Akut generalize ekzantematöz püstülozis

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013-02-14

Authors

Nacaroğlu, Hikmet Tekin
Can, Demet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Akut generalize ekzantematöz püstülozis (AGEP), klinik olarak ani başlayan, ateşle birlikte tüm vücutta yaygın püstüler döküntü ile seyreden nadir bir dermatozdur. Vakaların %90’nında ilaç kullanım öyküsü mevcut olmakla birlikte etyopatogenezde nadiren viral ve bakteriyel enfeksiyonlar ile civaya karşı aşırı duyarlılık reaksiyonları da suçlanmaktadır. Klinik olarak eritemli zemin üzerinde, foliküler yerleşimli olmayan, çok sayıda steril püstülle karekterizedir. Hastalığın spesifik bir tedavisi yoktur, altta yatan nedenin ortadan kaldırılması ile spontan iyileşme gözlenir. Bu makalede AGEP’in etiyolojik, klinik ve histopatolojik özellikleri gözden geçirilmiştir.
Acute generalized exanthematous pustulosis (AGEP) is a rare cutaneous rash characterized by the abrupt onset of a widespread generalized pustular rash often accompanied by fever. In the etiopathogenesis, there is a history of drug use in 90% of the cases, and occasionally hypersensitivity reactions to mercury or viral and bacterial infections are accused. Nonfollicular eruptions on a erythematous surface spreading on a large scale are clinical features. There is no specific treatment when underlying cause cured spontaneous healing occures. AGEP’s etiology clinical and histopathologic characteristics are reviewed here.

Description

Keywords

Akut generalize ekzantematöz püstüloz, İlaç hipersensitivitesi, Çocukluk çağı, Cute generalized exanthematous pustulosis, Drug hypersensitivity, Childhood

Citation

Nacaroğlu, H. T. ve Can, D. (2013). "Akut generalize ekzantematöz püstülozis". Güncel Pediatri, 11(2), 77-80.