İlköğretim ikinci sınıf öğrencilerinin okuma güçlüklerini gidermede okumayı geliştirici duyuşsal yaklaşımın etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008-04-01

Authors

Arslan, Derya

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Problem Durumu: İlköğretim birinci sınıfta ve ilerleyen sınıflarda en önemli problemlerden biri de okuma güçlükleridir. Öğretmenler, öğrenenlerle dolu bir sınıfta zayıf okurlara nasıl yardımcı olacaklarını bilememektedir. Öğrenciler eğer metni okuma güçlüklerinden dolayı anlayamazlarsa, okumayı sevmeyecekler ve okumak istemeyeceklerdir. Bu nedenle okuma güçlükleri ile ilgili yöntem çalışmalarının gerekli olduğu fark edilmiştir. Bu çalışmada zayıf okurları geliştirmek için Duyuşsal Yaklaşım destekli okuma öğretimi kullanılmıştır. Araştırmanın Amacı: Bu araştırmanın amacı birinci sınıfta okuma öğretiminde karşılaşılan okuma güçlüklerini bulmak ve duyuşsal yaklaşım destekli okuma öğretiminin etkililiğini araştırmaktır. Araştırmanın Yöntemi: Çalışmada deneysel yöntem kullanılmıştır. Bir okul alt sosyoekonomik (SED), bir okul orta SED ve bir okul da üst SED gruplarından tesadüfî olarak seçilmiştir. Her okuldan birer deney grubu ve kontrol grubu sınıf tesadüfi olarak seçilmiştir. Çalışma 2002–2003 eğitim öğretim yılı birinci döneminde, birinci sınıfta ve 2003–2004 eğitim öğretim yılı birinci döneminde, ikinci sınıfta uygulanmıştır. Veriler sesli okuma metinleri ve gözlem formları ile toplanmıştır. Deney ve kontrol grubunda toplam 170 öğrenci bulunmaktadır. Gruplara öğrenciler eşit olarak dağılmaktadır. Duyuşsal yaklaşım destekli okuma öğretimi deneysel gruptaki 85 öğrenciye uygulanırken, kontrol grubu öğrencilerine uygulanmamıştır. Bulguları ve Sonuçları: Bu araştırmada duyuşsal yaklaşımın, okuma güçlüklerini azaltmada anlamlı etkisi olduğu ancak okuma hızı gelişimini etkilemediği görülmüştür. Öneriler: Duyuşsal yaklaşım, küçük gruplarda ve uygulama süresi de arttırılarak araştırılabilir.
Problem Statement: One of the important problems at the first and following grades is reading difficulties. Teachers have difficulties about how to help poor readers in a classroom full of other learners. If students continiue to miss the meaning because of the reading difficulties they will not like reading and want to read. It is realised that studies on methods are necessary for reading difficulties. In this study affective approach is used to facilitate development in poor readers. Purpose of Study: The aim of this study was to find the difficulties in first grade reading trainning and to investigate the effects of affective approach on students’ reading difficulties. Methods: In this study experimental method was applied. One school from low sosio-economic status (SES), one school from middle SES and one school from high SES groups selected randomly. From each school two classes were selected randomly and one of them is assigned as experimental group , the other is control group. The study is done in the first term of 2002–2003 at the first class and in the first term 2002–2003 at the second class. Data were collected by using oral reading texts and observation check lists. The experimental and control group of this research was totally composed of 170 students. 85 participants in the control group, and 85 participants in the experimental group. Affective Approach was given to the 85 students in the experimental group for eight weeks. In the control group, such an approach was not applied to control group.Results: Affective Approach has an statistically significant effect on relieving reading difficulties but less effect on reading speed. Conclusions: The effect of Affective Approach can be investigated in small groups in long time.

Description

Bu çalışma, 2005 yılında Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Doç. Dr. Zahit Dirik’in danışmanlığında Derya Arslan tarafından hazırlanan "İlk okuma Öğretiminde Karşılaşılan Güçlükler ve Okumayı Geliştirici Duyuşsal Yaklaşımlar” adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Okuma, Okuma güçlükleri, Duyuşsal yaklaşım, Reading, Reading difficulties, Affective approach

Citation

Arslan D. ve M. Zahid D. (2008). ''İlköğretim ikinci sınıf öğrencilerinin okuma güçlüklerini gidermede okumayı geliştirici duyuşsal yaklaşımın etkisi''. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 21(1), 1-18.