Türkiye’de dört yerleşim yeri için rüzgâr enerjisi potansiyelinin belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011-09-13

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı Türkiye’de bulunan dört farklı yerleşim yeri için rüzgâr enerjisi potansiyellerinin belirlenmesidir. Rüzgâr enerjisi potansiyelinin belirlenmesi için yerleşim yerlerinin aylık ortalama rüzgâr hız değerleri Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınmıştır. Rüzgâr enerjisi potansiyelinin hesaplanması için Rayleigh dağılımı kullanılmıştır. Kullanılan bağıntılar analitik olarak çıkartılmıştır. Sonuç olarak ortalama rüzgâr hızlarının yüksek olması nedeni ile Belen ve Gökçeada bölgelerinde güç yoğunluğu daha yüksek değerlerde çıkmıştır.
The aim of this study is to assess wind energy potential in four different sites located in Turkey. To evaluate the wind energy potentials the monthly mean wind velocity values were taken from Turkish State Meteorological Service. Rayleigh distribution was used for the wind energy potential calculations. Relations were represented analytically. It is concluded that, due to the high mean wind speed values, power density of Belen and Gökçeada regions were found higher than that of other regions.

Description

Keywords

Rüzgâr enerjisi, Rüzgâr potansiyeli, Rayleigh dağılımı, Wind energy, Wind potential, Rayleigh distribution

Citation

Korukçu, M. Ö. (2011). "Türkiye’de dört yerleşim yeri için rüzgâr enerjisi potansiyelinin belirlenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 16(1), 117-125.