2014 Cilt 19 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 8 of 8
  • ItemOpen Access
    Alkollerin içten yanmalı motorlarda alternatif yakıt olarak kullanılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-03-12) Özer, Salih
    Bu çalışma içten yanmalı motorlarda yakıt olarak alkol kullanımı ile ilgili yapılan çalışmaları özetleyen bir niteliktedir. Günümüzde içten yanmalı motorlarda bazen emisyonların azaltılması için bazen de alternatif yakıt olarak alkoller kullanılmaktadır. Hatta artık araç üreticileri direk alkollerle çalışan araçları üreterek piyasaya sürmektedir. Dünya üzerinde araçlarda kullanılabilecek nitelikte değişik saf alkol çeşitleri mevcuttur. Tüm bu alkol çeşitlerinin motorlarda kullanımı farklı motor emisyonu ve güç eğrilerinin oluşmasını sağlamıştır. Yapılan çalışmalar bu değişimlerin alkollerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinden dolayı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmada bu fiziksel ve kimyasal özelliklerin ne gibi sonuçlar doğurduğunu açıklamaya çalışmıştır.
  • ItemOpen Access
    Alışveriş merkezlerinde kullanıcı memnuniyetinin konfor koşulları açısından değerlendirilmesi: Bursa örneği
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-03-10) Sezer, Filiz Şenkal; Arslan, Tülin Vural; Çahantimur, Arzu; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Kapalı alışveriş merkezleri günümüzde kullanıcıların sıklıkla tercih ettikleri mekânlar olmaktadır. Doğal havalandırmaya sahip olmayan bu kapalı merkezlerde görsel ve iklimsel konfor koşulları yapay iklimlendirme cihazlarıyla sağlanmaktadır. Alışveriş merkezlerinin yaşayabilirliği açısından önemli bir faktör olan kullanıcı memnuniyetinin sağlanabilmesi için, bu sistemlerin kullanılması beraberinde yoğun bir enerji tüketimin de getirmektedir. Bu çalışmada, alışveriş merkezlerinin mekan organizasyonu prensiplerinin, kullanıcıların iç ortam konfor koşulları (ısıl konfor, iç hava kalitesi, doğal havalandırma durumu, gün ışığı, doğal aydınlatma, işitsel konfor) hakkındaki sübjektif görüşlerini etkilediği savı ortaya konulmuştur.. Bu amaçla, Bursa ilinde bulunan 7 büyük alışveriş merkezi uygulama alanı olarak seçilmiş, konfor koşullarının değerlendirilmesi amacıyla kullanıcı görüşlerini içeren bir anket çalışması yapılmıştır. Çalışmanın amacı, kullanıcı görüşlerinden faydalanarak, mimari tasarımın ve yerleşimin iç ortam konfor koşullarına etkisinin tespit edilmesidir. Anket sonuçları; iç ortam sıcaklığı ve ısıl konfor, iç hava kalitesi ve doğal havalandırma durumu, gün ışığı ve doğal aydınlatma, işitsel konfor başlıkları altında alışveriş merkezlerindeki kullanıcı görüşlerinden faydalanılarak değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, kullanıcıların konfor koşulları ile ilgili sübjektif değerlendirmeleri ve alışveriş merkezleri tasarım ilkeleri arasındaki ilişki
  • ItemOpen Access
    Toroidal sürekli değişken aktarma sistemleri: Terminoloji ve mevcut çalışmalar
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-03-06) Yıldız, Ahmet; Kopmaz, Osman; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Havacılık, robotik, makine ve otomotiv sanayi gibi birçok farklı alanlarda sabit çevrim oranlı hız dönüştürücülere alternatif sürekli değişken aktarma (SDA) sistemlerinin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Özellikle otomotiv sanayinde motorun sürekli optimum devirde çalışmasına imkan vererek önemli yakıt tasarrufu ve bunun sonucu daha düşük emisyon değerleri, yüksek ivmelenmeye ve sessiz çalışmaya imkan sağlamaları gibi nedenlerden dolayı son zamanlarda kullanımları artmaktadır. SDA sistemlerinin kayışlı, zincirli, bilyeli, toroidal vb. gibi birçok değişik çeşitleri mevcuttur. Bu çalışmada elastohidrodinamik ilkelere göre çalışan toroidal SDA sistemleri ele alınmış olup bunlar hakkında son yirmi yılda önem arz eden temel çalışmalar gözden geçirilmiştir. İncelenen literatürün daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunması için konuya ilişkin terminolojiyle birlikte sistemlerin dinamiği ve kontrolüne de yer verilmiştir. Mevcut araştırma çalışmalarında bazı önemli konuların eksikliğine dikkat çekilmiş ve gelecekteki muhtemel çalışmalara işaret edilmiştir. Yazarların tespit edebildiği kadarıyla bu çalışma, toroidal SDA sistemleri üzerine Türkçe literatürde ilk inceleme çalışmasını oluşturmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Sığ göllerde su kalitesi değerlendirmesi, Uluabat Gölü örneği
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-03-06) İleri, Saadet; Karaer, Feza; Katip, Aslıhan; Onur, Sonay; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.
    Uluabat Gölü, Marmara Denizi’nin 20 km güneyinde, Bursa ili sınırları içerisinde merkezi konum olarak 400 10’ kuzey enlemi ve 280 36’ doğu boylamında yer almaktadır. Göl, sucul bitkiler, balık ve kuş varlıkları açısından ülkemizin zengin sığ göllerinden biridir. Aynı zamanda Ramsar ve Living Lakes Network tarafından tanınan uluslararası öneme sahip bir doğal yaşam alanıdır. Yapılan çalışmada Uluabat Gölü su kalitesi Haziran 2008-Mayıs 2009 dönemlerini kapsayan 12 aylık süreçte göl içerisinde belirlenen 8 farklı istasyonda aylık olarak izlenmiş ve parametrelerin bölgesel ve zamansal değişimleri irdelenmiştir. İzlenen parametreler pH, sıcaklık (T), elektriksel iletkenlik (EC), çözünmüş oksijen (ÇO), askıda katı madde (AKM), seki derinliği (SD), su derinliği (WL), nitrat azotu (NO3-N), toplam azot (TN), fosfat fosforu (PO4-P), toplam fosfor (TP), alkalinite, kimyasal oksijen ihtiyacı (KOI) ve klorofil-a (Chl-a) dır. Çalışma sonucunda, parametrelerin konsantrasyonlarının bölgesel olarak özellikle 1., 4., 5. ve 8. istasyonların bulunduğu bölgelerde ve zamansal olarak da genellikle yaz aylarında yüksek seviyelerde olduğu tespit edilmiştir. Varyans analiz sonuçlarına göre ise AKM ve NO3-N dışındaki tüm parametrelerin bölgesel ve zamansal değişimlerinin önemli olduğu tespit edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Çoklu kırınımlar içeren senaryolar için elektromanyetik dalga yayılım modelleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-02-25) Tabakcıoğlu, Mehmet Barış; Cansız, Ahmet
    Dijital yayın sistemlerinde daha güvenilir yayın yapmak için kapsama alanı ve alıcı üzerindeki alan şiddetinin kestiriminde yayılım modelleri kullanılmaktadır. Yayılım modelleri temelde nümerik ve ışın izleme tekniğine dayanan modeller olmak üzere iki ana grupta incelenebilir. Elektromanyetik dalga yayılım modellerinde hesaplama zamanı ve kestirilen alan şiddetinin kesinliği arasında bir ödünleşme vardır. Nümerik modeller kesin sonuçlar vermesine karşın, hesaplama zamanı yüksektir, ışın izleme tekniğine dayanan modeller ise kesinliği az olmakla beraber hesaplama zamanı düşüktür. Hesaplama zamanı ve kesinlik açısından optimum olan modellere ihtiyaç duyulmuştur. Bunun için birçok model geliştirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    A new approach for speech audio steganalysis using delay vector variance method
    (Uludağ Üniversitesi, 2013-12-09) Yürüklü, Emrah; Koçal, Osman Hilmi; Dilaveroğlu, Erdoğan; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    We investigate the use of delay vector variance-based features for recorded speech steganalysis. Considering that data hiding within a speech signal distorts the properties of the original speech signal, we design a steganalyzer that uses surrogate data based delay vector variance (DVV) features to detect the existence of a stego-signal. We evaluate the performance of the proposed DVV features as steganalyzer with numerical results.
  • ItemOpen Access
    L1 frekansında çalışan e-şekilli mikroşerit GPS anteni tasarımı
    (Uludağ Üniversitesi, 2014-02-25) Erdemir, Sertaç; Yılmaz, Asım Egemen
    Bu çalışmada, son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte mikrodalga antenleri içerisinde kullanım alanı oldukça yaygınlaşan mikroşerit antenlerin özel bir çeşidi olan E-şekilli mikroşerit anten yapısı incelenmiştir. E-şekilli mikroşerit antende, anten yamasına iki paralel yarık eklenmiş, bu yarıklar rezonans frekansları ve bant-genişliği ile ilişkilendirilmiştir. Yarık boyutları, uzunlukları 20 mm ve genişlikleri 47 mm olacak şekilde parametrize edilerek antenin optimizasyonu sağlanmıştır. L1 frekansında çalışan (1575.42 MHz) ve 1550 MHz – 1605 MHz frekans bandını kapsayan yüksek kazançlı E-şekilli mikroşerit GPS anteni tasarlanmıştır. Sonuç olarak, GPS uygulaması için %3.5’lik bant-genişliğine sahip, sivil GPS frekansında (L1, 1575.42 GHz) rezonansa giren E-şekilli mikroşerit anten tasarımı elde edilmiş ve spesifikasyonları CST-MWS yazılımında yapılan simülasyonlar ile tespit edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Açma silindiri ve düzenin %100 polyester open-end rotor iplik özelliklerine etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2013-07-16) Buharalı, Gözde; Ömeroğlu, Sunay; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada; open-end rotor iplikçiliğinde kullanılan çeşitli tipteki açma silindiri ve iplik çıkış düzelerinin polyester kullanılarak üretilen iplikler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, bu çalışmada dört farklı açma silindiri ve beş farklı düze kullanılmıştır. Çalışmada incelenen iplik özellikleri; mukavemet, uzama, düzgünsüzlük, çeşitli iplik hataları ve tüylülüktür. Ele alınan faktörlerin etkisini incelemek amacıyla, üretilen ipliklere ait özellik ölçüm sonuçları kullanılarak, istatistiki analizler yapılmış ve bunların neticeleri hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde; her iki eğirme elemanın da, polyester kullanılarak üretilen open-end rotor ipliklerinin özellikleri üzerinde önemli etkilerinin olduğu görülmüştür.