2011 Cilt 16 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 15 of 15
  • ItemOpen Access
    Otomobil kabininde ısıtma sürecinde ısı transfer karakteristiklerinin farklı ışınım modelleri kullanılarak sayısal olarak karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-12-23) Sevilgen, Gökhan; Kılıç, Muhsin; Uludağ Üniversitesi/Orhangazi Meslek Yüksek Okulu/Makine Programı.; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, ısıtma sürecinde geçici rejimde farklı ışınım modelleri kullanılarak üç boyutlu otomobil kabini modeline ait ısı transfer karakteristiklerinin karşılaştırılması gerçekleştirilmiştir. Hesaplamalarda, insan vücudunun kabin iç ortamı ile ısıl etkileşimlerini tahmin edebilmek amacıyla otomobil kabinine gerçek vücut ölçüleri ve şekline sahip üç boyutlu sanal insan modeli ilave edilmiştir. Kabin yüzeyleri ve insan vücudu arasında gerçekleşen ışınım ile ısı transferi hesaplamaları için iki farklı ışınım modeli kullanılmıştır. Bu modeller ayrık ordinat(DO) ve görüş faktörlerini hesaplanmasını içeren S2S ışınım modelleridir. Çözümlemeler sonucunda her iki ışınım modelinin de otomobil kabininde insan vücudu ısıl karakteristiklerinin hesaplamaları için kullanılabileceği ancak hesaplama zamanları açısından farklılıklar gösterdiği sonucuna varılmıştır. Sayısal çözümlemeler sonucunda elde edilen veriler, sayısal çözümlemelerle eş zamanlı yürütülen deneysel çalışmalardan elde edilen verilerle uyum içerisindedir.
  • ItemOpen Access
    Yaratıcılık ve kültürel bağlamda mimari tasarım süreci
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-12-25) Önal, Gökçe Ketizmen
    Yaratıcılık birçok farklı alanda kullanılan oldukça geniş tanımları olan bir kavramdır. Kavram bazen süreç, bazen ürün ve bazen de bir tür kişilik yapısı olarak tanımlanabilmektedir. Mimari tasarım süreci bağlamında ele alındığında ise yaratıcılık; tam olarak tanımlanmamış bir alanda problemlerin ortaya çıkarılması ve daha sonra bu problemlere bilişsel mekanizmalardan faydalanılarak çözüm bulunması olarak ifade edilmektedir. Bu süreçte ise tasarımcının kültürel şeması oldukça önemli bir yere sahiptir. Bireye ait kültürel (normatif kavram ve anlamlar) bileşenlerin, zihinsel süreçlerle (bilişsel şemalar) kodlanması ile oluşan kültürel şema, bireyin tasarlama eylemini ortaya çıkaran tüm sistemi ifade etmektedir. Bu bağlamda bu çalışma yaratıcı bilişsel bir süreç olan mimari tasarım ile kültürel şema kavramları arasındaki etkileşim sisteminin araştırılmasını içermektedir. Ayrıca bu çalışmanın amacı; mimari tasarım kavramını yaratıcılık ve kültürel şema bağlamında, bilişsel bir bakış açısı çerçevesinde yeniden yorumlamaktır.
  • ItemOpen Access
    Kanserin teşhis ve tedavisinde nanoteknolojinin önemi
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-12-21) Oylar, Ömer; Tekin, İsmail; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Kanser, ölüm nedenlerinin baş sıralarında yer alan karmaşık ve önemli bir hastalıktır. Kanser tedavisinde kullanılan geleneksel yöntemlerin yan etkileri, tedavinin başarısını ve etkinliğini azaltmaktadır. Erken teşhis, kanser tedavisinde önemli bir husustur. Geleneksel tanı yöntemleri ile kanserin erken evrelerde teşhis edilmesi güçtür. Çok disiplinli bir bilim olan nanoteknolojideki gelişmeler, kanser teşhis ve tedavisi açısından önemli olanaklar sunmaktadır. Bu çalışmada temel olarak nanoteknolojinin kanser teşhis ve tedavisindeki yeri irdelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Yeni rotalama algoritmalarının 802.16j ağı etkin çıktı oranı artırımına düiük araç hızları altındaki etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-04-28) Preveze, Barbaros
    Çoklu ortam verileri içeren kablosuz gezgin ağlarda, yeni bilişsel yöntemler ve rotalama algoritmaları kullanılarak, sistemdeki rota ömrü, bağlantı kesinti miktarı, ortalama sekme sayısı ve paket kaybı gibi performans parametrelerinin iyileştirilmesiyle, IEEE 802.16j ağ yapısının etkin çıktı oranının arttırılması sağlanmıştır. Bu amaçla, mevcut IEEE 802.16j ağında kullanılmakta olan OFDMA ve TDMA erişim tekniklerine ek olarak kullanılmak üzere önerilen, En Çok Sıkışan İlk Erişir (MCAF), Spektrumsal Yardımlaşma (SA) ve Arabellek Yönetimi (BM) metotları ile 802.16j ağında etkin çıktı oranı artırımı için elde edilen simülasyon sonuçları, elde edilen teorik sonuçlarla ve literatürde elde edilmiş olan diğer çalışmaların sonuçlarıyla kıyaslanarak doğrulanmıştır. Bu çalışmada ayrıca, önerilen AEABR (Erişebilirlik Tabanlı Rotalama Alternatif Geliştirimi) ve ATAABR (Erişilebilirlik Tik Ortalamalı Erişebilirlik Tabanlı Rotalama) isimli yeni uzun ömürlü rotalama algoritmalarının, geliştirilen etkin çıktı oranı yükseltimi metotlarıyla birlikte uygulanmasıyla, diğer rotalama algoritmalarına göre, daha da yüksek etkin çıktı oranları elde ettikleri gösterilmiştir. Önerilen yeni metotlar, dağınık ağ yapılarının, gezgin düğümler tarafından, anlık plansız sinyalleşme ile yönetimine dayanarak çalışmaktadır
  • ItemOpen Access
    Türkiye’de dört yerleşim yeri için rüzgâr enerjisi potansiyelinin belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-09-13) Korukçu, M. Özgün; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmanın amacı Türkiye’de bulunan dört farklı yerleşim yeri için rüzgâr enerjisi potansiyellerinin belirlenmesidir. Rüzgâr enerjisi potansiyelinin belirlenmesi için yerleşim yerlerinin aylık ortalama rüzgâr hız değerleri Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınmıştır. Rüzgâr enerjisi potansiyelinin hesaplanması için Rayleigh dağılımı kullanılmıştır. Kullanılan bağıntılar analitik olarak çıkartılmıştır. Sonuç olarak ortalama rüzgâr hızlarının yüksek olması nedeni ile Belen ve Gökçeada bölgelerinde güç yoğunluğu daha yüksek değerlerde çıkmıştır.
  • ItemOpen Access
    Poliester perdelik kumaita ısıl regülasyon sağlamaya yönelik mikrokapsül hazırlanması ve uygulanması
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-10-12) Güler, Zeliha; Kut, Dilek; Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü.; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Kullandığı enerjinin önemli bir kısmını dışarıdan sağlayan ülkelerde enerjinin verimli olarak kullanılması ve böylece enerjiden tasarruf sağlanması gitgide önemli hale gelmektedir. Enerji giderlerinin minimize edilmesi için farklı yöntemler uygulanmaktadır. Son dönemlerde, ortamda bulunan mevcut enerjiyi daha verimli kullanmak ve ortamın ısısal konforunu arttırmak amacıyla faz değiştiren maddelerin (FDM) kullanımı önem kazanmaktadır. FDM’lerin erime ile donma/kristalleşme sırasındaki sıcaklıklarının sabit olması, bu maddelerin diğer maddelere göre daha fazla ısı absorbe etmesini sağlamaktadır. Bu çalışmada, kompleks koaservasyon yöntemi kullanılarak doğal polimerik malzeme olan jelatin-arap zamkı kabuk materyali içerisine yağ asidi ötektik karışımları (kaprik asit-palmitik asit) hapsedilerek, mikrokapsül eldesi sağlanmıştır. Mikrokapsüllenmiş FDM’lerin, ev tekstili amaçlı kullanılacak %100 poliester perdelik kumaşa emdirme yöntemi ile aplikasyonu gerçekleştirilmiş ve ortamın ısıtma-soğutma yükünün azaltılması amaçlanmıştır. Mikrokapsüllerin morfolojik ve kimyasal yapıları ile termal özellikleri, sırasıyla, SEM, FT-IR ve DSC ile karakterize edilmiştir. Tekstillere kapsül uygulamasından sonra, kumaşlar simule odacıkta ısıl değişimin belirlenmesi amacıyla teste tabi tutulmuştur. Sonuçlarda kapsül eldesinde kullanılan malzemelerin kumaşa aktarılması sonrasında, ortamın ısıl konforunu 0,5-1,5 oC iyileştirdiği gözlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Yüzeyaltı görüntüleme senaryoları için geliştirilen iki boyutlu (2B) FDTD tabanlı bir simülasyon programı
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-10-05) Sevgi, Levent; Karpat, Esin; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    İki boyutlu (2B) FDTD-tabanlı yüzeyaltı görüntüleme simülasyon programı tanıtılmaktadır. Yere Nüfuz Eden Radar (YNER) ismi verilen bu paket çeşitli yüzeyaltı senaryoları için yapay veri oluşturmak amacı ile kullanılabilmektedir. Görsel ağırlıklı özelliklere sahip YNER simülasyon paketinden hem eğitim hem de araştırma amaçlı olarak yararlanılabilmektedir. Farklı verici/alıcı anten konfigürasyonları/konumları, işaret dalga şekilleri, tarama alternatifleri v.b. incelenebilmektedir. İşaret ve/veya görüntü işleme grupları farklı görüntüleme algoritmalarını YNER aracılığı ile oluşturulan saçılan veriler üzerinde test edebilir ve performans analizleri yapabilirler.
  • ItemOpen Access
    Sıp tabanlı telefon servislerinin ıptv sistemine bütünleştirilebilmesi için yeni bir protokol önerisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-04-28) Yükselten, Hasan; Karlık, Sait Eser; Yılmaz, Güneş; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, oturum başlatma protokolü (SIP) tabanlı çağrı sunucusuyla sağlanan telefon servislerinin IPTV sistemiyle bütünleşmesini sağlayacak yeni bir mimari yapı önerilmiş ve bu amaca yönelik yeni bir protokol (Bağımsız Bildirim Protokolü) tasarlanarak geliştirilen mimari yapının avantajları incelenmiştir. Önerilen mimari yapı ve bunu destekleyen protokoller, bildirim mimarisinde arabirim katmanına (middleware) olan gereksinimi ortadan kaldırmaktadır. Böylece, bildirim mimari yapısı bir katman azaltılmakta, arabirim katmanına olan bağımlılık sona ermekte, her türlü arabirim katmanı ile bildirim mimarisi kurulabilmektedir. Geliştirilen mimari yapı ve protokolün testleri sonucunda, bildirim bant genişliğinin, mevcut bildirim mimari yapılarındakinin %10’una kadar düştüğü ve önerilen mimari yapının başarılı bir şekilde çalıştığı görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Açıklığa sahip yüklü ekranlama kutularının hibrit mom/fem kullanılarak elektromanyetik analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-12-05) Yenikaya, Sibel; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Açıklığa sahip bir rezonatorün içerisindeki alan dağılımını hesaplamak için moment metodu(MoM) ile vektörel sonlu elemanlar metodunu (FEM) birleştiren hibrit bir formülasyon sunuldu. Rezonatörün içerisindeki elektromanyetik alanlar sonlu elemanlar metodu ile hesaplandı ve açıklıktaki sınır koşulundan elde edilen integral denklem moment metodu ile çözüldü. Hibrit metot yüklü ve yüksüz durumdaki bir rezonatöre uygulandı. Sonuçlar literatürdeki sonuçlarla karşılaştırıldı ve aralarında uyum olduğu görüldü. Daha sonra farklı açıklık ve rezonatör konfigürasyonları için ekranlama etkinliği, depolanan elektriksel enerji ve kayıp güç yoğunluğu incelendi.
  • ItemOpen Access
    Optoelektronik uzaklık ölçer
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-11-30) Özütürk, Erdem; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Bir LED tarafından gönderilen ışık hedefe çarptıktan sonra geri döner. Geri dönen ışığın şiddeti LED’in yanında bulunan bir fotodedektör tarafından gerilime çevrilir. Fotodedektörün çıkışında elde edilen gerilim, ışığın katetiği yolun karesiyle ters orantılıdır. Burada yapılan çalışmada, bu gerilim, logaritmik ve antilogaritmik kuvvetlendiriciler kullanılarak uzaklık ölçer devresinin çıkışında uzaklıkla doğru orantılı bir gerilime dönüştürülmüştür. Tasarlanan devreler pasif elemanlar, transistörler, işlemsel kuvvetlendiriciler, 555 zamanlama tümdevresi ve bir örnekle-tut tümdevresi kullanılarak gerçekleştirilmiş analog devrelerdir. Bu çalışmada daha uzak mesafeleri ölçebilmek için, LED darbeli yüksek akımlarda çalıştırılarak LED’in ışık şiddeti arttırılmıştır. Aynı zamanda, ışık şiddetinin darbeli olması sayesinde ortamda bulunan diğer ışık kaynaklarının oluşturduğu fon gürültüsünün etkisi de azaltılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Geleneksel Cumalıkızık evlerinde ahşap konut sistemi
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-01-06) Perker, Z. Sevgen; Akıncıtürk, Nilüfer; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Kırsal mimarinin önemli örneklerinden olan Cumalıkızık, Osmanlı’nın Bursa’yı ele geçirmesinden sonra Kayı Boyu Türkleri’nden Kızıklar’ın kurduğu 7 köyden biridir. Cumalıkızık, geleneksel yaşam biçimi, doğal güzellikleri, tarihi anıtları, organik sokak dokusu ve özgün sivil mimari örneği olan geleneksel konutları ile ulusal ve uluslararası alanda kültürel miras olarak önem taşıyan bir yerleşimdir. Cumalıkızık’da Osmanlı dönemi kırsal mimarisinin önemli örnekleri olan geleneksel ahşap konutlar bulunmaktadır. Bu çalışmada Cumalıkızık geleneksel ahşap konut sisteminin incelenmesi amaçlanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Geleneksel konutlarda fiziksel değişim: Bursa’da üç örnek yapı
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-01-06) Perker, Z. Sevgen; Akıncıtürk, Nilüfer; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Toplumların önemli tarihsel, kültürel ve yapısal mirasları olan geleneksel konutlar uzun süreli kullanımda çeşitli nedenler ile değişime uğramaktadır. Geleneksel konutlar sosyal yaşamda meydana gelen değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan güncel kullanıcı gereksinim ve isteklerine yanıt veremez duruma gelebilmektedir. Bu çalışma Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’da bulunan geleneksel konut örnekleri üzerinde sözü edilen fiziksel değişimi incelemeyi hedeflemektedir.
  • ItemOpen Access
    Yüzey işleme yöntemlerinin soğuk iş takım çeliğinin yorulma davranışına etkisinin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2011-11-30) Baş, Mesut; Ertan, Rukiye; Yavuz, Nurettin; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada, EN 90MnCrV8 (1.2842) soğuk iş takım çeliğinden üretilmiş silindirik numunelerin farklı yüzey işleme yöntemleriyle üretimi sonucunda yorulma davranışları karşılaştırılmıştır. Kullanılan yöntemler arasında talaşlı imalatın yanı sıra modern imalat yöntemlerinden elektrik deşarj metodu (EDM), kimyasal aşındırma ve kumlama gibi farklı yüzey işleme yöntemleri bulunmaktadır. Üretilen numunelerin yorulma testleri dönen eğilmeli ankastre kiriş türü yorulma cihazında gerçekleştirilmiştir. Deneysel sonuçlar 1.2842 çeliğinin yorulma ömrünün yüzey işleme yöntemine bağlı olarak büyük oranda değiştiğini göstermiştir. Buna göre tornalamadan sonra yapılan EDM işleminin parçanın yorulma ömrünü azalttığı, uygulanan kumlama işlemi ile beraber yorulma ömrünün arttığı, kimyasal işlemede ise yorulma ömrünün azaldığı görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    4. nesil mobil telefon sistemi anten tasarımı
    (Uludağ Üniversitesi, 2010-12-30) Akdeniz, Samet; Yalçın, Uğur; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada LTE 4G mobil telefon sistemleri incelenmiş ve bu sistemlerde kullanılmak üzere spiralheliks anten tasarımı yapılmıştır. Bu anten diğer GSM frekanslarında da çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Aynı zamanda hareketli alış noktalarında da bazı eklemelerle, bluetooth anteni özelliğine sahip olabilecek bir anten tasarımı yapılabilir. Bu çalışmada ayrıca elektromanyetik zorluklar ve uygulamada karşılaşılan sorunlara ilişkin çözüm yöntemleri üzerinde de durulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Türkiye’deki çift duvar arası ısı yalıtım uygulamalarında ısı köprülerinin analizi ve yurtdışı uygulamaları ile karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2009-11-25) Sezer, Filiz Şenkal; Yeşilyurt, Nermin Karagöz; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Bu çalışmada; Türkiye ile Avrupa ülkelerinde uygulanan çift duvar arası ısı yalıtım uygulamalarının betonarme yüzeyler (ısı köprüleri) açısından analizi yapılacaktır. Bu amaçla; çalışma alanı olarak Bursa ilinin Nilüfer ilçesinde bulunan bir site ele alınmıştır. Site bloklarında çift duvar arası yalıtım sistemi kullanılmıştır. Seçilen örnek yapının ısı köprüleri bölgelerinin U değeri hesaplanmış, ısı akım ve buhar difüzyon diyagramları çizilmiştir. Daha sonra aynı yapı elemanları kullanılarak, örnek duvar kesiti yurtdışında uygulanan farklı ısı köprüsü detaylarına uyarlanarak hesaplamalar yapılmıştır. Çıkan sonuçların U değerleri, ısı akım diyagramları ve yoğuşma ile buharlaşma durumları incelenmiş ve optimum çift duvar arası yalıtım detayı tanımlanmaya çalışılmıştır.