Laplace gürültülü ikili veri haberleşmesinde işaret genliğinin kestirimi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012

Authors

Karaküçük, Ahmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Laplace gürültüsü altında çalışmakta olan bir ikili veri haberleşme sistemi incelenmektedir. Gönderilen verinin alıcı tarafında bilindiği durumda bir işaret genliği için en büyük olabilirlik kestirici incelenmiştir. Gönderilen verinin alıcı tarafında bilinmediği durumda işaret genliği parametresi için bir en büyük olabilirlik kestiricisi elde edilmektedir. Gönderilen verinin alıcı tarafında bilinmediği durumda, işaret genliği parametresi için bir en büyük olabilirlik kestirici, “ızgara tarama” yöntemi ile sayısal olarak elde edilmektedir. Gönderilen veri ve mevcut gürültü gücü parametresi alıcı tarafında bilinmediği durumda, işaret genliği ve gürültü gücü parametreleri için en büyük olabilirlik kestirici, “ızgara tarama” yöntemi ile birlikte elde edilmiş, böylece işaret genliğinin kestirimi için parametrelerin ortak kestirimi sağlanmaktadır. Geliştirilen MATLAB™ tabanlı betikler ve fonksiyonlar aracılığı ile “ızgara tarama” yöntemi, tek ve çift parametre kestiriminde kullanılmaktadır.
A binary data communication system operating in Laplace noise has been considered. Maximum likelihood estimator for a signal amplitude while transmitted data is known at the receiver has been studied. A grid search method has been implemented for estimation of a signal amplitude estimation for the case when transmitted data is unknown at the receiver. Grid search method is also used for the case when both data and a parameter of noise are unknown at the receiver. Hence, two distinct parameters are jointly estimated to estimate signal amplitude. MATLAB™ based scripts and functions are developed to implement grid search method on the estimation of signal amplitude with one and two unknown parameters.

Description

Keywords

Ultra geniş band, Laplace gürültüsü, İkili veri haberleşmesi, Darbe genliği modülasyonu, Izgara tarama yöntemi, Kestirim, Ultra wide band, Laplace noise, Binary data communication, Pulse amplitude modulation, Grid search, Estimation

Citation

Karaküçük, A. (2012). Laplace gürültülü ikili veri haberleşmesinde işaret genliğinin kestirimi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.