2013 Cilt 18 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 8 of 8
  • ItemOpen Access
    Farklı malzemelerin lazerle kesilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2013-07-08) Çavdar, Kadir; Tanrısever, Tolga; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Bu yayında; lazer ışını kullanarak imalat konularında literatürde mevcut yayınların geniş bir değerlendirilmesi yapılarak lazerle malzeme kesim alanındaki olası gelişmeler tartışılmıştır. Literatürde mevcut yayınlar aşağıda sunulacağı üzere beş ana başlık altında toplanmışlardır: Deneysel çalışmalar, derleme çalışmaları, kesme parametrelerinin optimizasyonu çalışmaları, lazerle kesmeye yönelik teorik modelleme çalışmaları ve lazerle kesme ile ilgili diğer akademik çalışmalar.
  • ItemOpen Access
    Akçalar (Musa) deresi azot ve fosfor yüklerinin mevsimsel değişimi ve Uluabat Gölü’ne etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2013-07-08) Katip, Aslıhan; Karaer, Feza; İleri, Saadet; Onur, S. Sonay; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.
    Uluslararası öneme sahip, Ramsar sözleşmesine tabi olan Uluabat Gölü’ne kıyısı bulunan Akçalar Beldesi’nin evsel atıksuları ve beldede bulunan sanayi kuruluşlarından ve mezbahalardan kaynaklanan atıksular Akçalar Deresi (Musa Deresi) yoluyla Uluabat Gölü’ne deşarj olmaktadır. Atıksular gölün özellikle doğu kısmını kirleterek su kalitesini düşürmektedir. Bu çalışmada Akçalar Deresi’nin 2008-2009 yılı boyunca debi ölçümleri yapılarak, TN, NH4-N, NO3-N, TP ve PO4-P konsantrasyonları ve kirlilik yükleri incelenmiştir. Buna göre TN, NH4-N, NO3-N, TP ve PO4-P yıllık toplam kirlilik yükleri sırasıyla 22,45 ton/yıl, 3,14 ton/yıl, 3,04 ton/yıl, 0,58 ton/yıl ve 0,46 ton/yıl olarak hesaplanmıştır. Kirlilik yüklerinin aylık değerlendirilmesine göre en yüksek değerler Mart Ayı’nda belirlenmiştir. Akçalar Deresi ve Uluabat Gölü’ndeki kirliliği önlemek ve kirlik yüklerini azaltmak amacıyla en kısa sürede evsel ve endüstriyel atıksular için arıtma tesisleri yapılmalı, tarımsal uygulamalarda gübre ve pestisit kısıtlaması getirilmeli ve Avrupa Birliğine uyum sürecinde Su Çerçeve Direktifi için gerekli çalışmalar başlatılmalıdır.
  • ItemOpen Access
    Küçük Kumla Köyü'nün tarihi doku analizi ve korunması için öneriler
    (Uludağ Üniversitesi, 2013-07-05) Esin, Tülay; Aydın, Elif Özlem; Başarık, Cüneyt
    Marmara Bölgesi, Bursa İli, Gemlik İlçesi’ne bağlı Küçük Kumla Köyü verimli toprak yapısı, yaşamaya elverişli iklimi ve konumu itibarı ile farklı kültürlerin izlerini barındırmaktadır. Bu çalışmada, Küçük Kumla Köyü’ndeki geleneksel çevrenin özellikleri incelenmeye çalışılmıştır. Yapılan analizler kapsamında köydeki geleneksel dokunun giderek bozulduğu tespit edilmiştir. Geleneksel sivil mimarlık örneklerinin farklılaşan yaşam biçimi ve günümüz konfor ihtiyaçlarını karşılayamıyor oluşu, halkı geleneksel yapı kullanımı yerine yeni yapı yapımına yönlendirmektedir. Geleneksel yapıların terkine neden olan diğer bir konu da, çeşitli sebeplerden ötürü bölgeden kasabalara ve kent merkezlerine olan göçlerdir. Terk edilen geleneksel yapılarda gerekli bakımın yapılmaması geleneksel yapıların yok olma sürecini hızlandırmaktadır. Geleneksel yapıların yerlerine dokuya aykırı yapılan yapılar veya boş arsalar köyün geleneksel dokusunun hissedilmesine engel olabilmektedir. Çalışma kapsamında önerilen güncel ve uygulanabilir önerilerin hayata geçirilmesi ile bölgenin tarihsel dokusunun bozulma sürecinin önlenebileceği ve dokunun korunacağı düşünülmektedir.
  • ItemOpen Access
    Poliakrilonitril nanolifler içerisinde altıgen kobalt sülfür nanoplaka sentezi
    (Uludağ Üniversitesi, 2013-04-07) Aykut, Yakup; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Son yıllardaki yeni nano üretim ve karakterizasyon tekniklerindeki gelişmeler mevcut birçok malzemenin nano boyutta üretilmesine imkân sağlamış ve üretilen nanomalzemelerin cihazlarda kullanımıyla cihazların verimliliklerinde artışlara imkân sağlamıştır. İstenen birden fazla özelliğin eldesi ise nano hetero yapıların üretilmesiyle mümkündür. Yapılan bu çalışmamızda elektro çekim yöntemiyle kobalt klorür/poliakrilonitril (CoCl2/PAN) kompozit nanolifler üretilmiş ve üretilen liflerin hidrojen sülfüre (H2S) karşı olan tepkisi araştırılmıştır. CoCl2/PAN nanoliflerin H2S ile muamelesinde kobalt tuzunun yapısındaki kobalt iyonları çökelerek nanolifler içerisinde altıgen şekilde kobalt bileşenli nanoplakaların oluştuğu gözlemlenmiştir. Üretilen kompozit nanoliflerin morfolojik özellikleri taramalı elektron mikroskobuyla (SEM) ile elementel analizleri ise X-ray fotoelektron spektra (XPS) tekniğiyle incelenmiştir. Elde edilen bulgularla CoCl2/PAN nanoliflerle toksik bir kimyasal olan H2S in tespiti ve uzaklaştırılmasının mümkün olmasının yanı sıra nanolif içerisinde fonksiyonel başka bir nano yapının üretilebileceği sonucuna varılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Karesel atama problemi için deterministik tavlama benzetim yöntemlerinin karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2013-03-13) Ünsal, Mehmet Güray
    Bu çalışma da metasezgisel bir yöntem olan Tavlama Benzetimi’ne (TB) ait olan deterministik tavlama algoritmaları eşik kabulü ve kayıt kayıta gezinti yöntemleri kullanılmıştır. Karesel Atama Problemi (KAP) için uygulanarak, bu iki yöntemin amaç fonksiyon değeri ve çözüm (cpu) zamanları açısından anlamlı bir farklılığa sahip olup olmadıkları istatistiksel olarak incelenmiştir. İki algoritma arasında çözüm zamanı ve amaç fonksiyonu değeri bakımından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç olarak, Karesel Atama Problemi üzerinden yapılan bu çalışma da karşılaştırılan iki algoritmanın çözüm zamanı ve amaç fonksiyonu değerleri bakımından aynı performansa sahip oldukları belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Open-end rotor iplik özelliklerine etki eden faktörler
    (Uludağ Üniversitesi, 2013-03-13) Buharalı, Gözde; Ömeroğlu, Sunay; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    İlk olarak 1960’lı yılların sonlarına doğru ticari olarak kullanılmaya başlanılan open-end rotor iplikçiliği, günümüzde konvansiyonel ring iplikçiliği ile birçok yönden boy ölçüşebilecek seviyeye gelmiştir. Open-end rotor iplik makinelerinin otomasyona çok uygun olmaları ve yüksek üretim hızları sayesinde kullanımları sürekli olarak artış göstermiş ve open-end rotor iplikçiliği bugün için dünyada yaklaşık %30 civarında bir paya sahip olmuştur. Open-end rotor iplikçiliğinde elde edilen iplik özellikleri ve üretim başlıca üç grupta toplanan parametrelerden etkilenmektedir. Bu gruplar; hammadde ile ilgili parametreler, şerit hazırlama işlemleri ile ilgili parametreler ve makina parametreleri şeklindedir. Çok yüksek hızlarda üretim yapan ve yüksek bir teknoloji kullanan bu sistemde, iyi kalite değerlerine sahip iplik üretimini yüksek performansla birlikte sağlamak için parametrelerin dikkatli bir şekilde seçilmesi gerekmektedir.
  • ItemOpen Access
    Genetik algoritma tabanlı PID kontrolör simülatörü tasarımı
    (Uludağ Üniversitesi, 2013-03-13) Vatansever, Fahri; Şen, Deniz; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Sistem denetimi alanında PID (oransal-integral-türevsel) kontrolörler önemli yer tutmaktadır. Sistemin zaman veya frekans bölgesi verilerinden faydalanılarak; sistem özelliklerine uygun, belirli ölçütler altında, bu tür kontrolörlerin tasarımı için Ziegler-Nichols, Cohen-Coon, Chien Hrones Reswick (CHR), Wang-Juang-Chan gibi değişik yöntemler mevcuttur. Bilgisayar ve yapay zekâ alanındaki gelişmelere paralel olarak genetik algoritmaların da kontrol sistemlerindeki uygulamaları artmaktadır. Bu çalışmada, PID kontrolörlerin tasarımları hem klasik yöntemlerle hem de genetik algoritmalarla gerçekleştirilerek karşılaştırmalı sonuçlar analiz edilmiştir. Bu doğrultuda, eğitim amaçlı da kullanılabilecek grafiksel arayüz programı tasarlanmıştır. Program ile transfer fonksiyonları girilen sistemler için uygun P, PI ve PID kontrolör katsayıları hem seçilen klasik yöntemlerle hem de genetik algoritmalarla hesaplanmakta; sisteme ait birçok parametre ve cevap eğrileri hem sayısal hem de grafiksel olarak karşılaştırmalı sunulabilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Mimarlık lisans öğrencilerinin sosyo-ekonomik durumlarının eğitim sürecindeki başarılarına etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2013-03-13) Erbil, Yasemin; Özyaba, Murat; Polat, Sibel; Yurtkuran, Selay; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Mimarlık mesleğinin çeşitli disiplinler ile yakından ilişki olması, mimarların çok yönlü kişiler olmasını gerektirmektedir. Bu noktada sosyo-ekonomik durum önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Buradan hareketle Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü lisans öğrencilerinin sosyo-ekonomik durumunun eğitim sürecine etkisini inceleyen bir çalışma tasarlanmıştır. Çalışmada, 2006-2007 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında mimarlık eğitimi gören 3. sınıf öğrencileriyle yüz yüze görüşmeler yapılmış, verilerin değerlendirilmesi aşamasında kullanılan istatistiksel analizde bağımlı değişken olarak belirlenen GANO (genel ağırlıklı not ortalaması) ile sosyoekonomik yapı özelliklerini simgeleyen bağımsız değişkenlerin ilişkilerine bakılarak Ki Kare Testi ve Korelasyon Analizi yöntemleriyle bulgulara ulaşılmıştır. Ki Kare testiyle, belirlenen hipotezler (red varsayımları) sınanarak, değişkenler arasındaki ilişki ortaya koyulmuş, korelasyon analizi yöntemiyle de ilişkinin düzeyi ve yönü açıklanmıştır. Sonuç olarak, mimarlık lisans eğitimi alan öğrencilerin sosyoekonomik durumlarını gösteren değişkenlerden, cinsiyet, son on yıldır ailenin yaşadığı bölge, öğrencilerin annelerinin eğitim durumu, ailenin ortalama aylık geliri ve öğrencinin kiminle birlikte yaşadığı olarak tanımlanan beş değişkenin eğitim sürecindeki başarı düzeyini etkilediği tespit edilmiştir.