgeçilmez alışkanlığıdır. Çocuğun ilgi ve ihtiyaçlarını karşılayan, zihinsel ve duygusal gelişimini destekleyen, kısacası çocuk eğitiminde büyük yere sahip olan kitapların bu önemli konuya duyarsız kalması beklenemez. İnsanın alışkanlıklarının ve daha da önemlisi kişiliğinin temellerinin atıldığı okul öncesi dönemden başlayarak, çocukluğun her döneminde kitapların temizlik konusuna değindiği görülmektedir. Araştırmada, çocuk edebiyatı tanımlaması içine giren ve çeşitli yaş gruplarına hitap eden kitaplar, temizlik alışkanlığına yer vermeleri bakımından incelenmiş, bu konudaki yaklaşımlarla ilgili sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır.
Cleaning is an inseparable part of human’s life from birth to death. Books, which meet child’s interest and needs, support his logical and emotional developments, shortly which have a major place in child’s education, cannot be expected to be insensitive to this important subject. By starting with the pre-school period in which human’s habits, and more importantly his character get established, it is seen that in each part of the childhood books mention the subject of cleaning.In the research, books that are included in the definition of children literature and that address to various age groups are examined in terms of giving place to the habit of cleaning, results about the approaches to this subject are tried to be reached.

Description

Keywords

Çocuk, Kitap, Temizlik, Temizlik alışkanlığı, Okul öncesi, Child, Book, Cleaning, Habit of cleaning, Preschool

Citation

Erdal, K. (2008). “Okul öncesi dönem çocuk kitaplarında temizlik”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 21(2), 339-356.