Türkiye’nin jeotermal enerji potansiyeli ve ekonomik analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019

Authors

Alper, Emir Cihan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

İnsanoğlu var olduğundan beri yaşamını devam ettirebilmek için sadece üç temel ihtiyaca gerek duymuştur; yemek, giysi ve barınak. İlk çağlardan günümüze kadar bu üç ihtiyaç değişiklik göstermemiştir. Ancak günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte bu üç ihtiyacı temin edebilmek için gerekli olan tek şey ENERJİ’dir. Enerji yaşantılarımızda o kadar vazgeçilemez konuma gelmiştir ki; ikinci dünya savaşından sonra çıkan tüm savaşların temel sebebinin enerji olduğu (kesin olmamakla beraber) düşünülmektedir ve bazı bilim adamları enerji ihtiyacını karşılayamadığımız takdirde gelecekte çıkabilecek savaşların temel sebebinin enerji olacağını belirtmektedir. Yakın geçmişe kadar tüm dünya fosil yakıtları kullanarak her türlü enerji ihtiyacını giderilmekteydi ve gelecek için planlarını fosil yakıtlar üzerine planlamaktaydı. Ancak bilim adamlarının yapmış olduğu çalışmalar fosil yakıtların hem sınırlı olduğunu tespit etmiş hem de aşırı kullanımının çevreye ciddi zararlar verdiğini ispatlamıştır. Bu çalışmalar neticesinde ülkeler fosil yakıtlarından farklı enerji çeşitlerini bulmak için çalışmalarına başlamış ve alternatifi ilk olarak nükleer enerjide bulmuşlardır. Yine nükleer enerjinin verebileceği zararlar neticesinde zararsız ve uzun ömürlü enerji kaynağı arayışına devam etmiştirler. Bugün “yenilenebilir enerji” olarak adlandırdığımız enerji kaynakları bu arayışın cevabı olmuştur. Yenilenebilir enerji kaynaklarını; hidroelektrik, güneş, rüzgâr, jeotermal başta olmak üzere kaynağına göre sınıflandırabiliriz. Yenilenebilir enerji kaynaklarından dünyada en çok hidroelektrik enerji kullanılmaktadır. Jeolojik konuma göre ülkeler diğer enerji kaynaklarından çeşitli şekilde faydalanmaktadırlar. Türkiye bulunduğu jeolojik konum dolayısıyla tektonik bölgede yer almaktadır ve dünya üzerinde jeotermal enerjiden faydalanabilecek kadar büyük potansiyele sahip sayılı ülkeler arasında bulunmaktadır. Bu büyük potansiyele rağmen günümüzde Türkiye sadece kendi enerjisinin %2’sini Jeotermal Enerjiden temin etmektedir. Bu tez çalışmasında jeotermal enerjinin Türkiye’deki potansiyeli ve ekonomik analizi yapılmıştır. Ekonomik analizi için örnek bir santral tasarımı hesaplanmıştır.
Since human beings, only three basic needs have been needed to survive; food, clothes and shelter. These three needs have not changed since the early ages. However, with the developing technology nowadays, the only thing necessary to meet these three needs is ENERGY. Energy has become so indispensable in our lives; It is thought that the main reason of all wars that came after the second world war was (although not certain) energy, and some scientists say that if we cannot meet the energy need, the main reason for future wars will be energy. Until recently, the whole world was using fossil fuels to meet all kinds of energy needs and plans for the future on fossil fuels. However, scientists' studies have shown that fossil fuels are both limited and that excessive use causes serious harm to the environment. As a result of these studies, countries have started to work to find different types of energy rather than fossil fuels and found the alternative first in nuclear energy. They continued their search for a harmless and long lasting energy source as a result of the damages that nuclear energy could cause. Energy sources, which we call “renewable energy” today, have been the answer to this quest. Renewable energy sources; hydroelectric, solar, wind, geothermal resources. Among the renewable energy sources, hydroelectric energy is used most in the world. According to geological location, countries benefit from other energy sources in various ways. Hence geological location where Turkey is located on tectonic zone and is among the major countries with great potential enough to take advantage of geothermal energy in the world. Despite this great potential in Turkey is currently only 2% of their energy is supplied by geothermal energy. In this study; geothermal energy potential in Turkey and economic analysis was conducted. A sample plant design was calculated for economic analysis.

Description

Keywords

Jeotermal enerji, Geothermal energy, Jeotermal, Yenilenebilir enerji, Enerji ekonomisi, Geothermal, Renewable energy, Energy economics

Citation

Alper, E. C. (2019). Türkiye’nin jeotermal enerji potansiyeli ve ekonomik analizi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.