Minyatür zımba testi ile ısı tesiri altında kalan bölgenin sürünme özelliklerinin belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-11-21

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada bir minyatür mekanik test tekniği olan Minyatür Zımba Testinin (Small Punch Test) kullanım alanı, prensipleri tanıtılmış ve bu test tekniği kullanılarak standart tek eksenli sürünme testiyle numune çıkarılamayacak kadar dar olan P91 çeliğinin ısı tesiri altında kalan bölgesinin ince ve kaba taneli kısımlarının sürünme davranışları belirlenmiştir. Buna göre aynı yükleme şartları altında ince taneli yapının kaba taneli yapı ve esas metale göre daha düşük sürünme özelliklerine sahip olduğu görülmektedir.
In this study the application areas and principles of the Small punch test which is a miniaturized testing technique is described and the creep behaviour of the individual zones of the Heat Affected Zone of a P91 steel is determined which is not possible by standard uniaxial creep tests due to the insufficient material for sampling. The distinct creep properties were distinguished viz. fine grained part of the Heat Affected Zone showing inferior creep strength compared to the coarse grained Heat Affected Zone and base metal.

Description

Keywords

Minyatür zımba testi, Sürünme, P91 Çeliği, Isı tesiri altında kalan bölge, Small punch test, Creep, P91 steel, Heat affected zone

Citation

Çakan, B. G. ve Durmuş, A. (2016). "Minyatür zımba testi ile ısı tesiri altında kalan bölgenin sürünme özelliklerinin belirlenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 21(1), 109-116.