Nermi Uygur’da kültür ve teknik ilişkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010

Authors

Erdem, H. Haluk

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma Nermi Uygur düşüncesinin temel sorunlarına –insan, kültür, teknikyönelmektedir. Kültür kavramı Nermi Uygur felsefesinin hareket noktasıdır. Teknik, doğrudan doğruya kültür kavramıyla bağlantılıdır. “Homo faber” olarak insan, kültürle birlikte insanlaşmaktadır. Uygur’a göre insan hem kendisi hem de başkalarının sorumluluğunu taşıyan bir varlıktır. Teknik, insanın hizmetinde olmalıdır ve araç olarak kullanılmalıdır. Teknik insanı korumayı amaç edinmelidir.
Diese Arbeit richtet ihre Grundragen –Mensch, Kultur, Technik- an das Denken von Nermi Uygur. Der Kulturbegriff ist Ausgangspunkt in der Philosophie von Karl Jaspers. Techniksbegriff ist unmittelbar mit dem Kulturbegriff verknüpft. Der Mensch als “homo faber” wird zum Menschen über die Kultur. Der Mensch traegt die Verantwortung für sich und den anderen. Die Technik soll im Dienst des Menschen stehen und darf nur als Mittel behandelt werden. Die Technik muss die Wahrung des Menschen zum Ziel haben.

Description

Bu metnin bir bölümü, 8- 11 Eylül 2009 tarihleri arasında düzenlenen Mantık, Matematik ve Felsefe VII. Ulusal Sempozyumunda “Nermi Uygur Düşüncesinde Toplum, Bilim ve Teknoloji” başlığıyla bildiri olarak sunulmuştur. Bildiri, daha sonra gözden geçirilmiş, genişletilmiş ve başlı başına makale haline getirilmiştir.

Keywords

Nermi Uygur, Teknik, İnsan, Kültür, Toplum, Felsefe, Technik, Mensch, Gesellschaft, Philosophie

Citation

Erdem, H. H. (2010). "Nermi Uygur’da kültür ve teknik ilişkisi". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 14, 131-139.