Çevre boyutuyla sürdürülebilir kent yönetimi: Bursa ili örneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019

Authors

Kırktorun, Ezgi

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Sürdürülebilir kent anlayış biçimi günümüzde ve ileride yaşanması mümkün olan şehirler oluşturmak ve odağında insan bulunan bir kent oluşturabilmektir. Bursa ili ülkemiz içerisinde gelişmişlik seviyesi bakımından beşinci il olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ilde tarım, sanayi, turizm olmasının yanı sıra madencilik faaliyetlerinin de yapıldığı bilinmektedir. Nüfusun hızlı biçimde artması bunun yanı sıra, konut alanında ve altyapı hizmetlerinde yaşanan sıkıntıların yanı sıra ulaşım sorunu, işsizlik, eşitsizliğin özellikle kentsel sürdürülebilirliği olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Özellikle kentsel sürdürülebilirliğin artırılması için mutlaka, yerel yöneticilerin, sivil toplum kuruluşlarının, kentlerde planlamacılık yapanların, iş adamlarının ve sivil halkın beraber çalışması ve bütün olması gerekmektedir. Bu çalışmada Bursa içinde meydana gelen hava kalitesi, su yönetimi, gürültü şikayetleri, atık sorunları, arazi kullanımı ve sera gazı konuları ele alınarak incelenmiştir. Bu çalışma kapsamında Bursa ile ilgili olan veriler, şekiller ve çizelgeler ile ele alınarak çalışılmıştır. Sürdürülebilirliğin çevresel boyutuna ilişkin olumsuzluk yaratan değişkenlere bağlı olarak belirli öneriler ortaya konulmuştur.
The concept of sustainable city is to create livable and people-oriented cities for today and for the future. Bursa is economically the fifth largest city in Turkey. Agriculture, industry, trade and tourism are carried out, the city also constitutes a wealth of minerals. An increase in urban population, industrialization; lack of housing and infrastructure; difficulty in accessing work, goods and services; unemployment, inequality and misuse of natural resources negatively affect urban sustainability. In order to serve the purpose of urban sustainability as well as to determine new policies; the central government should coexist and work with local administrators, urban planners, academics, nongovernmental organizations and the public. With this study measurements of air quality, noise complaints, quantity of solid waste and it’s composition, land usage and greenhouse gas inventories were examined in Bursa. Parameter changes over the years for the purpose of the study is explained by tables and graphs, and sustainability indicators have been developed recommendations for the adverse change in the accepted parameters.

Description

Keywords

Kent, City, Kent yönetimi, Sürdürülebilir kent, Sürdürülebilirlik, Yönetim, City management, Management, Sustainability, Sustainable city

Citation

Kırktorun, E. (2019). Çevre boyutuyla sürdürülebilir kent yönetimi: Bursa ili örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.