Uçaklarda kabin ekiplerinin gömleklik dokuma kumaşlarının inovatif tasarımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-09-30

Authors

Akgün, Mine

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ürün ve hizmet sunulan bir ortamda sürdürülebilir büyüme ve başarı elde etmek, ancak tüketicinin nezdinde rakiplerinden farklı algılanma ile mümkündür. Bir kurumun tasarımı, imajı ve itibarı bu farklılaşmayı sağlayan ana etkenlerin başında gelmektedir. Çalışan personelin giydiği üniformaların termofizyolojik konforu hizmet kalitesini çok etkilemektedir. Üniformaların bir parçası olan gömlekler kullanan kişinin tenine direkt temas eden bir giyim malzemesi olduğu için gömleklerde kullanılan kumaşların özellikleri çok önemlidir. Özellikle uzun uçuş sürelerinde ve iklim değişikliğinin olduğu uçuşlarda gömlekleri oluşturan tasarım parametreleri kabin ekipleri için oldukça önemli hale gelir. Bu tez çalışmasında; uçaklarda kabin ekiplerinin giydiği %97 pamuk / % 3 Elastan karışımlı gömlek kumaşlarından alınan numunelerin sıklık ölçümü yapılarak gramaj, kalınlık, hava geçirgenliği, ısıl iletkenlik ve ısıl direnç, su buharı geçirgenliği ve mukavemet gibi fiziksel performans özellikleri incelenmiş ve mikroskop görüntüleri alınmıştır. Yorumlarla karşılaştırmalar yapılmıştır. Kabin ekiplerinin üniforma gömleklerinden beklentileri araştırılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda elde edilen üretim parametreleri kullanılarak kabin ekiplerinin beklentilerini karşılamak amacıyla üniforma gömlek kumaşlarının %100 pamuk, %100 bambu, %100 Tencel ve elastikiyet ile hareket kabiliyetini arttırmak için %3 Elastan eklenerek bezayağı örgü ile dokunması inovatif tasarım olarak önerilmiştir.
Achieving success and sustainable growth in a platform where product and service are offered is only possible when the company has different perception by the consumers against the rival companies. The design, image and goodwill of the company are the main leading factors provide this kind of differentation. Thermophysiological comfort of the staff uniforms affect service quality and is important due to this reason. Since as a part of uniforms, the shirts are the clothings having direct contact with the skin of wearer, the properties of the fabrics used for shirts are very important. Especially long flight times and climate change make shirts design parametres considerably important for cabin attendants. In this thesis, %97 cotton/%3 Elastan blended shirts that cabin attendants wear in the aircraft are taken as samples, then physical performance properties measurements of the fabric samples have been performed such as determination of gramaj, density, thickness, air permeability, thermal conduction, thermal resistance, water vapor permeability, tensile strength and photomicrographs are taken. Comparison has been made with comments. Some research on cabin attendants expectations for their uniform shirts have been done. Through empirical observ, by use of constructional production parameters of the samples, choosing %100 cotton, %100 bamboo, %100 Tencel using plain weave and to enhance flexibility and mobility blending them with %3 Elastane is offered as an innovative design to meet cabin attendant expectations.

Description

Keywords

Uçuş kabin ekibi, Flight cabin attendants, Gömlek, İnovatif, Tasarım, Dokuma kumaş, Termofizyolojik konfor, Shirt, Innovative design, Woven fabric, Thermophysiological comfort

Citation

Ayçiçek, B. (2019). Uçaklarda kabin ekiplerinin gömleklik dokuma kumaşlarının inovatif tasarımı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.