Çok krîterlî karar verme yöntemleriyle pres hattı dış kaynak kullanımı çalışmasında tedarikçi seçimi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-09-16

Authors

Mercimekoğlu, Serhat

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde yaşanan hızlı değişim ve artan rekabet koşulları, işletmelerin giderek daha fazla esnek yapılara sahip olmalarını gerektirmektedir. İşletmeler, hayatta kalabilmeyi ve mevcut yapılarının üzerine gelişime uygun stratejilerle ilerlemeyi hedeflemektedir. Bu yüzden dış kaynak kullanımı ve destek aldıkları o dış kaynak firmalarını da bir iş ortağı gibi sürekli yönetme, geliştirme çabaları kaçınılmaz bir hal almıştır. Dış kaynaklardan yararlanma, işletmeler tarafından sıkça tercih edilen bir yönetim modeli olarak kabul görmektedir. İşletmeler açısından karı arttırmak, iyileştirme çalışmalarına fırsat sağlamaktadır. Daha büyük piyasalara açılabilmek, kalite ve kapasite değerlerinin arttırılması gibi olanakları beraberinde getirmektedir. Günümüzde özel işletmelerde imalat dahil ve kamu sektöründe özellikle hizmet alanlarında dış kaynak kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin dış kaynak kullanımıyla ilgili planlanan pres hattı ele alınmıştır. Tüm detay veriler çalışma yapılan işletmenin içindeki alt bölümlerden temin edilmiştir. Göz önünde bulundurulan tedarikçiler, ilgili işletmenin onaylı tedarikçi listesinde bulunan tedarikçiler olmuş. AHP, TOPSIS ve VIKOR gibi çok kriterli karar verme yöntemleri kullanılarak pres hattı dış kaynak kullanımı çalışmasında uygun tedarikçi seçimi yapılmıştır.
Today’s rapid change and increasing competition conditions requine businesses to have flexible structures. Businesses aim to move forward with strategies suitable for development. Therefore, they need to continuously manage and improve outsourcing and outsourcing companies. Outsourcing is the preferred management model today. increasing profıts for enterprises provides opportunities for improvement efforts. Expanding to larger markets ensures increased quality and capacity values. Today, the outsourcing of private and public enterprises is becoming widespread. In this study, the press üne planned with the outsourcing of a business operating in the automotive sector is discussed. Ali detailed data are obtained from subsections within the work. Suppliers are on the approved supplier üst of the respective business. Appropriate supplier selection was made in the press line outsourcing study using multi-criteria decision making methods sush as AHP, TOPSIS and VIKOR.

Description

Keywords

Çok kriterli karar verme, Multi-criteria decision making, Dış kaynak kullanımı, Tedarikçi yönetimi ve seçimi, AHP, TOPSIS, VIKOR, Outsourcing, Supplier management and selection

Citation

Mercimekoğlu, S. (2019). Çok kriterli karar verme yöntemleriyle pres hattı dış kaynak kullanımı çalışmasında tedarikçi seçimi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.