2012 Cilt 17 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 8 of 8
  • ItemOpen Access
    Bir rüzgâr türbininin değişik koşullardaki dinamik davranışlarının incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-09-04) Korukçu, M. Özgün; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Rüzgâr türbinlerinin tasarımında türbin bileşenlerine gelecek statik ve dinamik yüklerin belirlenmesi gerekmektedir. Kule ve kanatlara gelen aerodinamik yükler, bu bileşenlerde zaman içerisinde yorulmaya neden olur. Rüzgâr türbinlerinin çalışma ömürleri yirmi sene gibi uzun bir zaman olduğundan oluşabilecek her türlü yükün hesaplanması gerekmektedir. Bu çalışmada 5 MW kapasitesindeki bir rüzgâr türbininin değişik koşullar altında maruz kaldığı yükler HAWC2 simülasyon yazılımında uygulanarak türbinin bu koşullar altındaki dinamik davranışları incelenmiştir. Türbülans ve aerodinamik etkilerin de göz önüne alındığı birkaç senaryo incelenmiştir. Rüzgâr türbininin değişik koşullar ve yükler için verdiği cevaplar elde edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    LED’in darbeli yüksek akımlarda bazı karakteristiklerini ölçme yöntemleri ve ölçmenin doğruluğunun belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-08-01) Özütürk, Erdem; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada uygun ölçme devreleri kullanılarak, LED’in darbeli yüksek akımlarda bazı karakteristiklerini ölçme yöntemleri araştırılmaktadır. Ölçülen büyüklüklerde hata oranının yeterince küçük olması gerekmektedir. Ölçme bölgesinde ölçme devreleri doğrusal ölçme yapmalıdır. Ölçme sonucu karakteristiklerde gözlenen değişiklik ölçme düzeninde oluşan başka bir etkiden dolayı oluşmamalı, ölçülmek istenen büyüklükteki değişimden kaynaklanmış olması gerekmektedir. Burada açıklanan ölçme yöntemlerinde düşük bir hatayla doğru ölçme yapıldığı ispatlanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Bazı poliester dokuma kumaşların çözgü ve atkı ipliklerinin dokuma işlemi öncesi ve sonrası reflektans özelliklerindeki değişimlerin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-09-04) Akgün, Mine; Alpay, Halil Rifat; Becerir, Behçet; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada dokuma kumaş yapısını oluşturan çözgü ve atkı ipliklerinin dokuma işlemi öncesi ve sonrası reflektans özellikleri ve bu özellikleri etkileyen parametreler araştırılmıştır. Deneyler, kumaş yapılarını oluşturan çözgü ipliği numarası ve sıklığı sabit olmak üzere farklı atkı ipliği sıklığı, atkı ipliği filament sayısı/inceliği ve örgü yapısında, kontrollü şartlar altında dokunmuş dokuma kumaş yapıları üzerinde yapılmıştır. Değerlendirmeler sonucunda kumaş yapısal parametrelerindeki değişimlerin yapı içindeki ipliklerin yüzey özelliklerini etkileyerek ipliklerin reflektans değerlerinde değişimlere neden olduğu, kumaş oluşumu sonrasında yapı içindeki çözgü ipliklerinin reflektans değerlerindeki değişimlerin atkı ipliklerinin reflektans değerlerindeki değişimlerden önemli derecede yüksek olduğu görülmüştür. Bu değişimlerin ipliklerin yapı içindeki sıklık ve konumlanmaları sonucu aldığı kıvrım nedeni ile olabileceği, kumaşların reflektans değerlendirmelerinde bir parametre olarak iplik kıvrım değerleri ile reflektans değerleri arasındaki ilişkilerin de göz önüne alınması gerektiği görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Yalıtım malzemelerinde takviyenin ısıl davranışa etkisinin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-08-08) Yüksel, Numan; Avcı, Atakan; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, gözenekli yalıtım malzemelerinde taşınım ve ışınımın efektif ısıl iletkenliğe etkisi takviye açısından deneysel olarak incelenmiştir. Deneyler, iki standart test cihazı yanısıra uygulaması yapılan deney düzeneğinde gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, emisivitesi düşük ve iletken naylon, kağıt, ince folyo türü malzemeler cam yünü malzemelerine takviye edilmiş ve efektif ısıl iletkenlikleri belirlenmiştir. Deneysel sonuçlardan, ince folyo ile desteklenmiş gözenekli yalıtım malzemelerinde 20 o C ortalama sıcaklığının altında 0 o C ve 10 o C sıcaklıklarda efektif ısıl iletkenliğin azaldığı gözlenmiştir. İnce folyo ile takviyelenmiş gözenekli yalıtım malzemesinin efektif ısıl iletkenliği, % 9 kadar azalmıştır. Uygulamalı deney düzeneğinde, takviyesiz üçlü camyününün ısınma süresinin takviyeli numuneninkinden % 28,57 daha yavaş olduğu bulunmuştur. Ayrıca naylon ve kağıt gibi düşük yansıtıcı malzemeleri kullanarak geliştirilen cam yünü yalıtım malzemelerinin efektif ısıl iletkenliği, takviyesiz camyünü sonuçlarıyla benzer bulunmuştur. Bu sonuçlardan, ışınımın önemli bir mekanizma olduğu ve standart davranışın dışında etkiler oluşturabildiği görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    İki boyutlu direkt dinamik problemin analitik çözüm yaklaşımları
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-08-03) Sevilgen, Gökhan; Uludağ Üniversitesi/Orhangazi Meslek Yüksek Okulu/Makine Programı.
    Bu çalışmada, “m” kütleli parçacığın polar koordinat sisteminde iki boyutlu eğrisel hareketine ilişkin diferansiyel denklemlerin analitik çözümleri geliştirilmiştir. Non-lineer ve homojen olmayan iki adet diferansiyel denklemin eş zamanlı analitik çözümü farklı durumlar için gerçekleştirilmiştir. Diğer taraftan, analitik çözüm sonuçları, MATLAB paket programı yardımıyla elde edilen sayısal çözüm sonuçları ile karşılaştırılmış ve her iki metotla elde edilen sonuçların uyum içerisinde olduğu görülmüştür. Elde edilen çözüm fonksiyonlarının, çeşitli mühendislik problemlerine uygulamaları örneklemelerle sunulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Spastik çocuk eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde (SÇERM) mimari programlama verilerinin işlevsel performans yoluyla irdelenmesi - Metin Sabancı SÇERM örneği
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-07-12) Diren, Dilek
    Özürlü grup içinde yer alan Spastik (Celebral Palsy) çocuklarda mevcut olan hareket özrünün giderilmesi, çocukların yaşamsal, toplumsal gereklilikleri öğrenebilmeleri için gerekli olan eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin amaca uygun, özel olarak tasarlanmış binalarda yapılması gereklidir. SÇERM’leri kullanıcılarının hareket özrü taşıması nedeniyle; özürlülere yönelik diğer merkezlerden mekânsal organizasyonları ve nitelikleri yönünden farklılıklar göstermektedir. Çalışma; KSD zemininde fonksiyonel çeşitlilik ve kullanıcı özellikleri nedenleriyle özel bir bina grubu olan SÇERM’i için programlama kararlarının belirlenmesine yöneliktir. Bu amaçla; ülkemizde programlanarak tasarlanmış ilk SÇERM’i olan Metin Sabancı SÇERM’inin işlevsel performansına dayalı veriler; kullanıcı değerlendirmesine dayalı anketler, gözlem, görüşmeler yolu ile tespit edilmesi hedeflenmiştir. Çalışma ile mevcut merkezin işlevsel performans değerleri belirlenerek, ortaya çıkan sonuçlarla hem gelecekte yapılacak merkezlerin sağlıklı ve nitelikli çevreler olarak tasarlanmasına hem de mevcut yapılanmış çevredeki sorunların çözümüne yardımcı olunması amaçlanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Isı pompası destekli kurutma sistemlerinde by-pass oranının kurutma performansına etkisinin deneysel analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-06-27) Yamankaradeniz, Nurettin; Coşkun, Salih; Pastakkaya, Bilsay; Can, Muhiddin; Uludağ Üniversitesi/Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu/İklimlendirme Soğutma Programı.; Uludağ Üniversitesi/Orhangazi Meslek Yüksek Okulu/Makine Programı.; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada R134a soğutucu akışkan kullanılan prototip bir kapalı sistem ısı pompası destekli kurutucu deney düzeneği tasarlandı ve test edildi. İki farklı hız için by-pass oranının sistem performansına etkisi incelendi. Sistem performansına etki eden parametreler, ısı pompası ısıtma tesir katsayısı (ITKıp), tüm sistemin ısıtma tesir katsayısı (ITKsis) ve özgül nem çekme oranı (SMER) hesaplandı. Deneysel sonuçlarda, by-pass oranı % 50’den fazla olduğu durumlarda ITK ve SMER değerlerinin azaldığı görüldü. ITK ve SMER değerleri yaklaşık % 50 by-pass oranına kadar arttığı ve daha sonra hızla azaldığı görüldü. Maksimum ITKıp, ITKsis, SMER değerleri yaklaşık olarak 4.8, 3.2 ve 3.5 kg/kWh olarak elde edildi. Ayrıca hava debisinin arttırılmasının sistem performansını iyileştirmediği gözlemlendi. Çünkü yüksek hava debilerinde fanın tükettiği güç değeri de fazla olduğundan dolayı ITKsis değeri olumsuz yönde etkilendi.
  • ItemOpen Access
    Dielektrik yüklü bir mikrodalga rezonatöründe sonlu farklar zaman uzanımı yöntemiyle dinamik sıcaklık analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-05-17) Kent, Sedef; Süle, Okan; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, günlük hayatta ve endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaya başlanan mikrodalganın, mikrodalga ısıtma açısından incelemesi dikdörtgen bir mikrodalga rezonatörü için yapılmıştır. Mikrodalga ısıtmanın verimini belirleyen, rezonatör içindeki alan dağılımlarıdır. Alan dağılımlarının bulunmasında, kullanım kolaylığı ve işlem süresinin azlığı gibi sahip olduğu avantajlar sebebiyle sonlu farklar zaman uzanımı (FDTD) yöntemi nümerik metot olarak seçilmiştir. Sıcaklık analizi iki farklı malzeme için aynı rezonatörle yapılmıştır. Malzemelerin dielektrik sabitleri sıcaklığa göre değişen bir fonksiyon olarak ifade edilerek iki boyutlu sıcaklık haritaları ve farklı noktalar için tek boyutlu zamana bağlı sıcaklık değişimleri bulunmuştur. Elde edilen sonuçların doğruluğu Ansoft HFSS programı ile karşılaştırılarak verilmiştir. Sonlu farklar zaman uzanımı (FDTD) yöntemi ile elde edilen sonuçların Ansoft HFSS programı ile elde edilen sonuçlarla uyumlu olduğu görülmüştür.