Kendi kendini temizleyen derz dolgu malzemeleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-08-31

Authors

Ünverdi, Hikmet Tayfun
Canbaz, Mehmet
Balk, Yasemin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada kendi kendini temizleyebilen derz dolgu ve beyaz çimento numuneleri üretilmiş ve bu numunelerle TiO2’nin kendi kendini temizleme mekanizmasındaki etkisi test edilmiştir. Kullanılan TiO2 katkısının miktarı ve farklı yapılardaki türlerinin etkileri test edilmiş ve kıyaslanmıştır. Anataz yapıdaki ve Rutil yapıdaki TiO2 katkıları kullanılmıştır. Ayrıca silis katkısının numunelerin kendi kendini temizleme sistemi üzerindeki etkisi gözlenmiştir. Çalışmalar İtalyan UNI standartları göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Bu çalışma ile birlikte ıslak mekânlarda kullanılan seramik malzemelerin derz dolgularında meydana gelen kirlenmenin fotokataliz yöntemi ile önce çözülmesi ve sonra su, rüzgâr gibi etkilerle çözülen kirlerin ortadan kalkması mümkün olacaktır.
In this study, self-cleaning tile grout and white cement specimens are produced and the effect of self-cleaning mechanism of TiO2 is tested. Effects of TiO2 amount and TiO2 type are tested and compared. Anatase form and rutile TiO2 additive are used in the study. In addition, effects of silicate additives on the self-cleaning mechanism is determined. Studies are conducted with respect to Italian UNI code. This study presents a method for solving rust between the tiles of ceramic wet floor coverings with photocatalysis method and then removing the dirt with secondary effects such as water, wind etc.

Description

Keywords

TiO2, Fotokataliz, Derz, Çimento, Soldurma, Photocatalyst, Plaster, Cement, Discoloration

Citation

Ünverdi, H. T. vd. (2016). "Kendi kendini temizleyen derz dolgu malzemeleri". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 21(1), 13-24.