Matematik öğretiminde gelişmeler

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada önce matematik ve matematik öğretiminden ne anlaşıldığı hususundaki gelişmeler özetlenmiş, sonra matematik öğretimi ile ilgili çağdaş öğrenme kuramlarından yapısalcı öğrenme ve gerçekçi matematik eğitimi tanıtılmış, bunların benzerlikleri, farklılıkları ve uygulanabilirlik düzeyleri üzerinde durulmuştur. Günümüzde matematik öğretiminin hedefinin, sürecin kazanımı ve matematiksel yatkınlık kazandırma olduğu dikkate alınarak, buna uygun öğrenme ortamında ve öğretim etkinliklerinde bulunması gereken dört temel özellik belirlenmiştir. Bu özellikler, bilgiyi bireyin kendisinin oluşturduğu, öğrencinin zihinsel faaliyetlerini kendisinin düzenlemesi, öğretimi bir bağlam içinde ele alma ve problem çözme yeteneklerini geliştirme olup bunların nasıl sağlanabileceği tartışılmıştır.
In this study, first the progress on mathematics and mathematic instruction were summarised and then constructivist Learning and realistic mathematics education from which are contemporary learning theories are introduced, and differencies, similarity and applicability levels of them are stressed. By taking into consideration that the ultimate goal of mathematics education is acqusation of process and understanding of methematical disposition four basic characteristics which should be included in learning environment and teaching activity are established. These characteristics are giving a place for constructivist learning, student’s organizing their own mental abilities, treating the teaching in a context and developing problem solving abilities are discussed.

Description

Keywords

Yapısalcı öğrenme, Gerçekçi matematik eğitimi, Matematik yapmaya yatkınlık, Constructivism, Realistic mathematics education, Mathematical disposition

Citation

Altun, M. (2006). "Matematik öğretiminde gelişmeler". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 19(2), 223-238.