2011 Cilt 16 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 8 of 8
  • ItemOpen Access
    Spintronik sistemlerin monte carlo simülasyonu
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-04-03) Savran, İbrahim
    Çalışmada gerek teorik gerekse deneysel olarak oldukça popular olan spintronik alanında Monte Carlo simülasyon yöntemi ile spin enjekte edilmiş yarıiletkenlerde spin sönümlemesi incelenmiştir. Simülasyondan elde edilen sönümlenme süresinin D'yokonov'un analitik sonucu ile uyumlu olduğu görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Metal iplikli dokuma kumaşların hava geçirgenliğinin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-04-03) Çeven, E. Kenan; Süle, Gülcan; Gürada, Ayça; Ersöz, Atıf; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada metal iplik içeren pamuklu dokuma kumaşların hava geçirgenliğinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, metal iplik içeren iki farklı numarada atkı ipliği, üç farklı örgü yapısı ( ribs, dimi ve saten ) ve üç farklı atkı sıklığı kullanılarak toplam on sekiz kumaş numunesi elde edilmiştir. Bu kumaş numunelerinin hava geçirgenliği ölçümleri yapılarak atkı ipliğinin, örgü yapısının ve atkı sıklığının dokuma kumaşların hava geçirgenlik özelliğine etkileri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar, metal iplikli kumaşlarda metalli atkı ipliği kalınlaştıkça ve atkı sıklığı arttıkça kumaşların hava geçirgenliğinin azaldığını göstermiştir. Ayrıca, ribs örgü ile dokunan metal iplikli kumaşlar en yüksek hava geçirgenliğine sahip iken bu kumaşları sırasıyla saten örgüyle ve dimi örgüyle dokunan metal iplikli kumaşlar takip etmiştir. Aynı yapısal parametrelere sahip metal ilavesiz kumaşlar ile metal ilaveli kumaşlar hava geçirgenlik özellikleri açısından karşılaştırıldığında, metal ilaveli dokuma kumaşların daha yüksek hava geçirgenliğine sahip olduğu görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Dağılmış parametreli kuvvetlendiricinin bilgisayar destekli tasarımı
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-04-03) Özzaim, Cengiz; Hiçdurmaz, Bahadır; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, DC - 2.5 GHz bandgenişliğine sahip dağılmış parametreli kuvvetlendiricinin (DPK’nın) bilgisayar destekli tasarımı sunulmaktadır. DPK’nın optimum kazanç, gürültü ve dönüş kaybı verebilmesi için Microwave Office (MWO) benzetim programı kullanılmıştır. Kuvvetlendiricinin karakterize edilmesinde devredeki aktif eleman tranzistörün saçınım parametrelerinden yararlanılmıştır. Tasarlanan devrenin benzetiminden DC - 2.476 GHz bandgenişliğinde yaklaşık olarak 16.64 dB kazanç elde edilmiştir. Ayrıca bu bandgenişliği üzerinde, gürültü figürünün 1.6 dB’den daha az, giriş dönüş kaybının -6 dB’den daha az, çıkış dönüş kaybının -8 dB’den daha az ve kararlılık faktörünün 1’den daha büyük olduğu görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Farklı kesite sahip filamentlerden oluşan poliester ipliklerde bükümün mukavemet özelliklerine etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-03-30) Ömeroğlu, Sunay; Karaca, Esra; Becerir, Behçet; Akbaş, Elif Başak; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada; aynı üretim parametreleriyle elde edilmiş 4 farklı kesit tipindeki filamentlerden oluşan poliester ipliklere, 6 farklı seviyede büküm uygulanmış ve toplamda 24 farklı ipliğe ait kopma mukavemeti ve kopma uzaması değerleri ile büküm miktarı arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlardan; farklı kesite sahip filamentlerden oluşan ipliklerin tamamında, bükümün kopma mukavemeti ve kopma uzaması değerleri üzerinde istatistiki olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmüş, incelenen iplik özellikleriyle büküm arasında güçlü bir regresyon katsayısına sahip ilişkiler elde edilmiştir. Bükümsüz haldeki kopma mukavemet değerleri dikkate alındığında, içi boş filamentlerden oluşan iplik yapılarındaki kopma mukavemeti kaybı değerlerinin, içi dolu filamentlerden oluşan iplik yapılarındakine göre daha düşük olduğu gözlenmiştir. Kopma uzaması değerlerinde ise; içi boş filamentlerden oluşan iplik yapılarında gerek bükümsüz haldeki kopma uzaması değerlerine göre, gerekse uygulanan büküm miktarına göre daha yüksek değişimler görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Cooperative learning in an architectural design studio
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-03-30) Erbil, Yasemin; Akıncıtürk, Nilüfer; Yücel, Çiğdem; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    The purpose of this study is to discover the efficiency of cooperative learning approach in architectural design education. The study was conducted with 23 architecture students from the first and third year students in February-March 2011, in Bursa, Turkey. Researchers adopted a qualitative research strategy since it enables a deeper understanding of the context. The result of this study indicated that cooperative learning method at various levels can be used as an effective learning method to increase motivation of students, sharing knowledge and increasing learning capacity. Furthermore, this study showed that cooperative learning method during the first year of architecture education simplifies understanding, comprehension, and interpreting project areas.
  • ItemOpen Access
    Uluabat Gölü su kalitesinin türk mevzuatına ve uluslararası kriterlere göre değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-03-29) Katip, Aslıhan; Karaer, Feza; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.
    Uluabat Gölü su kirliliği mevsimsel olarak incelenmiş, ulusal yönetmelikler ve uluslararası standart değerlere göre değerlendirilmiştir. Buna göre, konvansiyonel parametrelerin konsantrasyonlarının genellikle yaz aylarında en yüksek seviyede olduğu, bu nedenle de kirliliğin yaz aylarında artış gösterdiği belirlenmiştir. Konvansiyonel parametreler ve ağır metaller ulusal yönetmeliklere göre değerlendirildiğinde, SKKY (Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği) Teknik Usuller Tebliği’nde verilmiş olan sulama suyu kriterlerine göre göl suyu 4. sınıf kalitede, Su Ürünleri Yönetmeliğine göre, sınır değerlerin üstünde, TS266 (Türk Standartları 266) İnsani Tüketim Amaçlı Sular kriterlerine göre ise içme ve kullanma suyu sınır değerlerini aşmış bulunmaktadır. Göl, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği ‘Kıtaiçi Su Kaynaklarının Sınıflarına Göre Kalite Kriterleri’ tablosuna göre değerlendirildiğinde aynı şekilde 4. sınıf su kalitesindedir. Uluslararası standartlar açısından incelendiğinde, As, B, Ni, Pb, Cd elementlerinin WHO (Dünya Sağlık Örgütü) içme suyu standart değerlerinden, Zn, Cr, Cu, Pb elementleri konsantrasyonları ise USEPA (ABD Çevre Koruma Ajansı) su kalitesi kriterleri kronik etki seviyesinden, Zn’nin de akut etki seviyesinden yüksek konsantrasyonlarda oldukları tespit edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Bursa-Korupark Alışveriş Merkezi ve Korupark Evleri’nin mekânsal, anlamsal ve göstergebilimsel analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-03-22) Yıldız, H. Özge Tümer; Polat, Sibel; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Son yıllarda, Türkiye’nin pek çok kentinde sayıları gittikçe artan alışveriş merkezleri, küreselleşmeyle birlikte değişmeye başlayan tüketim biçiminin yeni ifade mekânları olmaya başlamış; fiziksel olduğu kadar, sosyal, ekonomik ve anlamsal boyutlarıyla da kentsel doku içinde farklı odak noktaları haline gelmiştir. Değişen tüketim biçiminin bir başka yansıması da yeni gelişen dışa kapalı konut alanlarında görülmektedir. Bu çalışmanın amacı da, alışveriş ve yaşam mekânlarının bir arada ele alındığı projelerin, Bursa-Korupark Alışveriş Merkezi ve Korupark Evleri örneği üzerinden, fiziksel, anlamsal ve göstergebilimsel analizini yapmaktır. Çalışmada yöntem olarak, kaynak, yayın ve arşiv taraması yapılmış, ilgili kurumlardaki yetkililerden örnek projeye ilişkin somut veriler alınmış ve çalışma alanında basit gözlem tekniğiyle hedeflenen analizler gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, makalenin giriş bölümünde tüketim kavramı alışveriş merkezlerinin ve dışa kapalı konut yerleşimlerinin gelişimi üzerinden açıklanmış, ikinci bölümünde Korupark projesini tanıtan bilgilere yer verilmiş, üçüncü bölümde çalışma alanının mekânsal, anlamsal ve göstergebilimsel analizi yapılmış, dördüncü bölümde ise yapılan analizler değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, projede mekânsal anlamda çevresel bağlamdan bağımsızlığın ve ölçeksizliğin, anlamsal açıdan sosyal/ekonomik yalıtılmışlığın ve belleksizliğin, göstergebilimsel açıdan, tüketim ideolojisi bağlamında oluşan çağrışımsal kurguların ve yan anlamların öne çıktığı tespit edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Tekstil işletmesi atıksularında fenton prosesi ile akut toksisite giderimi
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-03-12) İleri, Saadet; Karaer, Feza; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.
    Çalışmada, tekstil işletmesi atık sularının, Fenton prosesi ile arıtılabilirliği araştırılmış ve Daphnia magna (su piresi) canlıları kullanılarak akut toksisite giderimi incelenmiştir. Bursa’da bulunan bir pamuklu tekstil işletmesinden numuneler alınarak, Fenton prosesi ile arıtımı yapılmış, sonrasında ise toksisite deneyi uygulanmıştır. Fenton prosesinde uygun pH, hidrojen peroksit (H2O2) ve demir III klorür (FeCl3) dozajları belirlenmiş, toksisite deneyinde ise Daphnia magna kullanılarak hem Fenton prosesi ile arıtılmış suda, hem de atık suda farklı seyreltme oranlarında toksisite izlemesi yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda akut toksisite ölçüsü LD50 değerleri atık suda % 50, Fenton prosesi ile arıtılmış suda ise % 80 olarak belirlenmiştir. Bu çalışma ile Fenton prosesinin akut toksisite giderimine olumlu katkıda bulunduğu ortaya konmaya çalışılmıştır.