Çocukluk çağında böbrek apsesi: Beş vakalık bir seri ve literatürün gözden geçirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017

Authors

Taktak, Aysel
Çaycı, Fatma Şemsa
Acar, Banu
Uncu, Nermin
Çakar, Nilgün

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Böbrek apsesi çocukluk çağında nadir görülür ve özgün belirtileri olmadığından tanıda güçlükler olabilir. Hastaların tanısında klinik, laboratuar ve görüntüleme yöntemleri yardımcıdır. Tanıyı takiben hızla antibiyotik tedavisi başlanmalıdır. Bazı olgularda perkütan ve/veya cerrahi drenaj, ciddi olgularda ise nefrektomi gerekebilir. Bu çalışmada böbrek apsesi olan 5 hasta tartışılmış ve literatür gözden geçirilmiştir.
Renal abscess is uncommon in childhood and due to nonspecific clinical features there could be diagnostic difficulties. Clinical features, laboratory findings and imaging modalities are helpful in diagnosis. Subsequent to diagnosis, antibiotic treatment should be initiated promptly. In some cases percutaneous drainage or surgery is needed. In severe cases even nephrectomy is indicated. In this study, five patients with renal abscess are discussed and literature is reviewed

Description

Keywords

Böbrek apsesi, Renal abscess, Çocukluk, Childhood

Citation

Taktak, A. vd. (2017). "Çocukluk çağında böbrek apsesi: Beş vakalık bir seri ve literatürün gözden geçirilmesi". Güncel Pediatri, 15(3), 46-51.