Sürekli rejimde farklı soğutucu akışkanlar için hava-su kaynaklı mekanik buhar sıkıştırmalı ısı pompasının simulasyonu

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada sürekli rejimde farklı soğutucu akışkanlar için hava-su kaynaklı mekanik buhar sıkıştırmalı ısı pompası sisteminin performans özellikleri incelenmiştir. Sistemi oluşturan her bir elemanın basit matematik modelleri oluşturularak, Turbo Pascal programlama dili yardımıyla yazılan bir program sayesinde sistemin simulasyonu gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan program sayesinde farklı soğutucu akışkanlar için (Freon-12, 134a, 22 ve 404a) sistemin değişen özelliklerine karşılık (hava, su, debi ve sıcaklıkları) sistemin performansını belirten ITK değerlerinin değişimi gözlenmiştir. Ayrıca bu program sayesinde sistemin her noktasındaki sıcaklıklar (soğutucu akışkan, su, hava için) ve sistemi oluşturan elemanların (kondenser, evaporatör, kompresör) kapasiteleri elde edilebilmektedir.
In this study, an air-to-water vapour compression heat pump system simulation model at steady-state was developed for different refrigerant. Simple mathematical models were employed for each component of the cycle. They resulted in a set of nonlinear equations which were solved numerically by Turbo Pascal programming language. ITK known as performans of system, was observed despite changeable characteristic of system by using programmming language. In addition, temperatures at every point of system and capacities of each component (condenser, evaporator, compressor) were obtained.

Description

Keywords

Isı pompası, Hava-su kaynaklı ısı pompası, Simulasyon, Heat pump, Air-to-water heat pump, Simulation

Citation

Coşkun, S. (2004). "Sürekli rejimde farklı soğutucu akışkanlar için hava-su kaynaklı mekanik buhar sıkıştırmalı ısı pompasının simulasyonu". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 9(1), 41-51.