Asimetrik evolvent düz dişlilerin bilgisayar destekli analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, evolvent profilli düz dişli çarkların farklı bir uygulaması olan asimetrik profilli çarkların kullanılabilirliği, sonlu elemanlar analizi yardımıyla araştırılmıştır. Yazarlar tarafından geliştirilmiş ve sunulmuş bir diş modelleme metodu model oluşturulmak için kullanılmıştır. Kullanılabilirlik analizlerinde; çarkların diş dibi gerilmesi, kavrama oranı, kütle ve diş kuvvetleri kriterleri üzerinde durulmuş ve sayısal örnekler sunulmuştur. Özel olarak oluşturulan diş modeli kullanılarak sonlu elemanlar analizleri gerçekleştirilmiş ve asimetrik dişlilerin uygulamada alternatif olup olamayacakları konusu değerlendirilmiştir.
In this study, use-ability of gears with asymmetric tooth, which is a different application of involute spur gears, is considered via finite element method. A method, which was developed and presented by authors, is used for the modeling of tooth. This paper covers the bending stress analysis of asymmetric gears, the analysis of contact ratio, mass and tooth force. The investigation is illustrated with numerical examples. It is considered whether asymmetric gears can be evaluated as an alternative for spur gear in practice.

Description

Keywords

Bilgisayar destekli analiz, Dişli çark, Asimetrik diş, Computer aided analysis, Gears, Asymmetric tooth

Citation

Karpat, F. vd. (2004). "Asimetrik evolvent düz dişlilerin bilgisayar destekli analizi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 9(1), 123-131.