Odak dışı beslemeli silindirik parabolik reflektör antenlere ait ışıma integralinin optimizasyonu

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Authors

Umul, Yusuf Ziya

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, ( , ,z ρ 0 φ0 ) koordinatlarına yerleştirilmiş çizgisel akım kaynağıyla beslenen, z eksenine paralel sonsuz uzun mükemmel iletken içbükey silindirik parabolik reflektör antenden saçılma problemi göz önüne alınmıştır. İlk olarak, Hertz vektörüne ait yüzey ışıma integrali Fiziksel Optik (FO) yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Bu integral ifadesin de görülen Green fonksiyonu tanımlanmış ve yüzeye ait normal birim vektörü ile yüzeye gelen toplam magnetik alan bileşeninin vektörel çarpımı elde edilmiştir. Daha sonra bu ifadeler ışıma integralinde yerine yazılmış ve integralin ' z katı hesaplanmıştır. Neticede, FO ışıma integrali sadece ' φ katına bağlı olarak ifade edilebilmiştir. Elde edilen integral ifadesinden faydalanılarak anten sistemine ait ışıma diyagramları, ilgili parametrelerin çeşitli değerleri için polar koordinatlarda çizdirilmiş ve böyle bir anten sisteminin tasarımı için en optimum durum araştırılmıştır. Çalışmada silindirik parabolik reflektör antenin çalışma frekansı 2 (GHz) olarak seçilmiştir.
In this study, perfectly conducting cylindrical parabolic reflector is considered. It is fed by an electrical line source, placed at the coordinates ( , ,z ρ 0 φ0 ). Firstly, Physical Optics (PO) Method is used for the determination of the surface radiation integral of the Hertz vector. The Greens Function in this integral is defined. Vector product of the unit normal vector and the total incident magnetic field component is calculated. Then, these expression is written in the integral and ' z part is calculated. As a result PO radiation integral, which depends on ' φ , is obtained. The radiation patterns of the antenna system are ploted for different values of the related parameters at polar coordinates. So, an optimisation of such an antenna system’s design is searched. In this work, the frequency of the parabolic reflector antenna is taken as 2 (GHz).

Description

Keywords

Parabolik reflektör anten, Green fonksiyonları, Polar ışıma diyagramı, Fiziksel optik yöntemi, Parabolic reflector antenna, Greens function, Polar radiation pattern, Physical optics

Citation

Yalçın, U. ve Umul, Y. Z. (2005). "Odak dışı beslemeli silindirik parabolik reflektör antenlere ait ışıma integralinin optimizasyonu". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 10(2), 1-7.