İnfantil başlangıçlı bir tip 2 glikojen depo hastalığı: Olgu sunumu

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013-09-13

Authors

Koca, Serkan Bilge
Polat, Emine
Bayram, Bahtışen
Ürel, Gizem
Şenel, Saliha
Okur, İlyas

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Glikojen depo hastalığı tip 2 (Pompe hastalığı) hipotoni ve kas güçsüzlüğü ile seyreden otozomal resesif geçişli fatal bir glikojen depo hastalığıdır. Lizozomal asit alfa-glikozidaz (asit maltaz) enziminin eksikliğinin ilerleyici jeneralize miyopati, kardiyomiyopati ve solunum kasları güçsüzlüğü nedeniyle erken süt çocukluğu döneminde ölüme yol açtığı bilinmektedir. Hastalığın patogenezinde hücreler içinde yıkılamayan aşırı glikojen birikimi rol oynar. Bu yazıda 3,5 aylık pnömoni ve hipotoninin yol açtığı solunum yetmezliği ile başvuran, daha sonra Pompe hastalığı tanısı alan hasta sunuldu.
Glycogen storage disease type 2 (Pompe’s disease) is an autosomal recessive, fatal glycogen storage disease presenting with hypotonia and muscle weakness. It is known that deficiency of lysosomal acid alpha-glucosidase (acid maltase) leads to progressive generalised myopathy, cardiomyopathy and death in early infancy because of respiratory muscle weakness. Excessive undegradable intracellular glycogen deposition plays a role in the pathogenesis of the disease. Here we report a 3.5 month-old girl presenting with respiratory failure due to pneumonia and hypotonia, who was later diagnosed as Pompe disease.

Description

Keywords

Pompe hastalığı, Süt çocukluğu, Hipotoni, Pompe disease, Infancy, Hypotonia

Citation

Koca, S. B. vd. (2014). "İnfantil başlangıçlı bir tip 2 glikojen depo hastalığı: Olgu sunumu". Güncel Pediatri, 12(2), 131-134.