Non-sustained ventricular tachycardia in a child after lightning strike

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014-02-13

Authors

Olgun, Haşim
Ceviz, Naci

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Lightning strike is a rare natural phenomenon with a high risk of fatality. The most dramatic complications of lightning injury are those associated with the cardiovascular system, and cardiac arrest is the primary cause of death. Rhythm problems often lead to death in the acute phase of lightning strike, but recording rhythm problems in the acute phase is very difficult. We described a child who suffered a lightning strike and developed cardiac arrest shortly after admission to the emergency department. He had transient ischemic electrocardiogram (ECG) changes and non-sustained ventricular tachycardia (VT) on Holter monitoring and was treated with lidocaine.
Yıldırım çarpması yüksek ölüm riski taşıyan nadir bir doğa olayıdır. Yıldırım çarpmasının en dramatik komplikasyonu kardiyovasküler sistem ile ilişkili olanlardır ve kardiyak arrest başlıca ölüm nedenidir. Yıldırım çarpmasının akut döneminde ölüme genellikle ritim problemleri yol açar ancak akut dönemde ritim problemlerini kayıt altına almak çok zordur. Biz yıldırım çarpmasına maruz kalan ve acil servise getirilmesinden kısa süre sonra kardiyak arrest gelişen bir çocuk olguyu tanımlıyoruz. Olgunun elektrokardiyografisinde (EKG) geçici iskemik değişiklikler ve Holter kaydında ventriküler taşikardi (VT) vardı ve lidokain ile tedavi edildi.

Description

Keywords

Children, Electrocardiogram monitoring, Lightning strike, Ventricular tachycardia, Çocuk, Elektrokardiyografi izlemi, Yıldırım çarpması, Ventriküler taşikardi

Citation

Olgun, H. ve Ceviz, N. (2014). "Non-sustained ventricular tachycardia in a child after lightning strike". Güncel Pediatri, 12(3), 187-189.