Açıkta ve örtüaltında yetiştirilen kadife çiçeğinin (Tagetes erecta L.) verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-10-31

Authors

Çelik, Elif

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Açık alan ve sera koşullarında yürütülen çalışmada, Kadife çiçeğinin ‘Bali Orange’, ‘Bali Yellow’, ‘Eagle Yellow’, ‘Narai Orange’, ‘Marvel Orange’ ve ‘Marvel Yellow’ çeşitlerinde verim ve kalite özellikleri araştırılmıştır. Temmuz – Aralık ayları arasında yapılan üretimde bitkilerin boy uzunlukları ile çiçek verimleri tespit edilerek, hasadı yapılan çiçeklere ilişkin bazı ölçümler yapılmıştır. Serada yetişen bitkilerin açık alanda yetişen bitkilere göre, bitki gelişimi ile verim ve kalite özellikleri yönünden daha üstün olduğu saptanmıştır. Serada yetiştirilen bitkilerde, bitki başına en yüksek çiçek verimi 100 adet ile ‘Bali Orange’ ve 97 adet ile ‘Narai Orange’ çeşidinden elde edilmiştir. Açık alanda yetiĢen bitkilerde ise bitki başına en yüksek çiçek verimi 31 ve 30 adet ile yine aynı çeşitlerden alınmıştır. Serada yetiştirilen bitkilerden elde dilen çiçeklerde, çiçek çapı 86,82 mm (‘Bali Orange’), 86,02 mm (‘Narai Orange’), 84,87 mm (‘Marvel Orange’), 83,88 mm (‘Bali Orange’), 82,53 mm (‘Eagle Yellow’) ve 81,88 mm (‘Marvel Yellow’) olarak sıralanmıĢtır. Açık alanda yetiştirilen bitkilerin çiçek çapları ise 77,69 mm (‘Bali Yellow’), 75,54 mm (‘Marvel Yellow’), 75,07 mm (‘Bali Orange’), 71,38 mm (‘Narai Orange’), 68,63 mm (‘Marvel Orange’) ve 66,36 mm (‘Eagle Yellow’) olarak bulunmuştur.
In the study conducted in open field and greenhouse conditions; the yield and quality characteristics of Marigold flower varieties ‘Bali Orange’, ‘Bali Yellow’, ‘Eagle Yellow’, ‘Narai Orange’, ‘Marvel Orange’ and ‘ Marvel Yellow ’ were investigated. In the production carried out between July and December, length measurements and flower yields of plants were determined and some measurements were made for harvested flowers. It was determined that the plants grown in the greenhouse were superior to the plants grown in the open field in terms of plant growth, yield and quality characteristics. In the plants grown in the greenhouse, the highest flower yield per plant was obtained from ‘Bali Orange’ with a number of 100 flowers and ‘Narai Orange’ with a number of 97 flowers. In the open field plants, the highest flower yield per plant was obtained from the same varieties with 31 and 30 pieces respectively. For flowers grown from greenhouse plants, flower diameters; 86,82 mm (‘Bali Orange’), 86,02 mm (‘Narai Orange’), 84,87 mm (‘Marvel Orange’), 83,88 mm (‘Bali Orange’), 82,53 mm ( ‘Eagle Yellow’) and 81,88 mm (‘Marvel Yellow’) was noted. Flower diameters of plants grown in the open field was found as follows; 77,69 mm (‘Bali Yellow’), 75,54 mm (‘Marvel Yellow’), 75,07 mm (‘Bali Orange’), 71,38 mm (‘Narai Orange’), 68,63 mm (‘Marvel Orange’) and 66,36mm (‘Eagle Yellow’).

Description

Keywords

Kadife çiçeği, Marigold, Kesme çiçek, Verim, Kalite, Cut flower, Yield, Quality

Citation

Çelik, E. (2019). Açıkta ve örtüaltında yetiştirilen kadife çiçeğinin (Tagetes erecta L.) verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.