İkinci yabancı dil olarak Fransızca öğreniminde yineleme, ulamlama ve anlamlandırma stratejilerinin kalıcılığa etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, birinci yabancı dili İngilizce olup, ikinci yabancı dil olarak Fransızca öğrenen yetişkinlere uygulanan yineleme, ulamlama ve anlamlandırma stratejilerinin kalıcılığa etkisi, anımsama ve tanıma puanları açısından değerlendirilmiştir. Diğer taraftan aynı öğrencilerin yabancı dil öğrenme stratejilerinin anımsama ve tanıma süreçlerine etkisi araştırılmıştır. Yarı deneysel araştırma modeli temel alınarak gerçekleştirilen bu çalışmaya Fransızca hazırlık sınıflarında ve dil okulunda öğrenim görmekte olan toplam 100 denek katılmıştır. Anımsama ve tanımanın ölçülmesinde AVLT (Auditory Verbal Learning Tests) İşitsel Sözel Öğrenme Testleri ve Dil Öğrenim Stratejisini ölçen bir anket (SILL, Stratejy Inventory for Language Learning) uygulanmıştır.
Students of foreign language, initially in English and secondly in French were analysed in regards of their capacities of recognition and remembering with different strategies: repetition, categorisation and interpretation. A total of hundred French learners in preparatory and language learning classes were the bases of this study through a semi experimental model. For the evaluation, Auditory Verbal Learning Tests (AVLT) and Strategy Inventory for Language Learning (SILL) tests were applied.

Description

Bu çalışma, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Prof. Dr. İclal Ergenç'in danışmanlığında Nurhayat Atan tarafından hazırlanan "İkinci yabancı dil olarak Fransızca öğreniminde yineleme, ulamlama ve anlamlandırma stratejilerinin kalıcılığa etkisi" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Öğrenme stratejileri, Bellek, Kısa süreli ve uzun süreli bellek, Tanıma ve anımsama, Kalıcılık, Learning strategies, Memory, Short term memory and long term memory, Recognition, Remembering, Retention

Citation

Atan, N. (2005). "İkinci yabancı dil olarak Fransızca öğreniminde yineleme, ulamlama ve anlamlandırma stratejilerinin kalıcılığa etkisi". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 18(2), 269-298.