Kanserli çocuklarda oral mukozit için kullanılan kanıta dayalı yöntemler: Sistematik derleme

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Authors

Yurdakul, Zeynep Osmanoğlu
Esenay, Figen Işık

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma, kanserli çocuklarda gelişen oral mukozitin (OM) önlenmesi ve tedavi edilmesi için kanıta dayalı uygulamaların kullanıldığı araştırmaların incelenmesi amacıyla yapılmıştır. YÖNTEM ve GEREÇLER: Taramalar Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı’nın veri tabanları (Medline, OVID, EBSECOhost, Science Direct, Ulakbim Ulusal Veri Tabanları) üzerinden Ağustos 2017- Şubat 2018 tarihleri arasında yapılmış, araştırmalar hemşirelik ve sağlık bakım hizmetlerinde kanıt temelli uygulama rehberi kanıt listesi kullanılarak değerlendirilmiştir. BULGULAR: Kanserli çocuklarda OM’nin önlenmesi ve tedavisinde kullanılan 14 farklı yöntemi inceleyen 32 çalışmaya rastlanmış ve bu çalışmaların %62,5’inin randomize kontrollü, %21,8’inin ise randomizasyonun olmadığı deney kontrollü yöntemle yapıldığı saptanmıştır. İncelenen makalelerin, çoğunda kullanılan yöntemlerin OM semptomlarının yönetiminde etkili olduğu bulunmuş, bazı yöntemlerin çalışma sonuçlarının birbirini desteklemediği görülmüştür. TARTIŞMA ve SONUÇ: Kanserli çocuklarda gelişen OM’nin önlenmesi ve tedavi edilmesi için çok sayıda yöntem kullanılmaktadır. Ancak, kanıt oluşturacak çalışma sayısının az olması ve kanıtların tutarsız olması OM için standart bir ağız bakım protokolü oluşturulmasını engellemektedir. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı kanserleri, geleneksel ve tamamlayıcı tedaviler, kanıta dayalı uygulamalar, kanserli çocuklarda oral mukozit, oral mukozit.
INTRODUCTION: This study aims to investigate the studies using evidence based practice for the prevention and treatment of oral mucositis (OM) in children with cancer. METHODS: Literature searches were conducted between August 2017 and February 2018 through the databases of the University of Ankara Library and Documentation Department (Medline, OVID, EBSECOhost, Science Direct, Ulakbim National Databases). Studies were evaluated using the evidence-based practice in nursing and healthcare: a guide to best practice. RESULTS: There were 14 different methods for prevention and treatment of OM in children with cancer. 62.5% of them were randomized controlled studies and 21.8% not randomized experimental studies. Methods have been found to be effective in symptom management in most of the examined articles, but some methods have been found incosistent. DISCUSSION and CONCLUSION: Numerous methods are used for the prevention and treatment of OM in children with cancer. However, the limited number of the studies and inconsistency of the results prevents the establishment of a standard oral care protocol for OM.

Description

Keywords

Çocukluk çağı kanserleri, Geleneksel ve tamamlayıcı tedaviler, Kanıta dayalı uygulamalar, Kanserli çocuklarda oral mukozit, Oral mukozit, Childhood cancers, Evidence-based practices, Oral mucositis, Oral mucositis in child with cancer, Traditional and complementary treatments

Citation

Yurdakul, Z. O. ve Esensay, F. I. (2018). "Kanserli çocuklarda oral mukozit için kullanılan kanıta dayalı yöntemler: Sistematik derleme". Güncel Pediatri, 16(3), 51-78.