İmaj, kimlik ve anlam oluşturma biçimlerinin turizm binaları üzerinde incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Kancıoğlu, Mualla

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bina ve çevresinin bireye sunduğu olanakların, fiziksel temelli gereksinimleri giderebilmesi yanında; imaj, kimlik, anlam gibi psikolojik temelli gereksinimleri de karşılayabilmesi amaçlanmaktadır. Bu nedenle, turizm binaları ve çevresinin de planlanması ve tasarlanması aşamalarında; imaj, kimlik ve anlam oluşturabilmenin esasları üzerinde önemle durulması gerekmektedir. İmaj, kimlik, anlam oluşturma amacına yönelik olarak, son yıllarda ülkemizde yapılan turizm binalarının tasarlanması aşamasında; çeşitli stil, biçim ve arayışlar üzerinde yoğunlaşılmıştır. Ülkemizin Akdeniz Bölgesi’ndeki turizm binalarının planlama-tasarlama sürecindeki çeşitli stil, biçim ve arayışları üzerinde yapılan incelemede; bu yaklaşımlar üç grup altında değerlendirilebilir : Yöresel mimariden esinlenen yaklaşımlar, tarihi ve kültürel dönemlerden esinlenen yaklaşımlar, yeni arayışlardan esinlenen yaklaşımlar. Genellikle, ülkemizde imaj, kimlik ve anlam oluşturma çabalarının, bireyin psikolojik gereksinimlerini karşılamanın yanı sıra; etkileyici bir biçim oluşturmaya dönüştüğü görülmektedir. Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’ndeki turizm yapılarının çok azında, sadece işlevlerin yansıtıldığı formların kullanıldığı; çoğunda ise, yerel ve tarihi geleneklere dayanılarak oluşturulmaya çalışılan bir mimarlık söyleminden bahsedilebilir. Öncelikli olarak, çevresel verileri ve kullanım özelliklerini göz önünde tutan ve belirli bir söylemi olan her türlü mimari arayışların çevreyle özdeşleşmesi mümkündür.
The possibilities that are provided by the building and its environment have to answer psychological needs such as image, identity and meaning, in addition to answering physical requirements. This is why the formation of image, identity and meaning is very important during the planning and design phase of tourism buildings and their environment. In the design phase of tourism buildings in Turkey in recent years, various styles, forms and trends have been emphasized. In the analysis that has been made on the style, form and trends in the planning and design process of tourism buildings in the Mediterranean region of our country, these approaches can be evaluated under three different categories: approaches inspired by vernacular architecture, approaches inspired by historical and cultural periods, approaches inspired by new trends. The attempts to form image, identity and meaning in our country have generally changed into developing an influential form besides meeting the psychological requirements of individuals. It can be stated that only a few of the tourism buildings in the Mediterranean Region of Turkey have forms based on functions, while the majority are based on local and historical traditions. All kinds of trends in architecture which take into consideration environmental and functional characteristics as a priority, and which are based on a certain concept, can be identified with the environment.

Description

Keywords

Yöresel mimariden esinlenen yaklaşımlar, Tarihi ve kültürel dönemlerden esinlenen yaklaşımlar, Yeni arayışlardan esinlenen yaklaşımlar, Approaches inspired by vernacular architecture, Approaches inspired by historical and cultural periods, Approaches inspired by new trends

Citation

Kancıoğlu, M. (2006). "İmaj, kimlik ve anlam oluşturma biçimlerinin turizm binaları üzerinde incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 11(1), 33-43.