Geçmiş yıllarda Türkiye'de çocuklar tarafından oynanan çocuk oyunları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Genellikle yetişkinler çocuk oyunlarını, çocuklarının hoşça vakit geçirmelerine yardımcı olan, eğlenceli ve amacı olmayan etkinlikler olarak düşünürler. Oysa oyun, çocuğun yaşamında önemli işlevi olan bir olgu ve çocuğun önemli bir görevidir. Çocukların oyun etkinlikleri ve kullandıkları oyuncakları çocukluğun önemli bir parçasıdır. Ancak, çocuğun yaşamında son derece önemli olan oyun, teknolojik gelişmeler sonucunda, günümüzde şekil, biçim, oynanan ortam, oynanılacak kişi sayısı ve gerekli araç ve gereçler bakımından değişmeye başlamıştır. Ancak, gelişmiş ülkelerde teknolojinin gelişimine bağlı olarak yeni oyuncaklar geliştirilirken, eski oyuncaklar ve dolayısıyla da oyunlar koruma altına alınmaya çalışılmaktadır. Böylece, o kültüre özgü oyun ve oyuncaklar nesilden nesile aktarılarak sözlü gelenekler ya da somut olmayan kültürel miras korunmuş olacak ve gelecekteki çocuk eğitimcileri de çocuk tarihi araştırmalarında bu birikimden yararlanmış olacaklardır. Bu çalışma ile eski yıllarda, Türkiye’nin farklı bölgelerinde, çocuklar tarafından oynanan bazı oyunlar derlenerek tanıtılmaya çalışılmıştır. Araştırma, bir alan araştırması olup betimsel bir çalışmadır. Bunun için, Türkiye’nin yedi ayrı coğrafi bölgesinden rast gele seçilmiş üçer ilinin her birinden birer oyun olmak üzere, geçmiş yıllarda çocuklar tarafından oynanan toplam 21 oyun, şu anda orta yaş ve orta yaş üstü yetişkinlerle görüşülerek derlenmeye çalışılmıştır. Geçmiş yıllarda Türkiye’nin farklı bölgelerinde oynanan bu oyunlara bakıldığında, hepsinin evin dışında, bahçede, sokakta veya boş bir alanda oynanan çocuk oyunları oldukları görülmüştür. Ayrıca, geçmiş yıllarda Türkiye’de oynanan bu oyunların bireysel oyunlar olmayıp, oynayan çocuk sayılarının fazla olduğu grup oyunları olduğu da görülmüştür. Günümüzde ise çocuklar tarafından oynanan oyunların gittikçe bireyselleştiği ve dolayısıyla geleneksel oyunların olduğu kadar geleneksel çocukluğunda gittikçe ortadan kalktığı görülmektedir.
Adults generally consider child games as activities which are enjoyable, help children have fun, and which have no goals. However, game is an important fact in a child’s life and an important duty of the child. Children games and toys are an important part of childhood. However, as a result of the technological developments games, which are very important in a child’s life, have changed in terms of their types, the places to play, the number of children to play the game and the equipments required. On the other hand, in the developed countries beside developing new toys based on technological improvements, toys used previously and also the games are being protected. Thus, oral traditions or intangible cultural heritage will have been protected -and the future child educators will get help for their research studies regarding child history by transferring games and toys unique to that culture to the following generations. The present study aims to compile and describe some of the games played by children in different parts of Turkey in the past years. Because of this, three cities were randomly selected from each of the seven regions of Turkey. Then, a game was identified from each of the cities. After the interviews conducted from middle-aged or above middle-aged group of people a total of 21 games played by children in the past have been compiled by the end of the present study. When these games were examined, it is understood that all of them were games played outside the house, in the garden, street or in an empty area. Additionally, it is found that the games played in Turkey in the past years were not individual games but group games, which include many children in the game. The findings indicate that the games played by children currently tend to be more individualized; hence the traditional childhood as well as traditional games seem to be disappearing recently.

Description

Keywords

Çocuk oyunları, Oyun, Oyuncak, Çocuk eğitimi, Geleneksel çocuk oyunları, Child games, Game, Toy, Child education, Traditional child games

Citation

Başal, H. A. (2007). "Geçmiş yıllarda Türkiye'de çocuklar tarafından oynanan çocuk oyunları". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 20(2), 243-266.