Simetrik haberleşme kablolarında birincil parametrelerin frekansla değişiminin deneysel incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, Türk PTT’sinin “Ses Frekans Dağıtım Kabloları Teknik Şartnamesi”ne göre üretilip şehiriçi telefon şebekesine döşenen kabloların yüksek frekans parametreleri incelenmiş, teorik hesaplamaların pratik ölçmeler ve deney sonuçlarıyla ne derece bağdaştığı araştırılmış ve gerektiğinde formüllere düzeltme faktörü eklenmiştir. Şehiriçi telefon şebekesinde kullanılan 0.4 mm, 0.5 mm, 0.6 mm ve 0.9 mm çapında bakır telli PD-PDA ve PDF tipi kablolarda teorik hesaplamalarla bulunan kablo birincil parametreleri, deney sonuçları ile kıyaslanmış, formüllerin %2 veya %3’den küçük bir hata ile geçerli olduğu frekans bandları tespit edilmiştir. 0-10 MHz frekans bölgesi 5 alt frekans bandına bölünmüş ve telefon şebekesine döşenen 8 tip dolgulu ve dolgusuz kablo için band sınırları belirlenmiştir.
In this study, appropriate empirical formulations have been developed for the high frequency behaviour of subscriber cables manufactured in accordance with Turkish PTT Specifications. Primary parameters found by theoretical calculations for 0.4 mm, 0.5 mm, 0.6 mm and 0.9-mm diameters PD-PDA and PDF type cables with copper conductors have been compared with experimental results and frequency bands where theoretical calculations deviate by less than 2-3% from experimental results have been determined. Finally 0-10 Mhz range has been divided into five frequency sub-bands and band boundaries for eight types of filled and unfilled local telephone cables have beeen obtained.

Description

Keywords

Haberleşme kabloları, Birincil parametreler, Hat zayıflaması, Telefon şebekesi, Communication cables, Primary parameters, Line attenuation, Telephony network

Citation

Yılmaz, G. (2004). "Simetrik haberleşme kablolarında birincil parametrelerin frekansla değişiminin deneysel incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 9(2), 11-26.