On the Eirene mosaic from Philippopolis, Thrace

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-07-12

Authors

Topalilov, Ivo

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

The present article deals with the mosaic pavements of one of most significant residential complexes in Late Antique Philippopolis – the Domus Eirene. The name of the complex refers to the personification that is the main element in the decoration not only of the reception hall, but the entire building. An analysis of two main aspects is made: one concerning the transformation of the image of the personification into a Christian saint, and another which concerns the transformation of the complex itself into a domus episcopalis and how that is reflected in the mosaic pavements. In the case of Eirene the image may have well been connected with historical events, contemporary or nearly contemporary with the time when the mosaic was produced, and also with political and religious propaganda.
Bu makalede, Geç Antik Philippopolis’in en önemli konut komplekslerinden birinin, Domus Eirene’nin mozaik döşemeleri ele alınmıştır. Kompleksin adı, sadece resepsiyon salonunun değil, tüm binanın dekorasyonunda ana unsur olan Eirene kişileştirmesinden gelmektedir. İlk olarak kişileştirme imgesinin bir Hristiyan azizine dönüşümü ve ikinci olarak da kompleksin bir Domus Episcopalis'e dönüşmesi ve bunun mozaik döşemelere nasıl yansıtıldığı ile ilgili olarak iki temel noktanın analizi yapılmıştır. Eirene örneğinde, bu tasvir, mozaiğin üretildiği tarihle çağdaş veya neredeyse çağdaş olan tarihsel olaylarla, aynı zamanda politik ve dini propagandayla da bağlantılı olabilir.

Description

Keywords

Mosaic pavement, Late antiquity, Philippopolis, Personification, Christianity, Eirene, Mozaik döşeme, Geç antik, Kişileştirme, Hristiyanlık

Citation

Topalilov, I. (2018). "On the Eirene mosaic from Philippopolis, Thrace ". Journal of Mosaic Research, 11, 273-285.

Collections