Normokomplementemik ürtikeryal vaskülitli iki olgu: Akla getirilmesi gereken diğer sebepler

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014-02-13

Authors

Balcı, Onur
Işıkay, Sedat
Varan, Celal
Kılınç, Arda Mehmet
Almacıoğlu, Mehmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ürtiker, deride aniden ortaya çıkan, kaşıntılı, kızarık ve deriden kabarık lezyonlarla giden bir hastalıktır. Akut ürtiker genellikle bir besin ya da ilaç alımını takiben ortaya çıkarken kronik ürtikerde daha uzun süreli, inatçı kaşıntıyla giden, deri lezyonları daha belirgin bir tablodan söz edilebilir. Ürtikeryal vaskülit ise, lezyonların en az 24 saat devam ettiği, kaşıntıdan çok ağrı ve yanmanın ön planda olduğu, histopatolojik olarak etkilenmiş damar yapıları ile basit ürtikerden ayrılan bir klinik durumdur. Biz burada iki adet normokomplementemik ürtikeryal vaskülit hastası sunduk.
Urticaria is mainly a fast consisting, scabious, erythematous and swelling lesions of the skin. Acute urticaria usually occurs after having a medicine or food. On the other hand, in the chronic urticaria, the process is longer, more scabious, and the skin lesions are more dramatic. In urticarial vasculitis, the lesions exist longer than 24 hours with pain or swelter instead of itchiness. It can be distinguished from basic urticaria with the damage of the small vessels by histopathologically. Here we present two normocomplementhemic urticarial vasculitis cases.

Description

Keywords

Ürtiker, Vaskülit, Kompleman, Çocuk, Urticaria, Vasculitis, Complement, Child

Citation

Balcı, O. vd. (2015). "Normokomplementemik ürtikeryal vaskülitli iki olgu: Akla getirilmesi gereken diğer sebepler". Güncel Pediatri, 13(1), 56-59.