The mosaics from Abicada and Boca do Rio (Portugal) - A new perspective thirty years later

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-07-10

Authors

Teichner, Felix
Romero, Irene Manas

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

In this paper we deal with some mosaics found in two seaside settlements in the Algarve (Portugal), Boca do Rio (Vila do Bispo, Faro) and Abicada (Mexilhoreira Grande, Portimão). Mosaics from Boca do Rio were found in 1870 by Sebastião Philippes Martins Estácio da Veiga, and just one of them is preserved today, though we know some others through two detailed drawings and a plan made by Amélia Claranges Lucotte. The villa of Abicada has been known since 1917 and its sophisticated pars urbana was excavated between 1937–38 by José Formosinho. The mosaics of both archaeological sites were studied in 1987 by Prof. José Maria Blázquez who offered a first stylistical approach to some of the most outstanding floors. The progress of research produced in current years in the fields of archaeological research, Roman architecture and mosaics of the Algarve enable us to address these mosaics again, to study them from a broader perspective. We analyse their stylistic and compositional characteristics, paying special attention to the similarities with mosaics in other rural settlements in the area, like the best-known examples of Milreu and Cerro da Vila. They all share some stylistic and technical characteristics that enable us to place them in a common chronological and productive horizon, next to the mosaic production of other Roman sites of the Algarve. Thus, close parallels of geometrical and ornamental style in neighbour mosaics is useful both for suggesting a date to these non-stratigraphically dated mosaics and for defining the features of the widespread mosaic production in the Algarve.
Bu çalışmada deniz kıyısı yerleşimleri olan Algarve (Portekiz) ve Boca do Rio (Vila do Bispo, Faro) ile Abicada (Mexilhoreira Grande, Portimão)’da yer alan bazı mozaikler ele alınacaktır. Boca do Rio’daki mozaikler, 1870 yılında Sebastião Philippes Martins Estácio da Veiga tarafından bulunmuş ve bunlardan sadece birinin günümüze kadar korunabilmiş olmasına rağmen söz konusu mozaiklerden bazıları Amélia Claranges Lucotte tarafından hazırlanmış iki detaylı çizim ve plandan bilinmektedir. Abicada Villası, 1917 yılından beri bilinmektedir ve villanın oldukça sofistike olan pars urbanası 1937-1938 yılları arasında José Formosinho tarafından kazılmıştır. Her iki arkeolojik mevkide yer alan mozaikler, 1987 yılında Profesör José Maria Blázquez tarafından çalışılmış ve en seçkin mozaikler üzerine ilk stilistik yaklaşım önerileri yapılmıştır. Algarve’nin Roma Dönemi mimarisi ve mozaikleri üzerine son yıllarda gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalarda elde edilen bulgular sayesinde bu mozaiklerin tekrar ele alınması ve daha geniş bir perspektif ile değerlendirilmesi mümkün hale gelmiştir. Mozaikler, stilistik ve kompozisyonel karakterleri bağlamında analiz edilirken, Milreu ve Cerro da Vila gibi en iyi bilinen örnekler ve bölgede yer alan başka kırsal yerleşimlerdeki mozaiklerle aralarındaki benzerliklere özellikle dikkat çekilmektedir. Tüm mozaiklerin belli stilistik ve teknik özellikleri paylaşması,mozaiklerin, Algarve’nin diğer Roma Dönemi yerleşimlerinin mozaik üretimi yanında, ortak bir kronolojik ve üretimsel düzlem üzerine oturtulmasına imkan sağlamaktadır. Böylelikle geometrik ve bezeme stilleri açısından yakın paralellikler gösteren birbirine komşu bölgelerdeki mozaiklerin değerlendirilmesi hem stratigrafik olarak tarihlenmemiş mozaikler için bir tarih hem de yayılmış olan mozaik üretiminin bileşenlerinin tanımlanmasında önem taşımaktadır.

Description

Keywords

Mosaics, Roman villae, Maritime settlements, Algarve, Portugal, Geometric patterns, Mozaikler, Roma villaları, Kıyı yerleşimleri, Algarve, Portekiz, Geometrik desenler

Citation

Teichner, F. ve Romero, I. M. (2018). "The mosaics from Abicada and Boca do Rio (Portugal) - A new perspective thirty years later". Journal of Mosaic Research, 11, 257-271.

Collections