Kumaş yapısal parametreleri ile reflektans değerleri arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012-05-10

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Işık malzeme yüzeyi ile temas ettiğinde bir kısmı yüzeyden yansır ve bir kısmı da yüzey tarafından absorbe edilir. Işık yansıması tekstil malzemesinin yüzeyine bağlıdır ve rengin ışıklılığını ve doygunluğunu etkiler. Kumaşın renk algısını kumaş yapısını oluşturan ipliklerin renk ve reflektans (yansıma) özellikleri etkiler. Dokuma kumaşların renk ve reflektans değerlerine bağlı olarak algılanması kumaşı oluşturan ipliklerin kimyasal (hammadde), fiziksel (numara, büküm, eğirme işlemi, filament sayısı) kompozisyonuna ve konumlanmasına (iplik sıklığı, örgü vb.) bağlıdır. Kumaş yapısal parametrelerinde yapılan değişikliklerin kumaş reflektans değerlerini hangi yönde etkileyeceğinin bilinmesi kumaşlardan istenen reflektans değerlerinin elde edilebilmesini sağlayacak kumaş yapısal parametrelerinin tasarım aşamasında belirlenebilmesini sağlayacaktır.
When light falls on the surface of an object, some part of the incident light is absorbed and the remaining is reflected which is detected as colour. The composition of the reflected part of the incident light depends on the properties of the surface and detected in terms of lightness and saturation. The perception of the colour of fabric surfaces are affected by constructional properties including the properties of fibres (origin), yarns (spinning process, count, yarn twist, number of filaments) and fabrics (yarn density, weave pattern, etc.). Assessment of the effects of constructional properties on the reflectance properties of fabric surfaces will allow obtaining the required reflectances of proposed fabric construction in the stage of design.

Description

Keywords

Reflektans, Kumaş yapısal parametreleri, Percent reflectance, Fabric constructional parameters

Citation

Akgün, M. vd. (2012). "Kumaş yapısal parametreleri ile reflektans değerleri arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 17(1), 93-106.