Soya fasülyesi protein lifleri Bölüm 2: Soya liflerinin özellikleri ve kullanım alanları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014-04-21

Authors

Yıldırım, Fatma Filiz
Avinç, Osman Ozan
Yavaş, Arzu

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Protein esaslı bitkisel bir lif olan soya fasülyesi protein lifi (SPF) yumuşaklık, parlaklık, pürüzsüzlük, dökümlülük, UV ve bakteri dayanımı gibi birçok özelliğe sahiptir. Bu özellikler sayesinde SPF ve SPF’nin diğer liflerle karışımları örme, dokuma ve dokusuz tekstil yüzeylerinin üretiminde kullanılarak tişörtler, nevresimler, kazaklar ve bebek giysileri üretilebilmektedir. Bu derlemenin birinci bölümünde; SPF’nin genel yapısı, üretim aşamaları ve çevresel etkisi hakkında bilgi verilmiştir. Derleme makalenin ikinci bölümünde ise SPF‘nin özellikleri ve kullanım alanları hakkında çeşitli bilgiler verilmektedir.
Soybean protein fibres (SPF), which is a protein based botanic fibre, has various beneficial properties such as softness, brightness, smoothness, drape, UV and bacterial resistance. These fibers are used in production of various yarn blends, woven, knit and nonwoven fabrics to manufature apperal and home textiles such as t-shirts, bedding, sweater and baby dress due to these superior properties. This review, about SPF, is divided into two sections. In the first part; structure and production stages of SPF and its enviromental effects had been described. In the second part of this review, properties and application areas of SPF have been described.

Description

Keywords

Soya fasülyesi protein lifi, Fiziksel ve kimyasal özellikler, Parlaklık, Son kullanım alanları, Soybean protein fibers, Physical and chemical properties, Brightness, End-use applications

Citation

Yıldırım, F. F. vd. (2015). "Soya fasülyesi protein lifleri Bölüm 2: Soya liflerinin özellikleri ve kullanım alanları". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 20(1), 1-21.