Yalıtım malzemelerinde takviyenin ısıl davranışa etkisinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012-08-08

Authors

Yüksel, Numan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, gözenekli yalıtım malzemelerinde taşınım ve ışınımın efektif ısıl iletkenliğe etkisi takviye açısından deneysel olarak incelenmiştir. Deneyler, iki standart test cihazı yanısıra uygulaması yapılan deney düzeneğinde gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, emisivitesi düşük ve iletken naylon, kağıt, ince folyo türü malzemeler cam yünü malzemelerine takviye edilmiş ve efektif ısıl iletkenlikleri belirlenmiştir. Deneysel sonuçlardan, ince folyo ile desteklenmiş gözenekli yalıtım malzemelerinde 20 o C ortalama sıcaklığının altında 0 o C ve 10 o C sıcaklıklarda efektif ısıl iletkenliğin azaldığı gözlenmiştir. İnce folyo ile takviyelenmiş gözenekli yalıtım malzemesinin efektif ısıl iletkenliği, % 9 kadar azalmıştır. Uygulamalı deney düzeneğinde, takviyesiz üçlü camyününün ısınma süresinin takviyeli numuneninkinden % 28,57 daha yavaş olduğu bulunmuştur. Ayrıca naylon ve kağıt gibi düşük yansıtıcı malzemeleri kullanarak geliştirilen cam yünü yalıtım malzemelerinin efektif ısıl iletkenliği, takviyesiz camyünü sonuçlarıyla benzer bulunmuştur. Bu sonuçlardan, ışınımın önemli bir mekanizma olduğu ve standart davranışın dışında etkiler oluşturabildiği görülmüştür.
In this study, the effect of convection and radiation in porous insulation materials on the effective thermal conductivity has been experimentally investigated in terms of the reinforcement. The experiments have been performed on two standard test apparatus and the other experimental setup in which an application is done. For this purpose, the glass wool materials are reinforced with low emissivity and conductive materials, such as stretch nylon, thin foil and white paper, and their thermal effective conductivities are determined. From experimental results, it is observed that the effective thermal conductivity of porous insulation materials reinforced with thin foil is decreased at 0 o C and 10 o C temperatures under the average temperature of 20 o C. The effective thermal conductivity of porous insulation material reinforced with thin foil is decreased up to 9 %. In the applied experimental setup, it found that the warming time of unreinforced ternary glass wool is 28,57 % slower than that of the other reinforced sample. Also, the ETC of glass wool insulation materials improved by using low-reflectivity materials such as stretch nylon and white paper, which are similar to those of the unreinforced glass wool. From these results, it is seen that the radiation is an important mechanism and it can form the effects except for standard behavior.

Description

Keywords

Yalıtım malzemesi, Takviye, Isı iletim katsayısı, Sıcaklık, Sıcaklık değişimi, Insulation material, Reinforcement, Thermal conductivity, Temperature, Temperature change

Citation

Yüksel, N. ve Avcı, A. (2012). "Yalıtım malzemelerinde takviyenin ısıl davranışa etkisinin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 17(2), 77-90.