Yeni teşhis edilen hipertansiyonlu çocuklarda elastpq tekniği ile elde edilen böbrek kortikal sertliği anlamlı olarak artar

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019

Authors

Koç, Ayse Selcan
Cilsal, Erman

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

GİRİŞ: Bu çalışmada hipertansiyon (HT) olan çocuklarda, elastografi point qantifiation (ElastPQ) incelemesi ile elde edilen böbrek kortikal sertlik (KS) değişiminin değerlendirilmesi ve bu hastalardaki KS ile ilişkili parametrelerin tespit edilmesi amaçlandı. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışmaya 7–16 yaş aralığında okul çağında yeni tanı HT olan 40 çocuk ve 20 sağlıklı kontrol alındı. Rutin anamnez, fizik muayene ve laboratuvar incelemelerine ek olarak böbrek ultrasonografisi (USG) yapıldı. ElastPQ incelemesi ile böbrek KS düzeyi ölçüldü. BULGULAR: HT olan hastalarda; sistolik kan basıncı (SKB), diyastolik kan basıncı (DKB), nabız basıncı (PP), LDL kolesterol ve trigliserid düzeyleri, böbrek kortikal kalınlık ve KS değerleri sağlıklı kontrollere göre belirgin olarak yüksekti (p<0,05 her biri için). Böbrek KS ile tek değişkenli analizde SBP, DBP, PP ve böbrek kortikal kalınlık ile pozitif ve HDL ile negatif olarak ilişkili olduğu bulundu. Lineer regresyon analizinde, bu parametrelerden sadece SKB böbrek KS ile yakın olarak ilişkili olduğu tespit edildi (p<0,001 vs. β=0,395). SONUÇ: Yeni tanı HT olan çocuklarda ElastPQ tekniği ile elde edilen böbrek KS artar. Çalışmamızın sonucuna göre, HT olan çocuklarda hedef organ hasarının erken belirlemesinde böbrek KS bir kullanılabileceği kanısına varıldı. Ancak bu bulgu için ek çalışmaların yapılması gerektiği düşünüldü.
INTRODUCTION: In this study, it was aimed to evaluate the change of renal cortical stiffness (CS) obtained by elastography point quantification (ElastPQ) in children with newly diagnosed hypertension (HT) and to determine the CS-related parameters in these patients. MATERIALS and METHODS: 40 children with newly diagnosed HT and 20 healthy controls were included in the study at the age of 7-16 years. Renal ultrasonography (USG) was performed in addition to routine history, physical examination, and laboratory examinations. Renal CS was measured by ElastPQ technique. RESULTS: In patients with HT; systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), pulse pressure (PP), LDL cholesterol and triglyceride levels, renal cortical thickness and renal CS values were significantly higher than in healthy controls (p <0.05 for each). In univariate analysis with renal CS, it was found that SBP, DBP, PP and renal cortical thickness were positively correlated. In contrast, HDL and renal cortical thickness were negatively correlated. In the linear regression analysis, it was determined that only SBP values were closely related to renal CS (p<0.001 vs. β=0.395). CONCLUSION: In children with newly diagnosed HT, renal CS obtained by ElastPQ technique increases. According to the results of our study, it was concluded that renal CS may be used in early detection of target organ damage in children with HT. However, additional studies were considered necessary for this finding.

Description

Keywords

Hipertansiyon, Çocuk, Böbrek kortikal sertliği, Hypertension, Children, Renal cortical stiffness

Citation

Koç, A. S. ve Cilsal, E. (2019). "Yeni teşhis edilen hipertansiyonlu çocuklarda elastpq tekniği ile elde edilen böbrek kortikal sertliği anlamlı olarak artar". Güncel Pediatri, 17(1), 96-109.