2007 Cilt 12 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 11 of 11
  • ItemOpen Access
    Şenil ve makarna ipliklerden üretilen düz örme kumaşların aşınma, patlama ve eğilme özellikleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Tekoğlu, Onur; Kavuşturan, Yasemin; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Bu makalede, akrilik, polyester, pamuk ve viskon olmak üzere dört farklı hammadde kullanılarak üretilen şenil ve makarna fantezi ipliklerin, bu ipliklerden örülen düz örme kumaşların aşınma mukavemeti, patlama mukavemeti ve eğilme dayanımlarına etkilerini inceleyen deneysel bir çalışma sunulmuştur. Sonuçlar SPSS istatistik programı kullanılarak %95 güven aralığında (%5 anlamlılık seviyesinde) değerlendirilmiştir. Makarna ipliklerden üretilen kumaşlar şenil ipliklerden üretilen kumaşlarla kıyaslandığında daha yüksek aşınma, patlama ve eğilme dayanımına sahiptir. Varyans analizlerinin sonucunda iplik hammaddesinin ve iplik tipinin örme kumaşlarda aşınma testi sonunda meydana gelen ağırlık ve kalınlık kaybı ile patlama mukavemetine istatistiksel olarak önemli etki yaptığı görülmüştür. En düşük aşınma dayanımını, en düşük sıra ve çubuk yönlü eğilme rijitliği değerlerini viskon ipliklerden üretilen örme kumaşlar vermiştir.
  • ItemOpen Access
    Bitişik nizamlı villa tipi konutlarda yapısal konfor koşulları üzerine bir araştırma
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Güler, Hande; Ülkü, Sedat; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    İnsanların yaşadıkları mekanlarda sağlıklı ve üretken olmaları, fiziksel ve psikolojik olarak kişileri oldukça etkilemektedir. Bu nedenden ötürü; tüm yapılarda gereken konfor koşulları sağlanmalıdır. Bu konfor koşulları; “yapısal konfor koşulları” olarak nitelendirilmektedir. Yapıda; görsel, iklimsel, işitsel konfor koşulları bulunmaktadır ve yapının planlama ve uygulama aşamalarında göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çalışma seçilen yerleşme alanında; bitişik nizamlı villa tipi konutlardaki yapısal konfor özelliklerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Kullanıcıların konfor koşulları hakkındaki görüşlerini almak üzere bir anket çalışması yapılmış ve bu anket çalışmasında, ısıl konfor, görsel konfor, işitsel konfor vb. konular üzerinde sorular yöneltilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Farklı oranlarda takviye edilmiş cam lifi polyester kompozitlerin deniz suyu etkisi altında yorulma davranışının incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Doğanay, Salih; Ulcay, Yusuf
    Deniz sektöründe kullanımı gittikçe yaygınlaşan cam lifi takviyeli kompozit malzemelerin bir takım özelliklere sahip olmaları gerekmektedir. Bu amaç doğrultusunda kullanılan malzemeler için ömür en önemli faktörlerden birisidir. Bu çalışmada cam lifi takviyeli polyester kompozitlerde farklı lif oranlarının ve deniz suyunun yorulma davranışı üzerinde etkisi incelenmiştir. Çalışmada, takviyesiz, %1 %3 ve %6 olmak üzere dört farklı oranlarda takviyelendirilmiş polyester reçine numuneleri deniz suyunda bekletilerek 30 dakika süresince yorulma testine tabi tutulmuş ve maksimum uzama ile uzama değişimi ölçülmüştür. Takviye oranına bağlı olarak uzamada anlamlı bir değişim meydana gelmemişken; deniz suyunda bekletme süresi arttıkça uzama değeri düşmüştür
  • ItemOpen Access
    Kolloidal silika dispersiyonunun polietilen dokusuz yüzeyin enerji absorbsiyonuna olan etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Çerkez, İdris; Ulcay, Yusuf; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada kolloidal silika dispersiyonunun farklı gramajlardaki dokusuz yüzey tela malzemesinin enerji absorbsiyonuna olan etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla; üç farklı gramajdaki (18, 28 ve 45 gr/m2 ) tela malzemeleri beş farklı konsantrasyondaki (0,20, 30, 40 ve 50 gr/lt) silika dispersiyonu ile emdirilerek gramaja ve konsantrasyona bağlı olarak telanın enerji absorbsiyonundaki değişim ölçülmüştür. Çalışma sonuçlarına göre silika konsantrasyonunun ve tela gramajının artışıyla birlikte enerji yutumunun arttığı görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Bilgisayar simulasyonu ile mermer ocağı yatırım kararı analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Akkoyun, Özgür; Çetin, Emrah
    Bu çalışmada bir doğaltaş rezervi için yatırım kararı alınmasına yardımcı olacak bir bilgisayar yazılımı geliştirilmiştir. Öncelikle, doğaltaş yatırım kararı için önemli parametreler sunulmuştur. Ardından, çalışmada kullanılan benzetim (simulasyon) yöntemleri tanıtılmış ve yazılım hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra, geliştirilen yazılım denenmiş ve sonuçları tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Boyamada kullanılan yardımcı kimyasal maddelerin reaktif boyama atık sularının ozonlanmasına etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Eren, Hüseyin Aksel; Kurcan, Pınar; Aniş, Pervin; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Reaktif boyarmaddeler düşük fikse oranları nedeniyle atık suda yüksek seviyede renge neden olurlar. Atık sudan renk giderimi çalışmalarında kuvvetli bir oksidan olan ozon sıklıkla kullanılmaktadır. Ozonlama ile renk gideriminde pH, sıcaklık, ozon dozu ve mekanik karıştırma gibi faktörlerin yanında atık su bileşenleri de son derece önemli bir faktördür. Ozonlama çalışmaları sonuçlarının pratik şartlara uygunluğu açısından rengi giderilecek atık suda boyarmaddenin yanında bulunabilecek diğer kimyasal maddelerin etkilerinin bilinmesi gereklidir. Bu çalışmada, pratikte uygulanan proseslerde reaktif boyama banyosunda kullanılan alkali, tuz, ıslatıcı, kırık önleyici, köpük kesici ve iyon tutucu gibi yardımcı kimyasal maddelerin ozonlama yoluyla renk giderimi, ozon tüketim oranı ve KOİ giderimine etkisi CI Reactive Yellow 167 boyarmaddesi üzerinde incelenmiştir. Yardımcı kimyasal maddelerin tek tek kullanılmaları durumunda ozonlama ile renk giderimi üzerine belirgin bir etki görülmemiş, 30 dakikalık ozonlama çalışmaları sonucunda çıkış transmittans değeri %80 seviyesinde çıkmıştır. Bununla birlikte yardımcı kimyasal maddelerin tümü bir arada çözeltide kullanıldığında çıkış transmittans değeri %56 seviyesine gerilemiştir. Islatıcı içeren çözeltilerdeki ozon tüketim oranlarının %15-20 daha yüksek olduğu görülmüştür. Islatıcı maddenin atık KOİ yükünü yaklaşık olarak 2,5 kat artırdığı belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Optik fiberli dağınık algılama yöntemiyle enerji kablosunda sıcaklık ve gerginliğin algılanması
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Günday, Abdurrahman; Yılmaz, Güneş; Karlık, Sait Eser; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    XLPE (çapraz bağlı polietilen) yalıtkanlı yüksek gerilim kablolarında, kablo yalıtkanı, çalışma esnasında elektriksel, ısıl ve mekanik etkilere maruz kalır. Kablo yalıtkanının maruz kaldığı önemli etkilerden biri maksimum işletme sıcaklığı, diğeri de yalıtkan üzerinde meydana gelen gerginliktir. Bu çalışmada, 1550 nm'de tek modlu optik fiber kullanılarak 380 kV yüksek gerilim kablosunda kablo boyunca sıcaklık ve gerginlik algılama benzetimleri yapılmıştır. Kablo boyunca sıcaklık verilerine ulaşabilmek için, Raman saçılmasını baz alan dağınık sıcaklık algılama yöntemi kullanılmıştır. Kablo boyunca gerginlik verilerinin elde edilebilmesi için de, geri saçılan işaretin Brillouin frekans kayması bilgisinden faydalanılmıştır. Kablo ek yerleri, kesişim noktaları ve boru içinden geçme gibi benzetim koşulları altında ve Matlab 6.5 programı kullanılarak 5 km uzunluklu kablo boyunca sıcaklık ve gerginlik profilleri 1.5 m uzamsal çözünürlükte, ~ 1.25 ºC sıcaklık çözünürlüğü ve ~ 50 µε gerginlik çözünürlüğü ile elde edilmiştir. Ayrıca, kablo boyunca Brillouin frekans kayması ve Brillouin güç değişimi profillerinden faydalanılarak, frekans kayması üzerindeki etkin değer (RMS) gürültüsü ~ 1.20 MHz ve güç değişimi üzerindeki RMS gürültüsü ~ % 0.45 olarak hesaplanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Coğrafik ve meteorolojik veriler kullanılarak Zonguldak’ta güneş ışınım şiddetinin tahmini için bir çalışma
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Deniz, Emrah; Atik, Kemal
    Bu çalışmada, Zonguldak’ta Rüzgâr hızı, Hava sıcaklığı, Toprak sıcaklığı, Deklinasyon açısının sinüsü, Nem miktarı, Güneş ışınımı alımının gün uzunluğuna oranı ve Aylık ortalama atmosfer dışı güneş ışınımı gibi meteorolojik ve coğrafi parametrelerinin aylık ortalama güneş ışınımı şiddeti ile aralarındaki ilişkiler araştırılmıştır. Bu etkilerin belirlenebilmesi için Zonguldak iline ait 1995 ile 2004 yılları arasındaki on yıllık aylık ortalamalar halindeki yedi veriye lineer ve çoklu lineer regresyon analizi uygulanarak modeller geliştirilmiştir. Geliştirilen modeller arasından en yüksek ve en düşük korelâsyona sahip olan modeller seçilerek Ocak/2005 ve Aralık/2005 arasındaki toplam güneş ışınımının aylık ortalamaları hesaplanmış ve 2005 yılında ölçülmüş olan veriler ile karşılaştırılmıştır. Ölçülen değerler ile hesaplanan değerler arasında ortalama % 6’lık bir sapma olduğu tespit edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Elektropnömatik ve alternatif valflerin gelişimi ve karakteristiklerinin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Topçu, Elif Erzan; Yüksel, İbrahim; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada pnömatik denetim sistemlerinde kullanılan farklı yapılardaki standart elektropnömatik ve alternatif valflerin gelişimi ve karakteristikleri ele alınmıştır. Ayrıca doktora çalışması kapsamında geliştirilen bir hızlı anahtarlama valfinin yapısı ve karakteristikleri incelenmiştir. Hızlı anahtarlama valflerinin ve diğer alternatif valflerin gelecekteki uygulamalarda önemli bir yer tutacağı görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Bursa atmosferinde ölçülen klasik hava kirleticilerin birbirleri ile olan ilişkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Erbaşlar, Tuncay; Taşdemir, Yücel; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.
    Bir şehirdeki hava kirliliği evsel ısınma, endüstriyel aktiviteler, motorlu taşıtlar ve arkaplan seviyelerini içeren farklı kaynakların katkısından oluşur. CO, NOx, SO2, HK ve PM gibi bazı hava kirleticilerin konsantrasyonları Aralık 2001 ve Kasım 2002 periyotları arasında Bursa’nın iki semtinde ölçülmüştür. Genelde, düşük konsantrasyonlar sıcak mevsimlerde gözlenmiştir. Kirletici konsantrasyonları arasında korelasyonlar uygulanmış ve bazı kuvvetli ilişkiler belirlenmiştir. CO/NOx ve NOx/SO2 oranları hava kirliliğine kaynak etkisini açığa çıkarmak için değerlendirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Kentsel bir atmosferdeki bazı hava kirleticilerin meteorolojik parametrelerle ilişkilendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Erbaşlar, Tuncay; Taşdemir, Yücel; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.
    Bir hava kalitesi izleme istasyonu Belediye tarafından Bursa’nın Heykel semtinde kurulmuştur. Kükürt dioksit (SO2), karbon monoksit (CO), azot oksitler (NOx), toplam hidrokarbonlar (THK), partikül madde (PM) ve ozonun (O3) dış hava ölçümleri Mayıs 2001 ve Aralık 2003 tarihleri arasında bu ölçüm noktasından rutin olarak alınmıştır. Ölçüm noktasında bir meteoroloji istasyonu bulunmakta olup bu hava kalitesi ölçüm cihazları ile paralel olarak çalıştırılmıştır. Konsantrasyonlar ve meteorolojik parametreler arasındaki ilişkiyi belirlemek için farklı modeller (Lineer, eksponansiyel, logaritmik) kullanılmıştır.