Ağaç yaprağı ve pomza katkılı alçı kompozitlerin tarımsal yapılarda kullanılabilme olanaklarının araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Karaman, Sedat
Şahin, Sırrı
Örüng, İbrahim
Pabuçcu, Köksal

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Malzemenin nitelikli ve ekonomik seçimi ile kendinden beklenilen amaçları yerine getirebilecek, maliyeti daha düşük yapılar oluşturulabilir. Bu durum özellikle tarımsal yapılar için önemli olmaktadır. Kırsal alanda bol miktarda bulunan bitkisel artıkların değerlendirilmesiyle, malzemelerin ucuz olarak üretimi ve daha kaliteli tarımsal yapıların yapımı olanaklı duruma gelebilir. Özellikle yirminci yüzyıldan itibaren teknoloji ve malzeme bilimindeki gelişmeler sonucunda kompozit malzemelerin önemi ve kullanım alanı daha da genişlemiştir. Bu araştırmada, ağaç yaprağı (kavak) ve ağaç yaprağı+pomza katkılı alçı kompozit malzemenin fiziksel ve mekanik özeliklerinin saptanarak tarımsal yapılarda kullanılabilme olanakları araştırılmıştır. Birim ağırlık, su emme, ısı iletkenlik katsayısı, eğilme dayanımı ve basınç dayanımı değerleri Seri I (Alçı+ağaç yaprağı) ve Seri II (Alçı+pomza+ağaç yaprağı) örnekleri için sırası ile 1243-890 ve 1080-775 kg/m3 ; % 27-46 ve 37-57; 0.209-0.180 ve 0.188-0.162 W/mK; 36.0-1,0 ve 10-0.3 kgf/cm2 , 36.4-1,3 ve 15.6-0.5 kgf/cm2 elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre alçıya katılan ağaç yaprağı oranının artması ile ısı yalıtım özelliğini artmış, mekanik dayanımlar azalmıştır. Bu özelliklere sahip malzemenin duvar ve tavan kaplamalarında, çatı döşemesinde kullanılarak daha ekonomik ve ısı yalıtımı iyi yapı özellikleri sağlanabilir.
Material is the most important factor in constructions. Good selection of materials facilitates the construction of buildings which can be economical and serve to their expected functions. This fact is particularly important for agricultural constructions. By using vegetable wastes which are found abundantly in rural areas, it may be possible to construct cheaper and good quality agricultural structures. Especially the developments in technology and material science after 20 th century, importance and usage area of the composite materials are expended. The aim of this research is to determine the physical and mechanical characteristics of tree leaves (poplar) and tree leaves-pumice with gypsum composite material and to investigate the possible usage of this material in agricultural structures. Density, water absorption, thermal conductivity, bending strength and compressive strength values for the samples Series I and Series II are 1243-890 and 1080-775 kg/m3 ; % 27-46 and 37-57; 0.209-0.180 and 0.188-0.162 W/mK; 36.0-1.0 and 10-0.3 kgf/cm2 , 36.4-1.3 and 15.6-0.5 kgf/cm2 respectively. According to the results of this research, the increase in ratio at tree leaves added to pumice with resulted with increased thermal insulation and decreasing in mechanical resistance. By using the materials having these characteristics in wall and ceiling coatings, and roof flooring, it is possible to obtain more economic and good thermal insulated building properties.

Description

Keywords

Alçı, Kompozit malzeme, Isı yalıtımı, Pomza, Gypsum, Composite material, Thermal insulation, Pumice

Citation

Karaman, S. vd. (2006). "Ağaç yaprağı ve pomza katkılı alçı kompozitlerin tarımsal yapılarda kullanılabilme olanaklarının araştırılması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 11(1), 73-82.