Toplu taşıma otobüsleri için motor beşiği tasarımı ve analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-09-16

Authors

Yay, Sinem

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde yaşanan göçler, doğum oranındaki artışlar, ortalama ömrün artışı gibi nedenlerden dolayı nüfus hızla artmaktadır. Hızlı nüfus artışı, yerleşim alanlarının ve ulaşım ağlarının hızla genişlemesine neden olup toplu taşıma araçlarının kullanımını da giderek arttırmıştır. Toplu taşıma araçları kullanımının artmasıyla, bu araçlarda uygulanan yeni teknolojiler ve mühendislik yaklaşımları (sürücü ve yolcu ergonomisi, kalite, gürültü ve titreşim seviyeleri, vs.) üretici firmalar tarafından önem kazanmakta, bu alanlarda yapılan Ar-Ge çalışmaları ile firmalar arası rekabet artmaktadır. Bu çalışmada, BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.ş. tarafından tasarlanan motor beşiğinin analitik çözümü, sonlu elemanlar yöntemi yardımıyla statik analizi‚ modal analizi‚ dinamik analizini içeren sayısal çözümler gerçekleştirilmiştir. Sistemin basit bir matematiksel modeli kurularak MATLAB çözümleri elde edilmiştir. Motor beşiği üzerinde deneysel testler yapılmıştır․ Elde edilen analiz sonuçları test verileriyle karşılaştırılmış ve yapının bu yükler altında mukavim olduğu doğrulanmıştır. Bu benzetim modeli ve çözümler, NX yazılımı içerisinde NASTRAN çözücüsü ile oluşturulmuştur.
Population is growing dramatically because of reasons such as migration, increase of birth, increase of life expentancy. Rapid population growth cause settelements and transportation networks to expand and use of public transport vehicles increased. After the public transportation became more popular, new technology and engineering solution ( ergonomics of driver and passenger, quality, noise and vibration levels etc.) that apply on these car are getting more important for manufacturers which challenge each other with research and development activities. In this study, several numerical analysis were applied on engine cradle which designed by BMC including analytical solution of engine cradle, static analysis by using finite elements method, modal analysis, dynamic analysis. MATLAB solution was obtained by preparing simple mathematical model. Experimental testing was implemented on engine cradle. Obtained analysis results were compared with test data and verified that structure is durable under the load. This simulation model and solutions was created with NASTRAN Solver in NX Software.

Description

Keywords

Modal analiz, Finite element method, Motor beşiği, Sonlu elemanlar yöntemi, Statik analiz, Cradle, Static analysis, Modal analysis, Dynamic analysis, Dinamik analiz

Citation

Yay, S. (2019). Toplu taşıma otobüsleri için motor beşiği tasarımı ve analizi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.