Çocuk yoğun bakım ünitesine yatan hastaların değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Giriş: Bu çalışmada Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’ne (ÇYBÜ)’ne bir yıl içinde yatan hastaların klinik ve demografik özellikleri incelenerek hangi hastalara hizmet verildiğinin ve sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Merkezimiz ÇYBÜ’ne 01.Mart 2013-01.Mart 2014 tarihleri arasında yatırılmış olan 1 ay18 yaş arası, yenidoğan ve travma hastaları hariç, 349 hastanın dosya kayıtları retrospektif olarak incelendi. Yaş, cinsiyet, kronik hastalık varlığı, yoğun bakım ünitesine yatırılma nedeni, yatış süresi, solunum destek cihazına bağlanma durumu ve süresi, mortalite oranları değerlendirildi. Bulgular: Olguların ortalama yaşları 7.12±6.05 yıl ve ortalama yoğun bakım yatış süreleri 8.47±13.96 gündü. Enfeksiyonlar, diabetik ketoasidoz ve dirençli veya sistemik hastalıkların merkezi sinir sistemine etkileri nedeniyle ortaya çıkan nöbetler ÇYBÜ’sine en sık yatış nedeni olarak bulundu. En fazla altta yatan endokrinolojik, nefrolojik ve nörolojik hastalıkları olan hastaların ÇYBÜ’sine kabul edildiği gözlendi. Hastaların %12.9’u kaybedildi. Ölen hastalarda altta yatan onkolojik hastalık ve lösemi varlığı, yatış süresinin uzun olması ve mekanik ventilatörde kalış süresinin uzun olması sağ kalanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla bulundu. Sonuç: Bu değerlendirmede çok farklı hasta gruplarının çocuk yoğun bakım ünitemizde izlendiği, hastaların bir çoğunda altta yatan kronik bir hastalık olduğu ve bu durumun mortalite ile ilişkili olduğu gözlendi.
Introduction: This study examined the clinical and demographic characteristics of the patients in our center within a year to create a database. Materials and Methods: A retrospective study was undertaken of 349 children aged 1 mouth to 20 years who admitted to Uludag University Medical Faculty Child Health and Diseases Department, Pediatric Intensive Care Unit (PICU) between March 2013 -March 2014. Age, gender, presence of chronic disease, intensive care unit admission reason, length of stay, duration of mechanical ventilation, mortality rates were evaluated. Results: The mean age of the patients were 7.12±6.05 years and the average intensive care unit (ICU) stay was 8.47±13.96 days. Infections, diabetic ketoacidosis and epilepsy were the most common reasons and endocrinology, nephrology and neurological diseases were the most common underlying diseases at admission to the ICU. Mortality was seen 12.9 % of patients. The length of stay, duration of ventilation, oncological diseases and hematologic malignancy were statistical significantly higher than survivor patients. Conclusions: This assessment observed that very different patient groups monitored in PICU, in the majority of patients had underlying chronic disease and this condition is associated with mortality.

Description

Keywords

Çocuk yoğun bakım ünitesi, Tanı, Mekanik ventilatör, Mortalite, Pediatric intensive care unit, Diagnosis, Mechanical ventilator, Mortality

Citation

Yeğin, L. N. vd. (2017). "Çocuk yoğun bakım ünitesine yatan hastaların değerlendirilmesi". Güncel Pediatri, 15(2), 1-9.