The Roman Villa of Tirana (Albania) and its mosaics

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Authors

Omari, Elda

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tirana, the capital city of Albania, in Antiquity did not exist as an inhabited centre, simply it was considered a rural area, the residential territory of Dyrrachium patricians, as was Ercolano for Pompeii. In 1972 in Tirana, during the construction of a building, the remains of a rustic villa built in Roman Period were brought to light accidentally, and some of the rooms were decorated with polychrome mosaics. This villa was used for more than four centuries and it has several phases of life, for this reason it was dated by the archaeologists between the end of the 1st and the 5th century AD. The principal goal of the research is the punctual analysis of the mosaics motifs and their contextualization in the Balkan and Adriatic area, to identify the owner and the craftsmen who live and work in it. The second goal is to present to the international scientific community this rustic villa, a unique case for Tirana.
Arnavutluk'un başkenti Tiran, Antik Çağlarda bir yerleşim merkezi olarak var olmamış, basit bir şekilde, Pompei için Ercolano’nun olduğu gibi, Dyrrachium’un asilzadelerinin kırsal yerleşim bölgesi olarak kabul edilmiştir. 1972'de Tiran'da, bir binanın inşaatı sırasında, Roma döneminde inşa edilen rustik bir villanın kalıntıları tesadüfen ortaya çıkarılmış ve bazı odaların çok renkli mozaiklerle dekore edildiği tespit edilmiştir. Bu villanın dört yüzyılı aşkın bir süre boyunca kullanıldığı ve birkaç nesli barındırdığı anlaşılmış ve bu nedenle arkeologlar tarafından İS 1. yüzyılın sonları ile 5. yüzyıla tarihlendirilmiştir. Bu araştırmanın asıl amacı, mozaiklerin ve mozaiklerde kullanılan motiflerin dikkatli bir analizinin yapılması, mozaiklerin Balkanlar ve Adriyatik coğrafyasındaki yerinin belirlenmesi, mozaiklerin sahiplerinin ve mozaikleri işleyen zanaatkârların tespit edilmesidir. İkinci amaç, Tiran için eşsiz bir örnek olan bu rustik villayı uluslararası bilimsel topluluğa sunmaktır.

Description

Keywords

Tirana mosaic, Rustic villa, Domus ecclesiae, Roman Albania, Christian Albania, Tiran mozaiği, Kırsal villa, Domus ecclesiae, Roma Çağı’nda Arnavutluk, Hristiyan Arnavutluk

Citation

Omari, E. (2018). "The Roman Villa of Tirana (Albania) and its mosaics ". Journal of Mosaic Research, 11, 155-171.

Collections