Etkili sınıf yönetimi için kurallar oluşturmada pozitif disipline dayalı bazı öneriler

Loading...
Thumbnail Image

Date

2002-04-01

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Okul, eğitim amacıyla kurulmuş özel bir ortamdır. Bu ortamda öğrenciye kazandırılacak, bilgi, beceri ve tutumlar önceden belirlenmiş olup, konuların uzmanı olan öğretmenler tarafından planlı bir biçimde düzenlenen öğretim faaliyetleri ile sınıfta kazandırılır. Sınıftaki kaynakların, öğrencilerin ve zaman yönetiminin, dikkat ve önem isteyen bir durum oluşturduğu gerçektir. Sınıf yaşamının bir orkestra gibi yönetilmesi gerekliliği beraberinde sınıf içerisinde konulacak kuralların belirlenmesi yanında uygulanmasındaki sürekliliğin de sağlanabilmesi için öğretmen ve öğrenci etkileşiminin de ön plana çıkmasını da gerektirmektedir. Pozitif disiplin anlayışı, sınıf içi kuralların tespiti ve uygulanmasında olduğu kadar, öğrencilerin davranış problemlerini çözme becerilerini de kazanmalarını sağlama amaçlı rol oynama ve beyin fırtınası yöntemlerinin kullanımını da gerektirir. Aynı zamanda öğretmenlerin öğrenciler ile aralarındaki sözel olmayan ifadelerin anlaşılır kılınabilirliği de kuralların uygulanmasında devamlılığı sağlayan bir etmen olarak kabul edilebilir. Bu açıdan bakıldığında da sınıf içerisinde yaşanabilecek istenmeyen davranışlara karşı alınacak önlemler, öğrencilerin insana mal edilen ahlaki ve entelektüel kapasiteye tam olarak sahip olduğu düşüncesinden hareket edilerek geliştirilmelidir.
School is a special institution established solely for education. The knowledge, abilities and attitudes that are to be archived by students in this environment are predetermined and are given in the classroom via the teaching activities it is a fact that the sources in the classroom, students and the time management are the points that require the focusing on teacherstudent interaction and taking common decisions in order to provide the fluency in both decision and the implementation of the rules within the classroom environment. Based on this fact, the concept of positive discipline requires the use of role-play and brainstorming activities in order the students to acquire solving behavioral problems as well as the decision and the implementation of the classroom rules. In the meantime, it is claimed that the clarification of the non-verbal interaction between students and teachers is an important factor that provides continuity of the implementation of the classroom rules. Thus, from this point of view, the precautions taken for unwanted behavior within the classroom environment should be developed by considering the fact that the students have a full capacity of the moral and intellectual ability dedicated to the human.

Description

Keywords

Sınıf yönetimi, Pozitif disiplin, Classroom management, Positive discipline

Citation

Şahin, E. (2002). "Etkili sınıf yönetimi için kurallar oluşturmada pozitif disipline dayalı bazı öneriler". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(1), 341-353.