2005 Cilt 18 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 13 of 13
  • ItemOpen Access
    Mikrokosmos: Çocukların dünyası
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Kasap, Belir Tecimer
    Bu çalışma ile ünlü Macar bestecisi, virtüoz piyanist ve müzik bilimcisi Bela Bartok’un piyano metodu Mikrokosmos içerik ve pedagojik açılardan incelenecektir.
  • ItemOpen Access
    Konkrete poesie in lehrwerken für Deutsch als fremdsprache
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Özmut, Orhan; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Die Konkrete Poesie wird in vielen Kreisen als geeignetes Mittel für die auszubildende kommunikative und sprachliche Kompetenz bezeichnet. Im Deutsch als Fremdsprache-Unterricht wird des Öfteren von ihr Gebrauch gemacht und auch in Lehrwerkreihen für Deutsch als Fremdsprache ist sie mehrmals vertreten. Mit dieser Arbeit soll gezeigt werden, welche Ziele Lehrwerke mit dieser Lyrik anstreben und wie diese Art von Lyrik in den für diese Arbeit ausgewählten Lehrwerken eingesetzt worden ist. In den Lehrwerken für Deutsch als Fremdsprache kann der Gebrauch der Konkreten Poesie verschiedene Ziele verfolgen. Bei Erweiterung des Wortschatzes, bei Förderung sprachlicher Kompetenzen, bei Schulung von Aussprache und Entwicklung von Interpretationsvermögen und bei Festigung grammatiklalischer Regeln wird von dieser Lyrik Gebrauch gemacht.
  • ItemOpen Access
    Das kreative schreiben als eine alternative zum traditionellen aufsatzunterricht in den Deutschlehrerabteilungen
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Mollaoğlu, Arzu; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bei vielen Menschen besteht die Angst vor einem leeren Blatt. Sie sitzen manchmal stundenlang vor ihrer Schreibaufgabe oder gar vor einem Brief und versuchen, vergeblich einen Anfang zu finden. Dieser Zustand kann die Menschen zu Schreibblockaden führen. Einer der Wege, das Schreiben als kein verdrießliches Geschäft mehr anzusehen, ist der Einsatz von verschiedenen kreativen Schreibmethoden, was auch die Absicht dieses Beitrags ist. Beim kreativen Schreiben als eine Alternative zum traditionellen Aufsatzunterricht können die Studierenden ihrer Kreativität und ihrer Experimentierfreude mit der neuen Sprache freien Lauf lassen. Bei dieser Schreibart wird ihnen mehr Zeit eingeräumt und sie können sich daher intensiver auf das geschriebene Wort konzentrieren, können weitgreifendere und komplexere Zusammenhänge zum Ausdruck bringen als beim Sprechen. Am Ende sind sie stolz auf ihre Kreationen, denn sie besitzen etwas auf Schwarz auf Weiß und sie können etwas Konkretes vorzeigen und dafür Bewunderung genießen, etwas, das der Vergänglichkeit des gesprochenen Wortes enthoben ist. Diese Schreibfreude nicht nur zu wecken, sondern vor allem zu erhalten, ist wesentliches Ziel des kreativen Schreibunterrichts und auch eine weitere Absicht dieses Beitrags.
  • ItemOpen Access
    İlköğretimin ilk yıllarındaki sanat eleştirisi uygulamaları ve bu uygulamaların eleştirel düşünme gelişimi açısından önemi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) İşler, Ahmet Şinasi; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü.
    Bir üretim tarzı ve gelişme ülküsü olarak insanlığın enformasyon toplumuna dönüşme ve enformasyon çağına katılmaya yönelik yolculuğu, bir yandan bilgi üretimine başdöndürücü bir ivme kazandırırken, öte yandan da üretilmiş bilgilerin kısa sürede değillenmesi ve geçersiz kılınması sorununu gündeme getirmektedir. Bu da doğal olarak, formal eğitimin geleneksel bilgi ve içerik öğretimi misyonunun tartışmaya açılmasına ve farklı düşünme beceri ve yeterliliklerinin kazandırılmasına yönelik yaklaşımların güç kazanmasına yol açmaktadır. Eğitimbilimcilerin yeni gündemini oluşturan bu tartışma ve arayış sürecinin merkezindeki kavramlardan birisi de hiç kuşkusuz “eleştirel düşünce”dir. Bu araştırma, ilköğretimin birinci devresinde eleştirel düşünme yeteneklerinin başka alan ve koşullara transfer edilebilir bir biçimde öğretilmesinde sanat eleştirisinin oynayabileceği rolün boyutlarını ortaya koymaya çalışmaktadır. Sanat eleştirisinin sanat eğitiminde oynadığı rol, elbette üzerinde sıklıkla durulmuş ve tartışılmış bir konudur. Ancak, bu ilgi ve sorgulama düzeyinin, sanat eleştirisi uygulamalarının ilköğretim çağı çocuklarının eleştirel düşünce gelişimi üzerindeki etkileri için de geçerli olduğu pek söylenemez. Bu nedenle, bu araştırma konuyu öncelikle, eğitim sürecinin iyileştirilmesi perspektifinde tartışmaya açmakta ve ilköğretimin birinci basamağındaki çocukların sanatsal gelişim özellikleri doğrultusunda planlanacak uygulamalarda dikkat edilmesi gereken önemli noktaları vurgulamaya çalışmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Anatomik yapıların sesin harmonik yapısı ve tını değişiklikleri üzerindeki etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Helvacı, Ayhan; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü.
    Ses, insanın çevresiyle iletişim ve etkileşiminde rol oynayan temel öğelerin ya da gereçlerin başında gelir. Günümüzde insanda oluşabilen ses problemleri gelişen tıp sayesinde daha kolay anlaşılmakta ve tedavi edilmektedir. Bu gelişmeler anatomik yapıların müzikal ses kalitesine etkilerinin tespitini de kolaylaştırmıştır. Bu çalışmada, ses üretimindeki fizyolojik faktörlerden yararlanılarak, insanın ses üretim sistemindeki anatomik yapılarının ses kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmış, elde edilen bulgular tartışılarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi A.B.D. ve Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi A.B.D. da en az bir yıl ve daha fazla programlı ses eğitimi alan, rastlamsal yöntemle belirlenen ana çalgı şan ve bireysel ses eğitimi dersi öğrencileri oluşturmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Tam öğrenme yönteminin ilköğretim 6. sınıf matematik öğrencilerinin akademik başarıları ile kalıcılık düzeylerine etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Çelik, Nimet Genç; Şengül, Sare
    Bu çalışmanın amacı, tam öğrenme yönteminin ilköğretim 6.sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki başarı ve kalıcılık düzeylerine etkisini araştırmaktır. Bu amaçla araştırma, İstanbul ili, Avrupa yakasındaki bir ilköğretim okulunun 6. sınıfında öğrenim gören toplam 70 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma deneme modelinde olup 6.sınıf “Kesirlerin Ondalık Gösterimi” ünitesi boyunca devam etmiştir. Kontrol grubunda dersler geleneksel öğrenme yöntemi ile anlatılırken deney grubuna tam öğrenme yöntemi ile anlatılmıştır. Araştırma başlamadan önce deney ve kontrol gruplarına ön test uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda her iki gruba “Matematik Başarı Testi” son test verilmiştir. Aynı test kalıcılık testi olarak yeniden kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Her iki gruba uygulanan başarı ön test-son test ve kalıcılık t-testi sonuçları, tam öğrenme yönteminin kullanıldığı deney grubunda, matematik başarısı ve kalıcılık düzeyinin kontrol grubuna göre daha yüksek olduğunu göstermiştir.
  • ItemOpen Access
    Spor basınında futbol anlatım dili: Manşet ve başlıklar
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Ekin, M. Tuğba Yıldız; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Yabancı Diller Eğitimi Bölümü.
    Kitleleri peşinden koşturan sporu konu ve içerik olarak işleyen spor basını, haber dili ve dilini oluşturan öğeler açısından önemlidir. Bu çalışmada, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük yeri olan spor basını, futbol haberlerinde kullanılan manşetler ve başlıklar temel alınarak deyişbilimsel açıdan incelenmiştir. Çalışmada Türkiye’de yayımlanan iki spor gazetesi olan FOTOMAÇ ve FANATİK gazetelerinin rast gele belirlenmiş 15 günlük sayılarının futbolla ilgili sayfaları incelemeye alınmış, bu sayfalardaki futbol yazılarının manşetleri ve başlıkları incelenerek elde edilen veriler doğrultusunda deyişbilimsel açıdan bir değerlendirme yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda Türkiye’deki yazılı spor basınında futbol anlatım dili ele alındığında; sapmalar, deyimler, öncelemeler, benzetme ve kişileştirme gibi söz sanatlarının spor sayfalarındaki futbol manşet ve başlıklarında büyük oranda kullanılmakta olduğu saptanmıştır.
  • ItemOpen Access
    U. Ü. Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü özel yetenek birinci aşama sınavını kazanan öğrencilere uygulanan testler arasındaki ilişki
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Erden, Salih; Akça, Aygül; Korkmaz, Faruk; Ediz, Bülent; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Beden Eğitimi ve Spor Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyoistatistik A.B.D.
    Bu çalışma, Uludağ Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’ne girişte yapılan özel yetenek sınavlarında kullanılan testler arasındaki ilişkileri bulmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma U.Ü. Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü özel yetenek sınavına katılan 122 bayan ve 228 erkek aday öğrenci üzerinde yapılmıştır. Sonuç olarak, erkeklerde ve bayanlarda dayanıklılık ile 10 metre ve 30 metre koşu değerleri arasında istatistiksel bir ilişki bulunmuştur(p<0,001). Bayan ve erkeklerin dikey sıçrama değerleri ile 10 ve 30 metre koşu değerleri arasında istatistiksel olarak bir ilişki bulunmuştur (p<0,001). Bayanlarda ve erkeklerde esneklik değerleri ile dayanıklılık, dikey sıçrama, 10 ve 30 metre koşu değerleri arasında ise anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05).
  • ItemOpen Access
    Türkiye’de askeri bandoculuk eğitimi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Demirbatır, Erol; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/GSE Bölümü/Müzik Eğitimi ABD.
    Türk müzik kültürünün tarihten gelen en önemli öğelerinden biri olan askeri müzik geleneğinin günümüzdeki temsilcisi; askeri bandolara eleman yetiştiren ve mesleki müzik eğitimi veren Silahlı Kuvvetler Bando Okulları Komutanlığı Bando Astsubay Hazırlama ve Meslek Yüksek Okulu 177 yıllık geçmişiyle ülkemizin en köklü kurumlarından biridir. Bu çalışmada, ülkemiz müzik eğitiminde önemli bir yeri olan ve bir çok özelliğiyle örnek teşkil eden Silahlı Kuvvetler Bando Okulları Komutanlığı Bando Astsubay Hazırlama ve Meslek Yüksek Okulu; eğitim sistemi, programlar ve uygulamalar yönünden incelenerek, diğer müzik eğitimi kurumlarına örnek olabilecek özellikler ortaya konulmaya çalışılacaktır.
  • ItemOpen Access
    Grammatik in der Deutschlehrerausbildung: Überlegungen zur gestaltung der grammatik lehrveranstaltungen in bezug auf lernerautonomie beim erwerb von grammatikkenntnissen
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Ceylan, Yasemin; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    In den Abteilungen für die Deutschlehrerausbildung an den Erziehungs-wissenschaftlichen Fakultäten sind für die Lehrveranstaltung Deutsche Grammatik im 1. und 2. Semester drei Semesterwochenstunden vorgesehen. Neben der Vermittlung der deutschen Grammatik kommt der Entwicklung der Lernerautonomie als eine Schlüsselqualifikation eine besondere Bedeutung zu und ist als eines der wichtigsten Postulate einer berufsbezogenen Deutschlehrerausbildung anzuvisieren. Das in dieser Arbeit vorgestellte Konzept zeigt die Verteilung des grammatischen Stoffes im 1. und 2. Semester und bietet ein Verfahren zum Selbstlernen der Grammatik an. Als Beispiel ist in dieser Arbeit die grammatische Erscheinung ‘die Infinitivkonstruktionen’ aufgeführt worden, die sowohl in Grammatikbüchern als auch in Lehrwerken betrachtet worden ist. Die Aneignung eines umfassenden grammatischen Kompendiums sowie die während der eigenen Ausbildung erworbene Kompetenz des autonomen Lernens wird den zukünftigen Deutschlehrenden in ihrer späteren Praxis als Basis für einen lernerorientierten Unterricht dienen.
  • ItemOpen Access
    İlköğretim öğrencilerinin tarihi çevre bilgisinin değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Alkış, Seçil; Oğuzoğlu, Yusuf; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/İlköğretim Bölümü/Sosyal Bilgiler Eğitimi ABD.; Uludağ Üniversitesi/Fen-Edebiyat Fakültesi/Tarih Bölümü.
    Bu çalışmada, tarih ve coğrafyanın eğitimde birleştiği yerde karşımıza çıkan tarihi çevre eğitiminin ve ilköğretim öğrencilerinin sahip oldukları tarihi çevre bilgisinin Bursa ölçeğindeki mevcut durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Günümüz ilköğretim programları incelendiğinde, tarihi çevre eğitimiyle doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili olabilecek konuların Sosyal Bilgiler dersi başta olmak üzere, Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi dersi ve seçmeli Turizm derslerinde bulunduğu görülmektedir. Ancak bu dersler kapsamında tarihi çevre eğitimine yönelik olarak verilen bilgilerin kısıtlı ve öğrencilerde tarihi çevre bilinci oluşturmada yetersiz olduğu göze çarpmaktadır. Araştırmada, öğrencilerin tarihi çevre bilgisini ve tarihi çevrelere yönelik tutumlarını belirlemek için toplam 4 adet ölçme aracı geliştirilmiş ve oluşturulan bu ölçeklerin güvenirliği için Cronbach Alpha Güvenilirlik Katsayıları hesaplanmıştır. Araştırma için oluşturulan ölçeklerin okullardaki uygulaması sonucunda elde edilen verilerin analizi SPSS ile yapılmış ve çeşitli öneriler getirilerek araştırma sonuçlandırılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Küreselleşme ve spor
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Atasoy, Berkant; Kuter, Füsun Öztürk; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Beden Eğitimi ve Spor Bölümü.
    Günümüzde spor ve insan yaşamı birbirinden ayrılmaz hale gelmiştir. Bu nedenle hangi yaşta olursa olsun, bilimsel temellere dayalı, bilinçli ve sistemli yapılan spor, insanın tüm yaşamı boyunca sağlıklı, uyumlu, başarılı, mutlu olmasında ve normal gücün yüksek tutulmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, sporun yaygınlaştırılması gerekli görülmektedir. Bir toplumda sporun yaygınlaştırılması, söz konusu özelliklerin bireylere kazandırılmasının yanı sıra, üst düzeyde yarışmaya dayalı çalışmayı gerektiren ve evrensel kültür öğesi olarak değerlendirilen spor için de sağlam bir temelin oluşmasına yardımcı olmaktadır. Küresel bir olgu olarak spor, toplumların sosyo-ekonomik koşullara bağlı olarak yaygınlık kazanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Keman eğitiminde “detaşe” tiplemelerindeki hız-uzunluk değişimleri ile sağ el bilek ve kol üzerinde açısal/devinişsel etkileşimler
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Alpagut, Uğur
    Bu araştırmanın amacı, keman eğitiminde detaşe yay tekniğine ilişkin hız- uzunluk öğeleriyle, sağ el bilek ve kol üzerindeki açısal/ devinişsel etkileşimlerin görsel yoldan daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmaktır. Böylece detaşe yay tekniğinin doğru ve etkili biçimde kullanılması için; bu tekniğe ilişkin hareketlerin eş zamanlı görünümlerinin, detaşe tekniğinin teorik bakımdan kavranmasına kolaylık sağlayacağı düşünülmektedir.