Adaptif robotik ark kaynağı yöntemleri: Robotik kaynak ağzı bulma ve kaynak ağzı takibinde deneysel çalışmalar

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-07-06

Authors

Yuvalaklıoğlu, Mustafa

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada modern imalat sanayiinde kullanımı oldukça yaygınlaşan robotik adaptif (akıllı) ark kaynağı yöntemlerinden lazer sensör ile kaynak ağzı bulma ve takip yöntemi, dokunarak kaynak ağzı bulma yöntemi ve ark yoluyla kaynak ağzı takip yöntemleri incelenmiştir. Her yöntem deneyler yapılmak sureti ile ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Sonuç kısmında yöntemlerin kıyaslaması yapılarak birbirlerine göre olan avantajları ve dezavantajları incelenmiştir.
In this research the most common adaptive (intelligent) robotic arc welding methods in modern manufacturing industry such as laser seam tracking, touch sensing and through-arc seam tracking have been investigated. These methods have been evaluated through a series of experiments. At the results section all the methods have been compared and their advantages and disadvantages have been investigated.

Description

Keywords

Adaptif robotik ark kaynağı, Akıllı robotik kaynak sistemleri, Kaynak ağzı arama sensörleri, Kaynak ağzı takip sensörleri, Ark yoluyla kaynak ağzı takibi, Lazer sensör, Dokunarak kaynak ağzı bulma, Adaptive robotic arc welding, Intelligent robotic welding, Seam detecting sensor, Seam tracking sensor, Arc wire touch sensor, Gas nozzle touch sensor, Througharc seam tracking

Citation

Yuvalaklıoğlu, M. (2018). Adaptif robotik ark kaynağı yöntemleri: Robotik kaynak ağzı bulma ve kaynak ağzı takibinde deneysel çalışmalar. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.